Schijfremmen verboden in Franse Cyclos

door Rogier op 21 april om 18:23

Elke wielrenner die niet onder een kassei leeft weet van de commotie die is ontstaan over schijfremmen in het peloton. Want na het ongeluk van de Movistar renner Francisco 'Fran' Ventoso heeft de UCI halsoverkop besloten om schijfremmen te verbieden in het profpeloton. Buiten het feit dat de teams die met schijfremmen reden volgens henzelf niet bij dit ongeluk betrokken waren. Naast het profpeloton heeft dit verbod ook gevolgen voor veel amateurs, wielertoeristen en merken.

Ik sprak gisteren met een ingenieur van HOPE, een Engels merk dat veel hoogwaardig MTB materiaal maakt, onder andere schijfremmen. Dit bedrijf maakt ook schijfremmen voor racefietsen, zij verwachten dat na dit verbod de vraag naar schijfremmen voor racefietsen veel minder zal worden. Zeker nadat bekend is geworden dat in veel beroemde cyclosportives de schijfrem ook verboden wordt. Dit is jammer want voor veel wielrenners zijn schijfremmen geweldig. En in lange afdalingen en bij natte omstandigheden zeer veilig!

Bij alle Franse cyclosportives die worden georganiseerd door de FFC zijn schijfremmen verboden. Dat gaat om de beroemde L’Etape du Tour' en ook de Ariegoise heeft nu een verbod op schijfremmen. Hier een lijst met alle cyclosportives waarbij een schijfrem verboden zal zijn. De organisatoren mogen schijfremmen toestaan, maar dan komt de verantwoording bij de organisatoren te liggen. De kans op dit gedogen is zeer klein.

Terwijl Fran Ventoso duidelijk zei dat hij vindt dat er geen plek is voor schijfremmen in het profpeloton, maar dat deze remmen geweldig zijn in cyclosportives voor amateurs heeft de UCI en de FFC veel harder gereageerd. Zelf denk ik dat schijfremmen met de vaak matige (niet pro) daal-kwaliteiten van amateurs meer veiligheid bieden in lange afdalingen dan dat ze een eventueel gevaar opleveren. Zeker op carbonwielen. Maar daar schijnt de FFC en de UCI heel anders over te denken. Verder kan lang niet elke amateur zomaar zijn mooie nieuwe fiets omwisselen. Zoek voor elke ronde / cyclosportive goed uit of schijfremmen zijn toegestaan als jezelf met schijfremmen rijdt.


Reacties

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Jasper op 03 juni 2016 om 15:31

iemand enig idee of er schijfremmen nu wel of niet mogen in de Marmotten van dit jaar? Ik heb een hele fijne nieuwe fiets met schijfremmen maar ik twijfel dus of ik hem wel of niet mee moet nemen. Op de site van de Marmotte zie ik er niets over...

Rogier op 03 mei 2016 om 09:30

Er gaan geruchten rond dat vanaf juni schijfremmen weer worden toegestaan in het profpeleoton, dan zullen de cyclo's ook weer volgen...

Ronny op 02 mei 2016 om 11:32

Ronduit belachelijk want niets remt beter dan schijfremmen! Dit is pure politiek vanuit de industrie. Wat als je eens valt op het groot tandwiel vooraan? Of zoals mijn neef met zijn hand in een ander zijn wiel?

Fietser op 24 april 2016 om 23:59

Gaat in een keer wel heel snel. Het moet wel veilig zijn, maar hoe zit het dan met die motoren. Die rijden er ook nog steeds. Daarnaast is nog niet bewezen dat de wonden van de schijfremmen komen. In een profpeloton kan ik met er nog iets bij voorstellen, maar bij tourritten verbieden gaat wel erg ver.

dries op 24 april 2016 om 20:25

moeten ze dan alle schijfremmen op mtb's ook verbieden ? bij regenweer remmen lukt niet zo goed met klassieke remblokjes ,ingesleten velgrand die dan nog eens losknallen ,is dat veiliger ? ik denk het niet ! komaan campa of uci doe jullie ogen open en geef toe ! test beide remmen eens in regen of in een afdaling !

Bjorn Van Guyse op 23 april 2016 om 13:26

Toevallig dat Ventoso een Italiaan is en zijn ploeg met Campagnolo rijdt, een merk dat de schijfremmen evolutie compleet mist aangezien ze ook geen mtb ervaring heeft. Ik rij les Trois Ballons, met schijfremmen. Ze zullen mij van mijn fiets moeten sleuren.

Lee op 22 april 2016 om 22:48

beschermkap erom heen? ma goed dat nog niemand met zijn vinger tussen iemand anders zijn ketting is gekomen

Rogier op 22 april 2016 om 21:16

@Fietsmagriet Bedankt voor de aanvulling.

FietsMargriet op 22 april 2016 om 20:13

Let op: ook bij Franse cyclos georganiseerd door Ufolep zijn schijfremmen niet toegestaan.

Jelle op 22 april 2016 om 14:11

Op zich lijken mij schijfremmen veiliger in cyclo's. Echter 1 punt. Hoe om te gaan in verschil van remweg. Afgelopen jaar tijdens marmotte bijna iemand met schijfrem in mijn achterwiel. Dit omdat hij later wou remmen.