Beklimmingen rondom Wallis

Hoge toppen, witte gletsjers en de Matterhorn. De Walliser Alpen komen met grof geschut. Hier is er geen twijfel over mogelijk je bent in het hooggebergte. Het Wallis dal bestaat uit vele zijdalen, en naar bijna elk zijdal lopen fantastische wegen omhoog. En wil je liever opzoek naar grote en heftige bergcols dan ben je hier ook aan het goede adres. Tel hierbij het feit op dat de wegen in dit rijke Alpenland goed onderhouden zijn, de gemiddelde automobilist heel netjes rijdt en het eten en de wijnen voortreffelijk zijn en je hebt een fantastische fietsbestemming.

Cols en steile wijngaarden
Zwitserland is minder beroemd en berucht dan Frankrijk wat wielrennen betreft. Maar dat heeft waarschijnlijk slechts te maken met de helden verhalen uit de Tour de France die dit Zwitsere land niet heeft. Want wat kun je afzien hier en wat heeft dit land een aantal indrukwekkende cols. Om maar meteen met wat indrukwekkende namen te beginnen wat te denken van de Col de la Furka, de beestachtige Col du Grand Saint Bernard. Maar er zijn zoveel meer beklimmingen dan dat. Mooie steile wegen naar hoog gelegen dorpjes tussen de wijngaarden. Maar denk ook aan wegen die naar indrukwekkende stuwmeren voeren. Overal is keihard te klimmen.

Nette automobilisten
De wegen in de hoofdalen zijn breed en aangenaam, vaak vind je zelfs goede en brede fietspaden. Als deze er niet zijn, dan houden de auto's veel rekening met fietsers. Meer dan in bijvoorbeeld buurland Frankrijk of Italië. Het is in dit opzicht dus fantastisch rijden, en al twijfel je of je je dure carbonfiets wel mee zal nemen naar Zwitserland, nou dat kan makkelijk, de meeste wegen zijn fantastisch. Zwitserland is ondanks dit alles niet echt een fietsland, of in ieder geval nog niet echt ontdekt door veel wielrenners. Toch kun je in veel grotere dorpen en steden ook al wel terecht voor materiaal en reparaties. In bijna elk skidorp zitten wel een paar skiwinkels die in de zomer fietsen verhuren en onderhouden en grote sportketens in de dorpen hebben vaak ook genoeg materiaal staan.

Eten en drinken
Na het fietsen zit je in Wallis ook meer dan goed. Heerlijke restaurants met goed en voedzaam eten. Lekkere aardappel schotels met veel kaas, goede lokale pasta en fondue. Genoeg caloriën voor een flinke fietstocht. Misschien niet allemaal de juiste suikers, maar wel erg lekker. En het zou ook zonde zijn als je niet een glaasje wijn zou drinken 's avonds. De verschillende wijnen uit het Rhone dal horen bij 's werelds beste wijnen. 

Minpuntjes
Na dit verhaal lijkt Wallis de hemel op aarde voor wielrenners. Dat klopt wel als het weer mee zit, maar Wallis is een regio waar het ook 's zomers kan spoken. Verder is het verblijf, materiaal en eten duur. Zwitserland doet er alles aan om niet te duur te worden, maar in vergelijking met Italië en frankrijk loopt een fietstrip in Zwitserland snel in de papieren. Een bord pasta langs de kant van de weg kan hier zomaar drie a vier keer duurder zijn dan in Italië. Maar toch is Wallis een gebied waar elke 'klimmer' een ker gefietst moet hebben.

# Beklimming Gem Max Lengte Klimpunten
1 Col du Grand Saint Bernard
4.7% 10.1% 42.8 km 1578
2 Col du Lein
8.8% 11.2% 12.9 km 1288
3 Ovronnaz
9% 12.7% 9.5 km 1033
4 Col de la Forclaz
7.7% 9% 13.1 km 995
5 Ovronnaz vanuit Chamoson
8.3% 14.9% 7.9 km 966
6 Barrage d'Emosson
7.7% 10.9% 11.3 km 947
7 Col de la Furka
6.6% 10.5% 16 km 934
8 Grimentz
5% 9% 19.7 km 798
9 St-Luc
7.5% 8.8% 6.2 km 447
10 Grimselpass
6.8% 8.6% 5.9 km 381
11 Col des Montets
4.7% 8.9% 7.8 km 262