Fietskleding goed houden, de tips

door Rogier op 15 februari om 15:29

Goede fietskleding zorgt ervoor dat je ritjes heel wat prettiger zijn. Bij fietskleding geldt goedkoop is duurkoop. En goede fietskleding voorkomt zadelpijn en helpen een goede tempratuurregulatie van het lichaam. Dat is natuurlijk allemaal mooi en aardig. Maar fietskleding is behoorlijk aan de prijs. Dus je wilt je kleding zo lang mogelijk zo goed mogelijk houden. Hierbij  tips om zo lang mogelijk plezier te hebben van je fietskleding.

Koop de goede maat
Let op bij het kopen van je materiaal. Te krap zorgt ervoor dat alle naden op volle spanning staan en je de elasticiteit uit je kleding trekt. Niet goed! Te ruim is ook niet goed want dan ontstaan er vouwen en die zijn ten eerste lelijk en ten tweede zorgen die ervoor dat je kleding meer wrijving heeft en daarmee sneller slijt. Dus passen! Koop alleen de goede maat, waar je zelf zeker van bent en laat je niets door welke verkoper dan ook opdringen. "Het rekt wel mee, of het krimpt in de was" zijn alarmtekens voor slechte adviezen. Let ook op met passen: fietskleding moet goed op de fiets zitten en niet staand in de winkel. De 'bretels' van een fietsbroek moeten dus als je rechtopstaat iets te strak strak zitten. En een shirtje wat al 'hoog' zit als je staat, zal veel te klein zijn als je eenmaal in de wielren houding zit! 

Trek je kleren juist aan en uit
Dit lijkt makkelijk. Maar hard sjorren aan je peperdure fietsbroek is niet handig. Neem de tijd om je aan te kleden, en buig ietsjes voorover om de bretels aan te trekken. En o ja, mannen, bij de plaspauze buig je rug ietsjes naar voren, zodat er minder spanning op je broek staat als je deze naar beneden trekt. 

Let op je fietspositie
Persoonlijk had ik lang de neiging om als ik mijn fiets uit liet rollen om op mijn pedalen te staan en het zadel tegen mijn rechterbovenbeen te laten rusten. Tot ik er achterkwam dat al mijn mooie fietsbroeken erg beschadigd waren aan de binnenzijde van mijn rechterbeen. Dus heb ik mezelf afgeleerd om lang op de manier te staan. Een goede afstelling van je fiets zorgt er verder ook voor dat je fietsbroek minder slijt en je minder frictie zult ondervinden. 

Let op met wassen
Was of spoel je kleding na elke fietstocht uit. Een simpel handwasje (zelf zonder zeep) is verstandig om zweetresten uit te wassen. Let met handwassen op met het gebruik van wasmiddel, vaak gebruiken we veel te veel en met de hand is spoelen lastiger. Dan is een moderne wasmachine veel beter voor je spullen. Let echter wel op. Was niet warmer dan 30°, gebruik geen wasverzachter, draai een delicaat-programma. Wasverzachters verstoppen de 'poriën' van technische kleding waardoor de vochtregulerende werking verslechterd. Verder is het aan te raden om een 'was-zak' te gebruiken om de kleding niet te beschadigen. Let ook op dat je niet tegelijkertijd kleding met klittenband wast samen met je mooie fietsbroek of shirtje. De 'harde' klittenbandkant beschadigd je fietskleding gegarandeerd. En last but not least droog je fietskleding NOOIT in een droger. Dit is ten eerste niet nodig want fiets kleding droogt uit zichzelf geweldig goed en ten tweede beschadigden wasdrogers je kleding in sneltreinvaart!

Pas op met inpakken
Zorg er verder voor dat je je fietskleding niet onnodig uren in de zon laat hangen tijdens het drogen. de zon die je kleding op de fiets meepakt beschadigd je mooie spul al genoeg. Als je op reis gaat en terug komt waak ervoor dat je je vieze en vochtige kleding niet te lang in een tas laat zitten. Ten eerste komt dit geurtjes en dergelijke niet ten goede. Maar hoe vaker je dit doet hoe sneller je fietskleding onfris gaat ruiken na een wasbeurt. Anti-bacteriele behandelingen hebben maar een beperkte (helaas) slagkracht.


Reacties

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?