Hoogteprofiel

Beschrijving

La Marmotte wordt internationaal door veel wielrenners gezien als de tocht der tochten. Met ongeveer 5000 hoogtemeters is deze cyclosportive voor veel fieters een flinke uitdaging, maar het zijn toch vooral de spraakmakende beklimmingen die de Marmotte zijn heldenstatus geven. De route beklimt achtereenvolgens de Glandon, Télégraphe, Galibier en eindigt op de top van de beruchte Alpe d'Huez. Door de enorme populariteit zit de tocht de laatste jaren steevast aan het maximaal aantal deelnemers, vaak al ver van tevoren. Op tijd inschrijven is dus echt een must.

In de week voor de Marmotte stroomt het in de regio van Oisans al vol met wielrenners die de benen flink willen testen in de buurt. Veel fietsers kiezen een arrangement bij een gespecialiseerde fiets-reisorganisatie die ook de inschrijving voor de Marmotte regelt. De Franse organisatie van de Marmotte maakt er namelijk vaak een zooitje van. De beste plekken om te verblijven zijn in Bourg d'Oisans, Alpe d'Huez of Oz en Oisans. Alle dorpen zitten vol met fietsers met hetzelfde doel, leuker kan bijna niet.

Op de dag van de Marmotte wordt er 's ochtends vroeg gestart vanuit het centrum van Bourg d'Oisans. Onder begeleiding van een matig muziekje van de plaatselijke fanfare worden de verschillende startvakken met tussenpozen weggeschoten. Op het vlakke stuk richting de Glandon wordt er traditioneel heel hard gereden, laat je lekker meezuigen door de renners om je heen. Op de Col du Glandon is het vooral sparen geblazen. Wie hier teveel geeft zal de rekening dubbel en dwars terugkrijgen op de laatste beklimming. De afdaling van de Glandon is bijzonder gevaarlijk. Een aantal onverwachte bochten en belabberde  stuurmanskunsten van sommige deelnemers zorgde steevast voor een waar slagveld in deze afdaling. Sinds een aantal jaren heeft de organisatie de afdaling daarom geneutraliseerd waardoor deze niet meedoet voor de tijdregistratie.

In het Maurienne-dal loopt het over lange afstand ietsjes op en heeft de wind vaak ook vrij spel. Wie hier alleen tegen de wind in gaat beuken verspeelt kostbare energie. Het is hier daarom vaak een kat en muisspel. Iedereen zoekt het wiel van die ene gek die wel op kop wil rijden. Taferelen die vaak tot grote irritatie kunnen leiden. In het zeer internationale deelnemersveld zijn het vaak de Hollanders die hier het hardst vloeken...

Bij de start van de Col du Télégraphe duurt het nog ruim 31 kilometer voordat je op de top van de gigant Col du Galibier staat. Met slechts een kleine tussentijdse afdaling voor Valloire is dit voor veel deelnemers een ware lijdensweg. Bovendien ligt de top van de Galibier op grote hoogte, waardoor sommige deelnemers last krijgen van de ijle lucht. Gelukkig wacht na deze col de zeer lange afdaling van de Lautaret. Deze afdaling is gelukkig ergoverzichtelijk en kent weinig verrassingen, let wel op in een of twee zeer donkere tunnels. De vaak warme tegenwind kan soms flink krachtig zijn.

Het sluitstuk van de Marmotte is voor een flink aantal deelnemers net een beklimming te ver. De berm van de Alpe d'Huez ligt aan het einde van de middag vol met fietsers die volledig kapot voor zich uitstaren. Het lijkt wel een slagveld. Hier zie je hoe gemeen sport kan zijn. De 21 bochten van de Alpe doen nu voor bijna elke deelmer pijn. 


Reacties

Wat vind jij van de Marmotte? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Rob op 25 juni 2018 om 20:33

Ik zoek een groep hazen voor het Mauriënne dal. 16 stuks Gratis opgeven. Vol is vol.

