Hoogteprofiel

Beschrijving

De rode lus van de Ronde van Vlaanderen vertrekt vanuit Oudenaarde richting Geraardsbergen, om daar de klassieke finale van de Ronde te beleven. In ruim 116 kilometer rij je dwars de Vlaamse Ardennen richting de beruchte Muur-Kapelmuur. Dé plek waar heel vaak de beslissing viel in dit wielermonument. Met maar liefst 15 bekende en minder bekende korte beklimmingen is dit veruit de moeilijkste variant van de bordjesroutes. 

De eerste kilometers richting en rondom Brakel zijn pittig door de beklimmingen die elkaar snel opvolgen. Meerdere redelijk onbekende beklimmingen zullen de fietser verrassen. Deze beklimmingen zijn zoveel meer dan speldenprikken, maar het geweldige landschap maakt veel goed. De route gaat dwars door hart van de Vlaamse Ardennen. Op de de helft van de route is het dan eindelijk de tijd voor de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. Deze ultieme combinatie was jarenlang het strijdtoneel van de echte toppers. Hier werden meerdere beslissende demarrages geplaatst.

In de langs ronde door het achterland en langs de Dender krijgt de renner even rust. De terugweg richting Oudenaarde kent een stuk minder beklimmingen dan de heenweg, bovendien zijn ze niet van het ergste soort. Echter zullen de onbekende Vissegem en Potteberg menig renner alsnog doen snakken naar adem.

Wie nog zin heeft in een flink avontuur kan kiezen om in Oudenaarde direct de blauwe lus op te pakken. Deze route gaat in 77 kilometer langs bijna alle wielermonumenten van Vlaanderen die je echt niet wilt missen. Zo komen in rap tempo de Oude Kwaremont, Paterberg en Koppenberg langs. De liefhebber van lange kasseistroken kan beter voor de gele lus kiezen.


Reacties

Wat vind jij van de Ronde van Vlaanderen - Rode lus? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Johan op 22 april 2019 om 07:00

staat ook op routeyou

Har op 07 april 2019 om 19:53

@regterschot: Die heb je niet nodig. Bordjes staan in groten getale langs de route. Gewoon pijlen volgen en het kan niet missen.

E.Regterschot op 06 april 2019 om 09:09

Omdat mijn pink in het gips zit kan ik vandaag niet meerijden met de tourtocht. Ik wil deze route nu in de maand mei gaan fietsen. Heeft iemand een GPX bestandje van deze rode lus voor mij?

Ben op 05 juli 2018 om 19:14

Ik zet meestal mijn auto op de parking van de Muur. Vandaar pik ik dan in op de route. In Oudenaarde eet ik een hapje in het centrum ronde van Vlaanderen. De tweede helft is dan het zwaartste om te fietsen.. Heerlijk, toch? ;-)

Nol v H op 18 januari 2018 om 09:56

Zijn er GPX bestanden van deze route?

Gert vd Beek op 26 juli 2016 om 21:26

Mooie route, zware klimmetjes als je weinig klimkilometers in de benen hebt. Voor Vlamingen zijn de kasseien vast een tractatie, voor mij als Nederlander mogen die wegen geasfalteerd worden. Ook daarom voor de rode route gekozen.

sanders Gert op 22 juli 2016 om 15:45

Zeer prachtige route, mooie ervaring. Jammer dat door het niet snoeien van het groen vele bordjes verstopt zitten in deze periode van het jaar. conclusie: veel tijd verloren door het verkeerd rijden. Misschien zou de organisatie iets vaker controle van de bordjes moeten doen.Toch voor herhaling vatbaar.

MARK MEULDERS op 12 juni 2016 om 20:38

MOOIE ROUTE OVER EEN PRACHTIG PARKOERS. 1 OF 2 BORDJES NIET GEZIEN VANWEGE WERKEN OP DE WEG, MAAR DANK ZIJ UPLOAD OP GPS DE ROUTE MOOI KUNNEN VOLGEN. VOOR HERHALING VATBAAR. ZAL OOK NOG DE ANDERE LUSSEN PROBEREN

Just op 29 mei 2016 om 10:11

Mooie route. Het viel me wel op dat de klimmetjes in Nederlands Limburg een stuk langer en daardoor zwaarder zijn. De kasseien maken echter een hoop goed. Tip: neem voor €4,- een routekaartje mee vanuit het Centrum voor de Ronde van Vlaanderen, want hoewel de route goed aangegeven is mist er af en toe een bordje...

Luuk op 22 mei 2016 om 22:02

Van het weekend gereden, prachtig rondje! Alles staat zeer goed aangegeven. Pittig eerste deel, makkelijk tussenstuk en nog wat pittige kasseienstroken en pukkels op het einde. Zuid Limburg, met de AGR routes, is voor mij twee uur rijden, maar deze route(s) ook. Dit is vele malen mooier, redelijk verkeersluw en ook nog eens gratis parkeren op steenworp afstand van de start/finish.

Flep op 02 augustus 2015 om 20:22

Mooi rondje dat veelal over verkeersluwe wegen voert. Bewegwijzering zeer goed. Gaat richting de 1700 hoogtemeters. Een geniepig oplopende kasseienstrook van 1700 meter ruim in de tweede helft van de rit wringt de jus aardig uit de benen.

Mark op 19 juli 2015 om 09:41

Prachtige, maar zware lus. Route staat zeer goed aangegeven, geen 1x een bordje gemist. Ideaal is dat je gratis kan parkeren bij hotel Leopold, de Ham 14 in Oudenaarde. De laatste 25 km met nog een paar ellendige kasseienstroken vielen flink tegen.

steven op 10 april 2015 om 19:03

De beschrijving is correct. Dit is een prachtige route, maar ook een zware. Naast de opgesomde klimmen gaat het echt de hele tijd op en af, enkel voor en na Geerardsbergen zijn er wat vlakkere stroken. De hoogtemeters gaan eerder richting 1600-1650 hm.

gunter syvertsen op 03 april 2014 om 20:06

Redelyk zwaar in begin kwamen de heuvels dicht bij elkaar geen in rei tyd