Hoogteprofiel

Beschrijving

De bordjesroute Sommets Lienne-Ambleve is de beste optie voor wielrenners die nog niet echt bekend zijn in hart van de Ardennen. De route is ooit ontwikkeld om automobilisten langs de mooiste toppen te lijden, maar ook voor fietsers is dit een prima oplossing. Door het ontbreken van goed uitgepijlde routes in deze regio is de Sommets Lienne-Ambleve de beste van de slechtste opties, een aantal stukken gaan namelijk over zeer druk bereden n-wegen.

Over 144 kilometer sprokkelt de Route des Sommets Lienne-Ambleve ruim 2500 hoogtemeters bij elkaar. Veel daarvan is vals plat, waardoor deze route ook prima is te doen voor beginners. De route bevat slecht 5 beklimmingen van echte betekenis. Wie de omgeving iets beter kent kan door wat kleine lusjes extra hoogtemeters maken.

Targon ligt aan het begin van Lienne-dal, dat ruim 20 kilometer richting Lierneux met zo'n 1,5% omhoog kruipt. Heerlijk om op warm te draaien, maar verschrikkelijk als je stuk zit. Targon is daarom een goed punt om deze route te starten. Tot het bereiken van Basse-Bodeux is er eigenlijk niets aan de hand, alle hellingen zijn kort en weinig schrikbarend.

De Côte de Brume Sud is de eerste serieuze beklimming en zet meteen de toon. Na de prachtige afzink richting Trois-Ponts volgen Côte de lange Côte de Saint-Jacques en moeilijkste beklimming van route; de Côte de Wanne. Wie na de afdaling in Stavelot direct rechtsaf slaat kan eenvoudig het super steile stuk van de Stockeu meenemen. Bij het standbeeld van Eddy Merckx linksaf en beneden de route direct weer naar rechts opakken.

De lus naar Malmedy bevat geen heftige beklimmingen, maar voert wel langs een zeer drukke weg. Wie liever een rustiger alternatief neem kan kiezen om via de kuitenbijter Ferme Libert richting het circuit van Francorchamps te steken, waar de ook de standaard route na de beklimming van de Côte de Rivage uitkomt.

Na het afdalen van de levensgevaarlijke (let op de chicanes!) Haute Levee richting Stavelot wordt koers gezet richting misschien wel de mooiste beklimming van de dag. De Rosier Est is perfect om te kijken of de benen het nog goed doen na een lange afstand. Na een laatste korte beklimming en de mooie haarspeldbochten van de Côte de Xhierfomont in de afdaling sta je weer waar de dag begon.


Reacties

Wat vind jij van de Sommets Lienne-Ambleve? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Daan op 16 juli 2017 om 22:50

Mooie route die we al meermaals hebben gefietst. Weinig verkeer op enkele korte stukjes na. Geen bordjes op twee plekken (medio 2017): - in St jacques tijdens de beklimming op de splitsing linksaf richting grand halleux - in Hinoumont na de afdaling van de cote de wanne op de T splitsing linksaf richting Wanne

Edwin op 09 juli 2017 om 08:53

Deze route afgelopen week gefietst, erg mooie route! De bordjes zijn prima te volgen.

Douwe op 18 mei 2017 om 08:59

We hebben deze route met de brommers gereden. Een geweldig mooie route met fantastische uitzichten. Wij hadden die dag dan ook stralend mooi weer. Het enigste minpunt zijn de slecht onderhouden wegen.

Frank van Beek op 04 juni 2016 om 22:27

PS Ik heb alsnog gevonden op http://www.gpsies.com/map.do?fileId=qbnqumteetssrixp&language=nl

Frank van Beek op 04 juni 2016 om 22:15

Zeer mooie route die je overal kan beginnen, hoeft zeker niet in Stavelot te zijn omdat het een rondje is. Douwnloads zijn helaas niet compleet en geven niet de hele route, ook niet op strava die neemt Malmedy en het mooie gebied er achter niet mee ( Zie kaart op deze site ) en kort hem ongeveer 30 km af. Bortjes met een hertje er op geven heel de route goed aan en zijn makkelijk te volgen. Probeer eens te starten aan de Lienne in Stoumont en neem een bakje koffie bij Porte de la Lienne aan de hoofdweg in Stoumont.

Tom Jordens op 20 augustus 2015 om 07:47

Ik zou deze route graag rijden.Waar kunnen we de gpx bestanden downloaden?

Inge Maerevoet op 03 juni 2015 om 07:43

route al vele malen gereden, is een prachtroute, ideaal als voorbereiding voor tochten in de bergen. De lus in Malmédy kan je interessanter maken door een stukje de RAVEL te nemen.

Dirk Jan Menkveld op 03 mei 2015 om 17:11

Via Strava heb ik een GPX route gedownload, die site werkt top.

Dirk Jan Menkveld op 03 mei 2015 om 16:10

Deze route zit er top uit. Is hier ook een GPX file van of anders voor een Garmin?

Benny op 14 maart 2015 om 22:58

Is er een benummering ,en kan ik deze route inkorten

Nellis op 25 maart 2014 om 10:03

Regelmatig deze route gedaan. Onze start is altijd vanuit Stavelot, zo kun je de laatste (drukke) lus naar Malmedy overslaan en gelijk naar auto/terras. Op het eind dan nog even 'afsprinten' op de Stockeu.