Aandachtspunten voor een goed zadel

door Rogier op 18 maart om 19:32

Lange ritten op de fiets., ons zitvlak kan er over meepraten. Zadelpijn is niet leuk, maar zeker in het begin van het seizoen ontkom je er niet aan. De ene wielrenner heeft er meer last van de andere. Voor iedereen helpt een goed zadel. Een gespecialiseerde wielrenzaak kan je helpen aan een goed zadel. Een goed zadel is erg persoonsgebonden. Een paar aandachtspunten:

De breedte
De breedte van het zadel moet precies breed genoeg zijn dat je op je zitbotjes zit. Niet breder en niet smalller.

Vorm zadel
De vorm op het zadel moet precies goed vallen zodat je ook hier geen onaangename drukpunten hebt. Dit geldt voor de bolling van het zadel alsmede voor eventuele gaten in het zadel.

Meerdere posities
Een zadel moet met eerdere posities goed zitten. Als je voorovergebogen zit, op het puntje van je zadel of meer naar achteren. Zeker in de bergen wissel je vaak van positie (vlak/klimmen/dalen)

Afstellen
Zet je zadel eerst loodrecht met een waterpas. Hierna kan het zadel naar wens meer naar voor of naar achter laten leunen. Wil je meer kracht op de achterkant van het zadel kunnen zetten, zet deze dan iets naar voor naar beneden gekanteld.  Pas dit naar eigen gevoel aan. Test je zit wel voor grote rondes uitvoerig uit.

Breed zadel
Zelfs een breed zadel moet smal toelopen om oververhitting van de binnenzijden van de bovenbenen tegen te gaan.

Zacht zadel
En erg belangrijk een zadel hoort niet zacht te zijn. De demping van een fiets komt uit je benen (via de pedalen) en uit de armen op het stuur. Het zadel moet niet voor demping zorgen. Een te zacht zadel zal eerder branderig zijn


Reacties

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Rogier op 21 maart 2014 om 11:26

@Alex Zalfjes worden en gaan getest worden!

Alex op 19 maart 2014 om 22:26

Hey Rogier, Leuk stuk met mooie foto's ;) Andere tip tegen zadelpijn: zalfjes! Misschien een idee voor een volgende test, haha.

Rogier op 19 maart 2014 om 12:21

@Erik Een goede fietszaak kan dit doen. Ook kun je op een stukje ribbelkarton gaan zitten. Hiermee kun je de afstand tussen je zitbotjes daarna afmeten. Bij vrouwen is deze afstand berder dan bij mannen, daarom gebruiken vrouwen vaker een iets breder zadel. Je hebt wat ruimte nodig om de zitbotjes, om in verschillende posiies goed te zitten. En hoe meer je voorover zult hangen hoe smaller je zadel wil. Als stelregel wordt gebruikt: Lengte tussen de botjes -> zadelbreedte 100-130 mm -> 143 mm + 70-100 -> 130-143 mm @Anderen, oeps, het zijn er inderdaad maar zes. Binnekort meer tips tegen zadelpijn.

Erik op 19 maart 2014 om 11:04

Breedte van het zadel heb ik nog nooit naar gekeken. Hoe meet ik wat voor mij een goede breedte is?

Rachel op 18 maart 2014 om 22:39

Ik tel er maar 6? Maar breedte en vorm van het zadel ga ik eens goed naar kijken. Zijn goede tips voor mij.

Bob op 18 maart 2014 om 21:02

Waarom zie ik maar 6 aandachtspunten?

Geertje op 18 maart 2014 om 20:45

Voor de dames: een dameszadel loont voor de meesten van ons!