K.J. op 01 juni 2018 om 16:27

Beste Jim, de eerste bevoorrading boven op de Glandon is erg druk als je in de laatste (grote groep) start, de tijd staat daar echter toch stil, dus dat maakt niet zoveel uit. Op de Glandon en Valloire hebben ze repen en gelletjes, daarnaast komen er bij Valloire sinaasappelen dadels broodje brie ., salami etc bij. onderaan de Alpe nog meer incl wortelsalades. Drinken is overal zat. Zorg alleen dat je voldoende eten en drinken voor de Glandon meeneemt (blijven eten vanaf de start). succes!

jim vanhooydonck op 13 mei 2018 om 16:58

Beste, ik ga deze rijden van jaar. Ze hebben m'n bang gemaakt voor de slechte bevoordingen . Kan iemand mijn vertellen wat voor eten het is of er andere oplossingen zijn. alvast bedankt

Franck Pastor op 13 augustus 2017 om 08:48

De historische (volgens mij de echte) Marmotte ging niet door de col du Glandon maar door de wat hogere col de la Croix-de-Fer. Het stukje in de Maurienne-dal was dus beduidend korter: van Saint-Jean-de-Maurienne naar Saint-Michel-de-Maurienne. Jammer dat het niet meer zo is.

Gordo op 06 oktober 2016 om 09:08

Fantastische ervaring, moet je echt een keer meemaken. Met 7500 fietsers hetzelfde doel nastreven zorgt echt voor een supersfeertje (de hele week gezellig in bourg en omstreken). Je ziet natuurlijk af maar als je een beetje goed getraind bent is het gewoon goed te doen en kun je zelfs enorm genieten onderweg. Een echt bergverzetje (34 x 32 in mijn geval) is geen overdreven luxe!!

Bernard Nitrauw op 08 september 2016 om 20:15

Op 6 september 2016 met mijn maatje Richard Zeldenthuis de route gereden. Ook buiten de wedstrijd helemaal top. Lekker kapot gaan maar een onvergetelijke ervaring die we niet zullen vergeten en ons voor ons leven zal binden. Elkaar helpen om de eindstreep te halen. Geweldig.

Theo op 05 augustus 2016 om 13:56

Heb hem ook gereden, SCHITTERENDE TOCHT, perfecte organisatie en proviandering. Ging tijdens de beklimming van de Galibier helemaal kapot omdat ik een week eerder ruim 400 kilometer op 1 dag gefietst had op he Nederlandse platteland. Tijdens afdaling goed hersteld en nog op tijd binnen voor goud. Absolute aanrader

Michel op 23 juli 2015 om 08:43

Geweldige ronde , wat hier geschreven staat klopt als een bus. Vooral sparen na de afdaling van de Glandon naar de start van de Telegraph in het dorp zijn nog evt supermarkten voor proviand open maar adviseer boven op de Glandon goed te eten en te drinken. Afdaling Glandon is erg gevaarlijk ben er ook eens onder uit gegaan. ook het traject na de afdaling van de Galibier tot aan de voet van de Alpe D huez moet je sparen hoe mooi deze route ook is je krachten verbranden bij de eerste drie bochten van de alpe D huez als sneeuw voor de Zon

Joost op 01 augustus 2014 om 15:56

Geen woord van gelogen..... Ik heb iets teveel kopwerk verricht richting de Telegraphe, maar wist niet dat, buiten de wind, vals plat hier ook een factor speelde. Op de Alpe d'Huez helemaal kapot gegaan, maar net op tijd binnen voor goud. Een schitterende tocht die je een keer gereden moet hebben!

Robert, op 24 juni 2014 om 14:41

Helemaal top, je gaat wel 4 keer helemaal kapot . . . maar je moet door. Respect voor iedereen die hem heeft uit gereden. Wij reden hem op 20 juni 2014.

sjeeke op 01 mei 2014 om 19:14

geweldig