Hoogteprofiel

Beschrijving

De blauwe lus van de Ronde van Vlaanderen is een bordjesroute die in slechts 77 kilometer een aantal beroemde toppers aandoet in de Vlaamse Ardennen. Van de zeven beklimmingen gaan er maar liefst zes over kasseien. Ideaal dus voor degene die een dagje de hoogtepunten van de regio wil zien.

De heen- en terugweg naar het vertrekpunt aan de Markt in Oudenaarde gaan langs de oevers van de Schelde. Op winderige dagen kan het hier vreselijk zijn, maar met een beetje geluk is het hier heerlijk peddelen. Al snel is het tijd voor het echte werk. Tussen Ronse en Oudenaarde liggen een aantal beroemde en beruchte beklimmingen die kort achter elkaar worden aangedaan.

Na de Oude Kwaremont en Paterberg gaat het direct naar de beruchte Koppenberg. Het mag duidelijk zijn, dit is de crème de la crème van de regio. Na een grote lus rondom Ronse gaat het via de Nieuwe Kruisberg en de onbekende topper Mont de l'Enclus weer terug richting Oudenaarde langs de Schelde. 

Wie alsnog een bezoekje wil brengen aan het ontbrekende wielermonument in deze route - de Muur van Geraardsbergen - kan ervoor kiezen om de rode lus te nemen. Met ruim 116 kilometer kan dit voor veel wielrenners een pittige uitdaging zijn, maar achteraf zal niemand klagen.


Reacties

Wat vind jij van de Ronde van Vlaanderen - Blauwe lus? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Tom Maet op 11 juni 2019 om 09:49

Welke bandenspanning is aangewezen op dit parcours ? Is 6,5 te veel ?

Lambrechts paul op 09 juni 2018 om 18:41

Prachtig parcours, hel goed afgepeild . Gewoon doen.

Wim op 06 augustus 2017 om 15:23

De muur ligt helemaal de andere kant op. Van op de blauwe lus kan je die niet doen. Als je beide op 1 dag wil doen moet je de blauwe en de rode lus combineren. Pittig tochtje !

Peter Gros op 12 juni 2017 om 17:04

Ik wil de blauwe lus inclusief de muur van Geraardsbergen, waar moet ik van de blauwe route af om de muur te pakken en hoe weer terug te keren naar de blauwe lus, in het minst aantal fietskilometers. Iemand een suggestie?