Hoogteprofiel

Beschrijving

Verkijk je niet op het rondje om het Serre Poncçn meer. Inderdaad, je beklimt geen beroemde of zeer hoge bergcols. Maar het rondje zelf is verre van eenvoudig. In 2013 zat een deel van deze route in de tijdrit van de Tour de France. Deze werd meteen een klimtijdrit genoemd. De mannen die voor een goed resultaat reden wisselde zelfs van fiets, dat zegt genoeg. Maar ondanks dat deze tocht niet eenvoudig is, is deze vele malen eenvoudiger dan de grote bergcols in de buurt. Een ideale tocht om op te warmen, of als je je benen even rust wil geven.

Natuurlijk kun je deze ronde op elke willekeurige plek langs de route beginnen. De meeste wielrenners kiezen ervoor om in Savines le Lac te beginnen. Omdat dit een perfect rondje is kun je de route met de klok mee of tegen de klok in fietsen. Tegen de klok in  is de mooiste variant. Op deze manier heb je de smalle wegen om te klimmen en de super strak geasfalteerde wegen om te dalen. Beter kan bijna niet.

De tocht begint vanuit Savines met de oversteek van de grote brug over het meer. Stoempers kunnen hier keihard rijden, maar dat ga je bekopen. Let hier ook op het overige verkeer. De verkeerssituatie op deze brug is vaak gevaarlijk. Rij achter elkaar. Wees niet bang, dit is het vervelendste stuk van de hele route wat verkeer betreft. Na de brug sla je meteen rechts af. Rij onder een tunnel door en houd links aan. Hier begint het vuurwerk meteen. Een mooie klim. Een smalle weg, uitzicht op het helblauwe water van het meer en grote bergen om je heen. Je weet meteen waarom je elke zomer weer naar de Alpen toerijd om te fietsen. Je volgt de weg tot Puy Saint Eusébe, maar pas via de tweede afslag richting dit dorpje. Dit is het einde van de eerste echt klim. Hierna blijft het omhoog en omlaag gaan, zonder ergens echt lang te klimmen. De benen hebben even rust. Om even een flinke muur er tegen aan te gooien als je Les Means inrijdt. Punchers kunnen hier de tussensprint winnen!

Na Les Means kom je eigenlijk meteen op een brede en zeer strak geasfalteerde weg. Deze daalt af tot aan Chorges. Knallen is het hier. Overzichtelijk, niet te steil en geen moeilijk bochten. Eenvoudig dalen. Misschien niet steil genoeg om snelheidsrecords te breken, maar wel heerlijk naar beneden knallen. In Chorges moet je opletten dat je de goede afslag pakt. Dit is qua navigatie de lastigste afslag van de hele route. Het is de eerste 'echte' afslag naar links net voordat je het echte centrum inrijdt. 

Voordat je doorhebt begint de klim naar de Col de Lebraut. Weinig steil, weinig heftig. Maar een echte leegzuiger. Het asfalt is goed. Alleen de korte en vaak slecht verlichte tunnel gooit roet in het eten. Na deze col volgt de afdaling met mooie haarspeld bochten vlak langs de natuurlijke stuwdam. Eenmaal beneden volgt het enige stuk vlak van de hele route. Langs het kanaal van de Durance rij je naar beneden. Bij de eerste brug die over de Durance heen gaat sla je naar links af. Na deze brug is het weer meteen naar links.

Vanuit hier rij je glooiend, vals plat en af en toe wat steiler langzaamaan terug naar Savines Le Lac. Maar je bent er nog lang niet. Deze kant van het meer heeft duidelijk al heel wat zuidelijke invloeden. Het uitzicht op Serre Poncon is evenals de andere kant fenomenaal. Rij het dal van de Ubaye rivier in. Bij de eerste afslag (Savines staat aangegeven) rijd je deze in. Hierna volg je de enige weg. Je hebt nu twee keuzes. Je kunt deze ronde afsluiten met een Grand Finale via de Col de Pontis vanuit de Ubaye. Of als je benen toch wat zwaar zijn de makkelijkere klim via Le Sauze du Lac rijden. Hoe dan ook een fantastische afsluiter van dit mooie rondje. Na deze laatste beklimming rest je niets om je terug te laten rollen tot Savines Le Lac

 Reacties

Wat vind jij van de Tour du Lac de Serre-Ponçon? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Roy op 20 juli 2019 om 21:35

4 dagen na het fietsen van route marmotte deze ronde gedaan, nou dat voel je! We zijn gestart in het plaatsje chorges, vanaf hier start je met de eerste gestage klim, niks lastigs, wat mij betreft wel het meest saaie deel van de tocht, je fietst langs de drukke weg, erg veel verkeer en een enkele donkere tunnel maken dit niet mijn favoriete deel, wanneer je haaks omgaat om van de D900 naar de D954 te gaan kan het genieten beginnen, kort hierna wacht de col de pontis, lekker slecht wegdek,stukken smeltend asfalt, geen enkele schaduw plek en percentages die er toe doen 10 tot 14% onderweg een enkele boerderij en dat is het wel, volle bidons voor je start zijn aan te raden, afdelen naar Savines-le-Lac en beginnen aan de laatste klim, beduidend minder stijl, eerste kilometers 8% eenmaal boven gaat het wat omhoog en omlaag, een keer kom je een muur tegen, 100 meter van gemiddeld 25%, sprinten maar! Nu nog wat op en naar neer om de overzichtelijke afdaling naar chorges te starten, mooi rondje!

