Het voorjaar, het beste Alpenseizoen

door Rogier op 24 mei om 09:41

Afgelopen zondag reed ik omhoog op de Col Granon in de Franse Alpen. En tijdens deze loodzware klim was ik helemaal alleen. Er was niemand anders, geen auto, geen andere wielrenners, geen motoren en geen wandelaars. Het weer was perfect, niet te warm, niet te koud, en terwijl ik tussen de enorme muren van sneeuw doorreed bedacht ik me dat het late voorjaar eigenlijk de allerbeste periode is om in de Alpen te fietsen. Mijn redenatie:

1. Rustig!
In de zomer is het opletten geblazen in de Alpen. Auto's, motoren, toeristen, geërgerde locals, het is druk en soms gevaarlijk op de hoge bergwegen. Je deelt de weg met veel andere gebruikers en dat levert soms gevaarlijke en onhandige situaties op. Momenteel in het voorjaar klim je zelfs op de beroemdste cols zo goed als alleen. Lekker rustig tijdens de klim, geen benzinedampen die je continu inademt en rustig genieten van de natuur. En veel veiliger tijdens de afdaling. Op de Granon zag ik herten, een vos en een  een groepje gemzen. Kom daar maar eens in de zomer om.

2. Perfect weer
Eind mei, begin juni is het vaak geweldig weer in de Alpen. Niet te warm tijdens de klim niet koud in de afdaling. De zon staat al hoog aan de hemel dus ook aan de schaduwzijde van de berg rij je lekker in het zonnetje. In de zomer plak je vaak van de hitte vast aan het asfalt en in de herfst wil de afdaling erg vaak veel te koud zijn. In September is het vaak al veel kouder dan nu het geval is. Qua temperatuur kan het bijna niet beter dan in het voorjaar.

3. Geweldig landschap
Als de sneeuw verdwijnt komt er meteen een zee van bloemen boven. Momenteel staan de Alpenweiden in vuur en vlam van de verschillende bloemen. Dit is mooier dan het vergeelde landschap later in de zomer. Maar ook het fietsen tussen die enorme muren van sneeuw hoger op de col is een ervaring om nooit te vergeten. De hoge toppen om je heen zijn nog wit van de wintersneeuw en beneden in het dal is alles groen en vol nieuw leven. Het is gewoon geweldig mooi momenteel!

4. Niet duur
In deze tijd van het jaar zijn accommodaties veel goedkoper dan midden in de zomer. Je zit nu goedkoper in hotels, appartementen of huisjes dan mid-zomer. Een reden te meer om eind mei, begin juni, als alle bergcols net open zijn richting de Alpen te vertrekken.


Reacties

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
e.ehrlich op 09 juli 2017 om 13:37

In april, mei en soms nog juni kun je vaak zelfs compleet autovrij rijden naar de passen die nog gesloten zijn. Dan wel soms wat stukjes slalommen tussen de sneeuwplakkaten op de weg en liefst met wat bredere bandjes. En natuurlijk altijd met het risico dat er echt nog teveel sneeuw ligt om helemaal over de col heen te gaan, maar dan heb je minimaal een geweldige, autovrije beklimming tot aan de eerste sneeuw.

Jan te Lindert op 24 mei 2016 om 15:22

Vorig jaar de Grossglockner Hochalpstrasse in het voorjaar gedaan. En idd: heerlijk rustig, aangename temperaturen en de natuur is nog fris, soms nog maar net onder de sneeuw vandaan. Links en rechts soms nog muren van sneeuw die je dan toch nog enige verkoeling brengen tijdens de klim. En wellicht omdat er zo weinig verkeer is, ook nog een paar alpen marmotten gezien. Het maakt denk ik wel uit welke klim je gaat doen. Dit jaar (begin mei) de Grand Ballon in de Vogezen gedaan en daar is het nu toch ook al best wel druk.

Dennis Jansen op 24 mei 2016 om 11:48

Ik ben het hier absoluut mee eens. Leuk om te lezen dit. Op deze manier en in deze periode trek ik ook graag "All by myself" de Franse Alpen in. Afgelopen jaar was ik misschien iets te vroeg zelfs op de Col de la Madeleine en Col de Croix de Fer. Ook werkelijk niemand tegengekomen. Niet alleen door de muren van sneeuw maar een enkele bocht die bovenin ook nog met sneeuw was bedekt. Echter zie ik dit altijd als ervaringen die je nooit zal vergeten. Prachtig dit! Mooie verhaal om te lezen! Geweldige Anti-robot controle trouwens; Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets? :-) :-) :-)