Neem je rotzooi mee naar huis

door Rogier op 13 april om 16:38

Profwielrenners geven het slechte voorbeeld, want het plastic van hun gelletjes, repen en ander voedsel gaat met een grote boog over het peloton de natuur in. Net als de bidons, die meestal nog wel worden opgeruimd door de fans die maar al te graag een 'prof-bidon' hebben. Echter de amateur en plezierwielrenners kunnen er ook wat van. Want wat je al niet naast een beroemde klim ziet liggen. Persoonlijk erger ik mijzelf kapot aan alle isostar, powerbar en andere gelverpakkingen langs de weg op veel gereden bergcols.

Dit voorjaar kreeg ik een berichtje binnen van Véronique Soulié, een Française die vlakbij de Croix de Fer woont. Deze hoge bergcol is over een paar weken weer fietsbaar, de sneeuw smelt letterlijk als sneeuw voor de zon. Véronique wandelde een paar weken geleden deze col omhoog. Genoeg stukken asfalt kwamen alweer onder de sneeuw vandaan. Zonder speciaal te zoeken kwam zij met het vuil dat op bovenstaande foto staat thuis. Het vuil achtergelaten door ons, wielrenners. En daar zit toch echt sowieso een Nederlandse bidon tussen.

Laten wij met z'n allen proberen om als wielrenners niet in een slecht daglicht te komen staan. Laten we allemaal netjes onze gelverpakkingen en al ons afval gewoon mee naar boven en daarna weer naar beneden nemen of in een dichte vuilnisbak achter te laten. We rijden en genieten met zijn allen van een geweldige natuur, laten we ervoor zorgen dat deze natuur ook mooi blijft. Want een lege verpakking maakt echt geen verschil in je Strava-segment tijd. Buiten dat het er niet uit ziet op een beroemde bergcol is dit plastic ook regelmatig dodelijk voor wilde dieren. Als je denkt dat dat ene gelletje van jou niets uitmaakt, kijk dan nog eens naar bovenstaande foto.


Reacties

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Lee op 22 april 2016 om 22:55

Compleet mee eens, gewoon terug wa t vandaan komt

Tom op 17 april 2016 om 23:56

Terechte opmerkingen!

martijn op 16 april 2016 om 20:30

Goed dat je dit zegt, gelijk op facebook gezet. Zelf prop ik de verpakking terug waar ik het vandaan gehaald heb, achterin mijn shirt. Dit is ECHT niet moeilijk

raymond op 14 april 2016 om 11:50

Terecht dat dit eens aan de kaak wordt gesteld. Maar, misschien kunnen de producenten ook eens nadenken over het verpakkingsmateriaal, biologisch afbreekbaar verpakkingen zou dit probleem ook kunnen oplossen. Neemt niet weg dat je gewoon je eigen rotzooi zelf moet opruimen !

Riny op 13 april 2016 om 18:07

Ja, sommige toeristen denken dat ze prof zijn, met spullen weggooien, verkeersovertredingen maken (door rood licht fietsen, niet op het fietspad) enz. De goede moeten het vaak vergelden met de slechte. Dit is ook één van de redenen waarom er steeds meer organiserende wielerclubs geen vergunning krijgen van de gemeentes om hun toertocht door bepaalde dorpen/steden/gebieden te mogen laten gaan. België was het eerste hiermee, in Duitsland hoor ik het ook al af en toe en Nederland zal ook wel volgen. En inderdaad het is zo'n kleine moeite om even de verpakking achter in je zak te stoppen en bij de eerst volgende gelegenheid weg te gooien. We mogen allemaal genieten van onze natuur, laten we daar dan ook allemaal heel zuinig op zijn.