Johan Lopik op 24 december 2018 om 22:17

Na 5 jaar 3 weken aan het meer te hebben gestaan heb ik nog steeds ritten in deze omgeving op mijn verlanglijst staan. Met een verblijf in La Breole bij Le Lac heb je naast deze route de volgende cols onder hand berijk. https://www.klimtijd.nl/beklimming/col-de-la-bonette-jausiers 2805 mtr hoogte mijn persoonlijke favoriet. https://www.klimtijd.nl/beklimming/col-de-la-cayolle mooiste wellicht in de omgeving. https://www.klimtijd.nl/beklimming/col-d-allos https://www.klimtijd.nl/beklimming/col-de-vars-embrun https://www.klimtijd.nl/beklimming/col-izoard-guillestre https://www.klimtijd.nl/beklimming/col-de-champs Ook een absolute topper is het rondje Cayolle / de Champs / Allos.

Thomas Izelaar op 04 juli 2018 om 09:56

https://www.strava.com/routes/14141727

Thomas Izelaar op 04 juli 2018 om 09:56

Ik heb een GPX-bestand van deze route gemaakt in Strava

Thomas Izelaar op 04 juli 2018 om 09:56

Ik heb een GPX-bestand van deze route gemaakt in Strava

Robbert op 30 april 2018 om 13:41

Is er ergens een GPX-bestand van de route te vinden / te downloaden?

Marco op 17 juli 2017 om 16:15

Staat de route aangeven?

Johan op 18 april 2017 om 18:30

De laatste vijf jaar aan het meer gestaan en met regelmaat dit en andere varianten op dit rondje gereden. Waarbij op warme dagen deze route zwaarder aan voelt als een beklimming van de vele cols in deze geweldige omgeving. Top route Top omgeving wij zijn van het principe dat twee keer naar de zelfde regio saai is, maar hier heeft iedere valei zijn schoonheid. Onderaan de route na de brug buiten Espinesses rechts aanhouden en je komt in de Georges Blanc een km of 7 extra en je vermijd de drukste weg van de route en als bonus een omgeving uitzicht ala Gorges du Verdon. Aanrader !

Niels op 07 oktober 2016 om 14:42

Prachtige tocht, kom al jaren in deze omgeving en heb dit jaar een rondje meer gedaan. Echter begonnen wij vanuit Crots (Camping La Garenne) en gingen via Embrun beginnen aan de eerste klim, dan is het rondje 102 kilometer. Die eerste klim is meteen ook een pittige, dus wil niet te snel in het begin. Persoonlijk vind ik dat rondje mooier dan dat je begint in Savines.

Jochem op 13 juli 2016 om 11:27

Ziet er geweldig uit! Ik vertrek komende week naar Guillestre en wil dit rondje eigenlijk gebruiken als lekker opwarmertje voor de grote cols! Is er van deze route een GPS track beschikbaar? Zou fijn zijn!

Paul op 11 januari 2016 om 16:05

HoiHoi, heb jij van deze toch wellicht ook de GPS coördinaten ? Groepjes Paul

Koen op 08 oktober 2014 om 12:16

Hallo RIco, Wij zitten er aan te denken om een week rond Embrun met onze fietsploeg te fietsen. Heb jij dit ook gedaan? Zo ja, heb je nog routes liggen?

Rico op 05 april 2014 om 20:06

Dit stuk van Frankrijk moeten iedereen overslaan! Dit is een te mooi rondje om zomaar met iedereen te delen. Na de best wel lange rit vanuit Nederland (vooral de laatste 250 km schiet niet op) is dit het perfecte rondje om de beentjes warm te rijden voor het echte werk in een weekje fietsen vanuit Embrun. Vertrek in deze streek 's morgens vroeg want het wordt hier zinderend heet in de zomer.(35 graden+ vanaf 10 uur 's morgens). Bekijk bij de barrage of je nog voldoende vocht bij je hebt, want daarna volgen er 30 km zonder noemenswaardige bijvulpunten. Trek voor deze rond extra tijd uit want je wilt hier echt foto 's maken. Het verkeer rond het meer is uitermate relaxed, alleen het stuk tussen de barrage en de snelweg (zo'n 15 km) kan erg druk zijn.