Bidons shoonhouden, hoe?

door Rogier op 24 juni om 12:18

Zeker als je vaak sportdrank gebruikt, wat bij lange ritten bijna noodzakelijk is, willen bidons op een gegeven moment een broedplaats worden voor allerlei levensvormen. Als je niet verstandig met je bidons omgaat zul je snel schimmel onder deze flessen krijgen. Niet heel erg gezond en zeker niet lekker. Een paar tips om hier wat tegen te doen.

Halfvolle bidons, snel vies
Na een lange tocht heb je misschien niet altijd zin om aan je bidons te denken. Maar als jij halfvolle bidons op je fiets laat zitten dan ben je er heel snel zeker van dat deze vol met bacteriën en schimmels gaan zitten. Binnen no-time ontstaan er zwarte vlekjes her en der aan de binnenkant van de bidon en aan de geur is het ook te merken. 

Spoel je bidon om
Na het gebruik spoel je je bidon meteen om. Laat deze niet op de fiets zitten, zeker niet met sportdrank er nog in. Omspoelen en eventueel wassen meteen na gebruik is een vereiste om schimmels geen kans te geven. Zeker als je je fiets thuis of in een warme garage hebt staan gaat schimmelvorming op de voedingsbodem van sportdrank heel erg snel.

In de vriezer
Zelfs als je regelmatig je bidons omspoelt er blijft vaak nog wel wat voeding achter voor bacteriën en shimmels. Een oplossing hiervoor is je bidons in de vriezer te bewaren, gewoon leeg. Door de kou in de vriezer groeien schimmels veel minder snel. Hierdoor blijft je bidon langer schoon. Dit is voor iedereen die camelbag achtige drinkzakken gebruikt helemaal en aanrader.

Goed schoonmaken
Vaak is een rondje in de afwasmachine voldoende om je bidons weer mooi schoon te krijgen. Maar mocht er nou schimmel in je bidon zijn gekomen en je krijgt deze er lastig uit, terwijl je de bidon wel wilt blijven gebruiken? Dan zijn daar verschillende oplossingen voor. Ten eerste kun je speciale pastilles kopen om in het water in je bidon op te lossen om je bidons mee te reinigen. Dit werkt goed, maar deze pastilles zijn erg duur. Wat minstens even goed werkt zijn afwasmachine tabletten. Breek zo'n tablet doormidden en los deze op in het water in je bidon. Laat dit alles een nacht staan, schud een paar keer. En je bidon is schoon.


Reacties

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
bart op 12 mei 2018 om 07:49

Grappig dat de auteur ervan uitgaat dat iedereen een vaatwasmachine heeft... en dat deze nota bene goedkoper dan steradent...

Sbaers op 03 oktober 2017 om 18:51

Soda is een wondermiddel! Maar ik zie dat ik niet de eerste ben en er meer mensen zijn die daar zo over denken...

Paul op 01 september 2017 om 22:47

Zout. Wordt al eeuwen gebruikt om bacteriegroei te remmen/verhinderen. Gewoon, na elk gebruik wegzeten met kraanwater en een beetje zout. Daarmee voorkom je een vieze bidon.

Mark op 20 augustus 2017 om 17:20

Bij gebruik van de qooker speelt de kwaliteit van het plastic wel een rol......????

Joop op 05 mei 2017 om 23:44

Even de qooker gebruiken en de dop ermee doorspoelen. Werkt prima

Fernando op 04 oktober 2016 om 13:59

Gewoon omspoelen met een flinke scheut chloorbleekloog helpt uitstekend en kost (bijna) niets. Daarna wel goed 3x omspoelen met schoon water en je bidon is aan de binnenkant weer als nieuw!

Emilia op 29 september 2016 om 10:09

Misschien nog handig als toevoeging; voor je je bidon in de vriezer legt moet die kurkdroog zijn. Water zet uit en kan je dop kapot maken.

Jan op 27 september 2016 om 16:49

Een steradent tablet erin. Wordt gebruikt om kunstgebitten te reinigen.Goedkoop en goed.

Ed op 08 september 2016 om 07:41

Wie heeft een tip om het ventiel van een Camelbak bidon goed schoon te krijgen ? De bidon zelf is niet zo'n probleem.

Simone op 05 september 2016 om 10:46

Ik zet ze altijd een nachtje in de baking soda.

Leo van Kessel op 04 augustus 2016 om 17:55

Dat is een goede tip ik zal die methode gebruiken met vaatwas tabletten.

Laurens op 31 juli 2016 om 10:17

Gebruik transparante bidons, dan kun je zien of er restjes achterblijven :)

Ton op 29 juli 2016 om 22:06

De vaatwasser is ook niet helemaal prettig s mijn mening, zit er een smaakje aan

kaspar op 29 juli 2016 om 18:33

klein beetje alcohol erin en even goed klutsen en schudden, istie weer helemaal schoon.Ik gebruik er vaak blanke rum voor.

Joep op 21 juli 2016 om 01:14

Goed schoonmaken met soda. Dit is niet giftig in tegenstelling tot veel andere schoonmaak middelen en ontvet ook goed de binnenkant zodat er geen vuil op de bidons zitten waar schimmels en bacteriën kunnen opgroeien.

4545 op 28 februari 2016 om 18:08

544

Annabel op 26 februari 2015 om 11:06

Je kan ook enkele sodakristallen in je bidon doen met lauw-warm water en een nachtje laten weken. Daarna goed uitspoelen.

Geertje Derksen op 17 mei 2014 om 22:27

Probeer t eens met tabletten om een kunstgebit te reiningen. Kreeg deze tip gisteren van een vriendin en ga t eerstvolgende keer meteen proberen. Schijnt super te werken. Ook voot thermosflessen.