Beklimmingen rondom Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvel, ofterwel dé Heuvelrug is immens populair bij wielrenners. Logisch, het is landschappelijk mooi fietsen onder de rook van de randstad. Dus heel wat wielrenners komen hier elk weekend. Het kan dan ook behoorlijk druk zijn, en niet alleen met wielrenners. Het is dus niet altijd even rustig fietsen.

De Heuvelrug ligt tussen Doorn, Amerongen, Veenendaal en Rhenen. Dankzij de ligging langs de dijk is het goed mogelijk om flink te stoempen op deze dijk (waar jij altijd wind tegen hebt, lijkt het wel) om darn keihard een klim op te knallen. De beste tip om dit te doen is de Grebbeberg. Aardig wat haantjesgevechten zijn hier uitgevochten.

De heuvelrug is zoals de naam al doet vermoeden een langgerekte heuvel van west naar Oost. Bijna alle beklimmingen zijn daarom van twee kanten te doen. Het spreekt voor zich dat deze beklimmingen niet te lang en te zwaar zijn. Goed getrainde explosieve fietsers kunnen hier hard (zelfs op buitenblad) omhoog knallen. Maar pas op, je zou niet de eerste zijn die op deze venijnige klimmetjes helemaal kapot gaat. Kortom spektakel gegarandeerd. Voor iedereen die met de auto richting de heuvelrug komt, een perfect startpunt is het parkeerterrein van La Place Maarsbergen. Direct langs de snelweg.

# Beklimming Gem Max Lengte Klimpunten
1 Grebbeberg
7.1% 11.6% 0.6 km 44
2 Amerongse berg
2.6% 5.8% 2.4 km 30
3 Koerheuvel
5.6% 7.2% 0.6 km 25
4 Amerongse berg zuid
2.4% 4.2% 2.2 km 20
5 Defensieweg west
2% 5.3% 2.4 km 16
6 Defensieweg
2.1% 5.3% 1.6 km 15