Hoogteprofiel

Beschrijving

De bekende Mergellandroute is een door de ANWB uitgestippelde toertocht door heuvels van Zuid-Limburg. De goed aangegeven bordjesroute kent zowel een variant voor fietsers als voor auto's die grotendeels over dezelfde wegen gaan. Het rondje voor fietsers is 128 kilometer lang (of  iets langer wanneer je de route oppakt vanaf het centraal station in Maastricht) en heeft ruim 1200 hoogtemeters. Daarmee is deze route iets makkelijker dan de Amstel Gold Race, maar beschikt de Mergellandroute wel over een aantal verrassende onbekende beklimmingen. Leuk als alternatief.

De route wordt aangegeven met grote bruine borden voor auto's en kleinere groende bordjes voor fietsers. Als de groende bordjes ontbreken kun je de bruine volgen. De officiƫle start is bij het station van Maastricht, maar de route is het best op te pakken in Bemelen of het station van Valkenburg.

De Mergellandrute leidt door bijna alle delen van Zuid-Limburg. Van de makkelijke Maasvalei tot pittige zuidelijke grensstreek. Daarbij bedwingt de rijder een aantal beroemde Nederlandse beklimmingen als de Keutenberg, Eyserbosweg en de Loorberg. Maar ook onbekendere beklimmingen komen aan bod. Zo kiest de Mergellandroute in Valkenburg bijvoorbeeld niet voor de Cauberg, maar de geheimtip Ravenbosch. Ook komen de vrijwel onbekende toppers Walem en Kuitenberg langs. 


Reacties

Wat vind jij van de Mergellandroute? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Stefaan S op 17 mei 2019 om 10:14

Heel mooie route met onderweg talrijke eet -en drinkgelegenheden.

Maarten op 10 maart 2017 om 22:07

Via GPStracks is nog een gpx bestand te vinden, Hierdoor vandaag de route zonder enige problemen kunnen rijden. Gestart vanuit de parkeerplaats in Geulle.

Rik op 15 september 2016 om 16:41

Vind het ook erg jammer dat de fiets route bordjes zijn weg gehaald. Kwam er graag voor uit Amsterdam, was een mooie goed aangegeven route. De AG route lussen zijn naar mijn smaak iets slechter te volgen

Tijs op 23 juli 2016 om 21:45

Echt heel erg jammer. Juist een betere spreiding van de fietsliefhebbers zorgt voor minder problemen op de weg. Een van de mooiste en voorheen zwaarste uitgepijlde routes is nu verdwenen en is het verschrikkelijk druk op de bekende agr lussen. Meer frustraties bij de bewoners aan die routes en dat merk je op de fiets. Advies om het weer in ere te herstellen en het fietsverkeer zodoende te spreiden.

RoutepuntVVV Zuid-Limburg op 07 juli 2016 om 13:36

Beste liefhebbers, In overleg met de Zuid-Limburgse gemeenten en de ANWB is de Fiets Mergellandroute eind 2015 helemaal uit het veld gehaald. Deze is niet meer te volgen. De Auto-Mergellandroute is daarentegen aanvang 2016 helemaal hersteld. Deze wordt nu ook twee keer per jaar gecontroleerd. Via de webshop van VVV Zuid-Limburg is hier ook een kaart van te bestellen: http://webshop.vvvzuidlimburg.nl/WebShop.Product.b3726729-5bff-49ab-b8fd-bef3275fcf4b.htm Meer info omtrent routes in Zuid-Limburg is te vinden via www.vvvzuidlimburg.nl/routes. Hier zijn ook coƶrdinaten van de routes te vinden. Veel plezier in Zuid-Limburg! M.v.g. Routepunt VVV Zuid-Limburg Routepunt@vvvzuidlimburg.nl

P Kirkels Weert op 05 mei 2016 om 17:08

De mergelland route die we van vroeger kende is niet meer te volgen de start staat nergens meer aangegeven in dorpjes waar dat vroeger wel was is alles verdwenen,waarom eigenlijk de horeca was er goed mee. ANWB zorg dat het weer terug komt Ik ben al lid sinds 1982en rij veel toeristische routes en veel automobilisten met mij breng het weer terug.

John Janssen op 30 maart 2016 om 14:50

De Mergelland route is geen bordjes route. Dan moet je op de Autosnelweg blijven !!!!!

Iwan op 15 september 2015 om 10:36

Door ontbrekende bordjes eigenlijk alleen nog goed te fietsen met een gpx track of goede routebeschrijving. Het is een prachtige route die zeker de moeite waard is!

Geert Puts op 17 augustus 2015 om 13:28

Ter hoogte van "Maastricht Noord" twee maal stuk van 2 km herhaald, bordje ontbreekt op wegsplitsing richting Terblijt of wij zijn blind. Jammer, wij zijn gevoelsmatig rechtsaf gegaan en dus een mooi stuk gemist + door Maastricht richting Eijsden en daar route weer opgepikt. Jongens, "restaureer" een en ander wat betreft de bordjes, het is een prachtige route en zeker de moeite waard ook voor de toekomst.

caroline op 07 augustus 2015 om 23:53

Vandaag op de motor mergellandroute proberen te rijden. Door vele ontbrekende bordjes dachten we steeds dat we bordjes over het hoofd hadden gezien. Vele malen zijn we omgedraaid om het bordje te vinden. Jammer dat er niks meer van klopt. Vele kilometers hetzelfde gereden. Haal alles weg of vul de ontbrekende bordjes aan.

Gerda op 21 juli 2015 om 09:57

Vorige week de route nog met de auto gereden. Er ontbraken enkele bordjes. Bij v.v.v geprobeerd een boekje met de route te kopen maar ik kreeg te horen dat de route niet meer bestaat. Ik kreeg een kaartje mee waar de route met een oranje - gele stippellijn op werd aangegeven maar het stuk boven Maastricht stond niet op de kaart. Dus tomtom gebruikt om onder Maastricht te komen.

Franklin van der Vaart op 16 mei 2015 om 09:34

Slecht aangegeven , diverse malen helemaal de weg kwijt. Na 30 km overgestapt op lab 2 van de Amstel gold.

Hans de Lange op 10 september 2014 om 15:49

Fantastisch!!!!