Kramp of brandend gevoel in voet tijdens fietsen?

door Rogier op 23 april om 16:11

Kramp in je voeten en in je tenen kan pijnlijk zijn en soms zelfs het plezier in het wielrennen teniet doen. Deze kramp wordt meestal veroorzaakt door de spieren die voor de stabiliteit van de voet zorgen. Er zijn verschillende redenen waardoor  kramp ontstaat.


Zoals bijna alle spierkrampen kan ook kramp in je voet ontstaan door een vochttekort. De oplossing is meestal makkelijk: voldoende drinken! Voor, tijdens en na het fietsen.
Een tweede reden is verkeerd schoeisel. Vooral te smalle of te strakke racefietsschoenen zorgen voor kramp.


Let er ook op dat je je schoenen niet te strak dicht draait. Voeten zetten vaak op tijdens het fietsen. Je schoenen erg strak aansnoeren, als je net wegrijdt kan er dus voor zorgen dat je kramp krijgt. Verder is het natuurlijk van belang dat je een goed passende schoen koopt. Ook als dat misschien niet de schoen is die je het mooiste vindt.
Een andere theorie in wielerwereld is dat de kramp ontstaat door een herhaalde activiteit waarvoor onze voeten niet ontworpen zijn. We zijn gemaakt om te lopen. Niet om te fietsen.

 


Normaal gesproken verdwijnen de krampen (als je genoeg drinkt en je schoenen de goede maat zijn) vanzelf bij wat meer gewenning. Als je vanwege de pijn niet door kunt rijden, kun je proberen om heel voorzichtig je tenen iets naar boven te trekken. Ook stretch oefeningen voor je kuit en voet kunnen helpen om kramp in de voeten te voorkomen.


Soms is er een brandend of ‘doods’ gevoel in de voeten. Vaak zijn het zenuwen die knel komen te zitten, de oorzaak. Meestal ontstaat dit (wederom) door te strakke raceschoentjes en of een verkeerde druk op de trappers. De oplossingen hiervoor zijn logischerwijs: bredere/ruimere schoenen, grotere trappers en het verplaatsen van je schoenplaatjes (meestal naar achteren).Maar het allerbeste, ga naar een bikefitter/speciaalzaak, waar de medewerkers je kunnen adviseren.

Wie van jullie heeft ook last (gehad) van pijnlijke voeten, van kramp en wat was de beste oplossing?


Reacties

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Roland op 03 juni 2019 om 17:05

Vorig jaar mijn fiets en schoenplaatjes laten afstellen bij een bikefitter. Omdat ik zelf ook veel last heb van pijnlijke voeten en vooral tenen een test gedaan met speciale inlegzooltjes die precies meten hoe de druk van de voet in de schoen is. Je zag dan mooi op een computermodel de drukverdeling in de zool. In mijn geval zag je constant alle druk op de voorvoeten en tenen en geen druk aan de binnenkant van de voet. In heb er voor gekozen om speciale inlegzooltjes te laten maken waardoor er meer druk komt aan de binnenkant van de voet en daardoor de hele voet meer in beweging is en de druk niet meer alleen op de voorvoet en tenen komt. Probleem is hiermee verholpen.

Rogier op 03 mei 2019 om 11:29

@Mike en dat leven gaan we er in proberen te houden ;-)

Rogier op 03 mei 2019 om 11:29

@Krijger Hans Klopt helemaal!

Rogier op 03 mei 2019 om 11:29

@Krijger Hans Klopt helemaal!

Krijger Hans op 25 april 2019 om 18:59

Het juist plaatsen van de pedaal plaatjes is heel belangrijk

Mike op 25 april 2019 om 13:54

Wat fijn dat er weer 'teken van leven is' op deze site!