Beklimmingen rondom Malmedy & Eupen

Deze regio staat ook bekend als de Oostkans, logisch wat het gebied is het meest oostelijke deel van de Ardennen en loopt vloeiend over in de Duitse Eiffel, er wordt hier her en der dan ook Duits gesproken. Om een grof idee te krijgen wat dit gebied precies is het gaat het over het gehele gebied ten Oosten van de E42 van Verviers tot aan Sankt Vith.

Dit Oostelijke deel van de Ardennen heeft de googste tp van belgië. Meer dan twee keer zo hoog dat Nederlands hoogste berg, maar nog niets vergeleken met de echte Alpen toppen. Toch mag Baraque Michel met zijn hoogte van 674 meter er best wezen. Deze top ligt (helaas) midden in de hoogvlakte van de Hoge Venen (Hautes Fagnes), dus hier vallen de hoogteverschillen mee, of tegen het is maar hoe je het bekijkt. Aan de rand van deze Hoge venen vind je wel lekker lange beklimmingen. Vanuit Eupen en Malmedy vertrekken een aantal lekkere langlopende klimmen richting de Hoge Venen zoals je ze nergens anders in de Ardennen zult vinden. Als je niet van het echte steile geweld houdt, en het sterkste bent op dit soort uithoudingklimmen, dan kun je echt een verschil met je fietsmaatjes maken. Dit gebied is waarschijnlijk het rustigste gebied in de Ardennen, qua auto's en qua wielrenners. Maar bijna alle klimmen lopen wel over de drukkere autowegen dus wees voorzichtig. Maar in de afdaling kun je elke keer weer profiteren van de het goede brede asfalt.

Hoe Oostelijker je in dit gebied zit hoe milder en rustiger het terrein, ondanks de hoogte. Meer naar het westen vind je aantal typische korte maar verschrikkelijke steile klimmetjes. Dan weet je weer waar je bent, namelijk in de de Ardennen. Al met al dus een zeer gevarieerd terrein. Het gekke? Er zijn hier veel minder wielrenners te vinden, terwijl een aantal beklimmingen prima is te combineren met beklimmingen in andere delen van de Ardennen.

# Beklimming Gem Max Lengte Klimpunten
1 Ferme Libert
12.4% 19.2% 1.2 km 255
2 Baraque Michel Nord
3.2% 8% 13.9 km 237
3 Route de Saint-Vith
12.8% 16.1% 0.9 km 195
4 Tros Marets
3.4% 8.1% 9.3 km 171
5 Côte de Ronxhi
5.5% 9% 3.2 km 148
6 Baraque Michel Est
3.6% 5.8% 8.4 km 145
7 Côte de Lamonriville
4.8% 8.1% 4 km 135
8 Mur de Limbourg
9.4% 16% 0.8 km 105