Let echt overal op je fiets!

door Rogier op 25 augustus om 13:55

Twee wielrenners uit Canada kwamen op de top van Iseran aan tijdens een Candadese versie van de “Traversée des Alpes”, eenmaal op de top dronken ze, zoals zoveel wielrenners, een kopje koffie en kleedden ze zich wat warmer. Alles bij elkaar zijn hun fietsen nog geen tien minuten uit het zicht geweest. Resultaat beide fietsen weg. Ondanks dat de Franse gendarmerie meteen blokkades op beide zijden van de col opwierp waren de fietsen verdwenen. Als wielrenners weten wij natuurlijk hoe vervelend het verlies van je mooie fiets is.

Twintig duizend euro
Een S-Works van zo'n 11.000 euro en een Kuota van zo'n 10.000 euro was de schade voor de twee wielrenners, plus het feit dan hun georganiseerde reis afgebroken moest worden. In ieder geval voor de dag dat ze bij de gendarmerie zaten. De gendarmerie neemt de diefstal van fiets-materiaal gelukkig zeer serieus. De agenten in de Alpen kennen de waarde van onze fietsen. Er werden dus meteen blokkades opgeworpen aan beide zijden van de col. Maar dit mocht helaas niet baten.

Niet bijzonder
Eerder dit jaar is een busje aangehouden in Briançon met daarin voor meer dan 150.000 Euro aan fietsen. Allemaal gestolen op campings in Embrun en Guillestre onder aan de voet van de Izoard en de Agnel. De politie heeft alle fietsen terug gekregen bij hun rechtmatige eigenaren. Dit verhaal liep dus wel goed af. Maar feit is dat onze karretjes heel veel geld waard zijn, het goed doen op de tweedehandsmarkt en makkelijk te verkopen zijn. 

Toertochten
Iedereen die een beetje actief op facebook en twitter is ziet ze bijna wekelijks langskomen, de oproepen om op te letten op gestolen fietsen bij toertochten. Even je rugnummer halen, en weg is je fiets. Ook hier gebeurd het dus regelmatig dat fietsen gestolen worden. En soms zelfs op zeer brutale wijze. Ook hier is je fiets niet veilig.

Moraal van het verhaal
Hoe jammer het ook is, is het moraal van dit verhaal om overal op je fiets te letten en deze gewoon nooit uit het zicht te verliezen. Want voor een dief is enkele minuten onoplettendheid voldoende. En de dieven zitten overal waar er waarde te vinden is. Traditionele fietscampings, bergcols, fietswedstrijden, restaurantjes nabij bergcols etcetera. Een klein slot kan ook al behoorlijk helpen. Want voor gelegenheidsdieven is het gemak van de diefstal van groot belang. Je gaat namelijk geen slot doorknippen naast een terras vol mensen maar gewoon een fiets meepakken, daar kijkt niemand van op.  Het moraal van het verhaal blijft helaas, dat je nergens kunt vertrouwen dat je fiets niet gestolen wordt. Hoe jammer dat ook is. 


Reacties

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Karel op 22 april 2016 om 10:05

Kutstreek, was een vriend van me laatst ook overkomen bij het Gardameer....Stond niet op slot... Heb toen voor de zekerheid een goede verzekering (Sportzeker) afgesloten en neem een klein BBB slotje mee. Dat is bij hen voldoende om dekking te hebben (op de camping heb ik een paar Safeman sloten om de wielen e.d.). Ik heb geen fiets van 10k ;-P, maar 3k is voor mij kostbaar genoeg om hem te verzekeren ;-) Verpest de vakantie nog steeds als hij weg is, maar dan krijg je in ieder geval nog wat centen terug.

Rogier op 25 februari 2016 om 15:10

@Bram Deze week nog

Bram op 13 februari 2016 om 12:38

Wanneer komen er weer blogs? met vriendelijke groet, Bram

Marco op 09 februari 2016 om 17:32

Tip: Heb zelf een klein hangslotje in een felle kleur bij me. Het slot kan om de spaken, maar beter is om de straps van je fietshelm te gebruiken icm het slot. Dan kun je zelfs meerdere fietsen vast zetten met 1 slot.

Wereldfietser op 26 augustus 2015 om 21:55

1100 voor een race fiets, en dan geen geld hebben voor een slot. En onbeheerd je fiets acherlaten. En je vakantie afbreken. Omdat je geen geld hebt voor een nieuwe voor een normale prijs, voor 1000 eur heb je een goede . Waar ben je dan me bezig.

Robert Vos op 25 augustus 2015 om 20:14

Ik fiets al vele jaren met groepen in de bergen en heb 1 gouden spelregel: er blijft altijd minstens 1 fietser buiten bij de fietsen, ongeacht het weer. Deze wordt vervolgens zo snel mogelijk afgelost door de volgende fietser enz. Totn het vertrek. Zo wordt er nooit een fiets gestolen en ook geen fietsvakantie verpest. Jammer dat het nodig is maar gezien de waarde van onze fietsen tegenwoordig de enige goede oplossing

René op 25 augustus 2015 om 14:23

Ik heb voor mijn ski's ooit een simpel safeman slotje gekocht. Past ook tijdens het fietsen prima in je zakken om je fiets toch even vast te kunnen zetten tijdens een korte stop. Met een beetje deftige kniptang kun je die natuurlijk snel doorknippen, maar ik vertrouw er op dat de gemiddelde fietsendief eerder zal kiezen voor 'de weg van de minste weerstand' (lees: niet MIJN fiets).