Beklimmingen rondom Veluwezoom

De veluwezoom is het zuidelijke randje van de Veluwe. Het ligt tussen Rozendaal, Rheden en Dieren. De veluwezoom is een van die immens populaire fietsplekken in Nederland. Een heel stuk Nederlandse fietsgeschiedenis hoort dan ook bij dit gebied, denk aan het feit dat de fabriek van Gazelle hier staat. En niemand minder dan Erik Breukink had dit stukje Nederland als zijn favoriete trainingsstek.

De veluwe zoom is het waarschijnlijk het ‘mooiste klimmen’ wat je in midden nederland kunt vinden. Het is niet verwonderlijk dat de Veluwe sinds 1930 het eerste Nederlandse nationale Park is het gebied bestaat uit bossen, heide, en een enkele zandverstuiving. Vanaf de veluwe zoom heb je een prachtig uitzicht over Arnhem en omstreken. Als je hier fietst, en vooral ‘s ochtends vroeg al op je pedalen staat heb je grote kans om wild te zien. Denk aan statige edelerten en grote zwijnen. Al dit natuurpracht zorgt er wel voor dat de veluwezoom erg toeristisch is. De fietspaden zijn in het weekend vaak aardig vol, en niet alleen met sportieve wielrenners.

Maar je gaat niet alleen voor het uitzicht naar de veluwezoom. In dit gebied vindt je namelijk erg mooie lopende klimmetjes. Dus eindelijk ook Nederlands klimmen voor de mannen en vrouwen met een langere adem. Qua lengte vind je hier de mooiste klimmetjes van midden Nederland. Wie even zoekt kan hier zelfs wat haarspeldbochten vinden. Dit betekent meteen leuk en lekker dalen. Temeer omdat het asfalt in dit deel van Nederland fantastisch is. Let echter wel op, typische Nederlandse fietspaden met paaltjes zijn ook hier geen uitzondering en een opeens overstekend everzwijn maakt sommige afdalingen ook lekker spannend. Kom je moe en hongerig op de Posbank aan? Op de top staan twee horecagelegenheden: het Paviljoen de Posbank en de erg basic Koepel de Kaap. Allebei met prachtig uitzicht om even te genieten en uit te risten.

# Beklimming Gem Max Lengte Klimpunten
1 Zijpenberg vanuit Rozendaal
1.7% 5.3% 4.2 km 70
2 Hullekesberg
2.6% 7.2% 2.9 km 65
3 Kluizenaarsweg
4.3% 9.5% 1.7 km 50
4 Zijpenberg
3.5% 6.1% 2.4 km 42
5 Holleweg Veluwezoom
3% 7% 2.3 km 41
6 Boerenallee
4% 9% 1.4 km 33
7 Posbank
2.8% 5.8% 2.2 km 31
8 Lange Juffer
1.4% 5% 5.3 km 31