Hoogteprofiel

Beschrijving

De Club des Cinglés du Mont Ventoux is een illuster gezelschap van wielrenners die de Mont Ventoux van drie verschillende kanten op een dag beklimmen. Waar voor velen de eenmaal de beklimming vanuit Bédoin al een barre tocht is, zoeken andere renners de uitdaging in deze een ultieme prestatie. Vrij vertaalt behoor je dan tot de club van 'malloten'.

Voor velen start de tocht in Bédoin, deze beklimming wordt gezien als de zwaartste variant. Daarna is de keuze uit de net zo moeilijke Malaucène of de veel gemakkelijkere beklimming uit Sault. Persoonlijk zouden wij de makkelijkste beklimming voor het laatst bewaren. Wanneer het motortje het moeilijk krijgt, kunnen de steile stukken van Bédoin of Malaucène wel eens roet in het eten gooien.

Om de prestatie officieel te maken dien je jezelf minimaal 2 weken van tevoren in te schrijven de Club des Cinglés du Mont Ventoux. Na je prestatie krijg je dan een officieel brevet thuisgestuurd. Natuurlijk kun je ook beslissen om gewoon te fietsen zonder officiele waarneming. Een paar foto's als bewijs overtuigen ook je vrienden thuis.

Naast Cinglé is het ook mogelijk om Galérien te worden. Dit kan door een vierde (bij velen volledig onbekende) beklimming te nemen naar de top. De Route Forestière was ooit netjes geasfalteerd, maar is nu in erbarmelijke staat. Het is aan te raden om deze beklimming met een mountainbike te doen.


Reacties

Wat vind jij van de Cinglé du Mont Ventoux? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Karel Jan op 26 februari 2019 om 22:28

Hoi Joris. Stempels zijn overal te halen bij winkels of cafés. Bovenop de ventoux bij een souvenirwinkel. In malaucene zit een bakkertje onderaan de klim. Sault kan bij de vvv (gesloten tussen de middag). In bedoin bij 1 vd cafés. De fietsverhuur liever niet. Succes en genieten.

Joris op 18 februari 2019 om 13:41

Beste medefietsers, Ik ben van plan om deze mooie beklimming ook 3x te trotseren. Echter heb ik nog een vraag. Waar moet je juist die stempels halen? Dat is me niet geheel duidelijk. Bedankt, Joris

Marco op 29 september 2018 om 17:19

Gisteren 28 september met 3 andere toegetreden tot Clingle du Mont Ventoux. Gestart op 7.00 vanuit bedoin. Als 1 van de eerste zoniet als eerste boven. Geweldige ervaring op zo rustig naar boven te fietsen. Vanuit het bos zie je met zonsopkomst de top. Afdaling naar maulluce echt geweldig om te doen. Strak afvalt en erg overzichtelijk Beneden stempeltje halen sanitaire stop en weer naar boven. Machtige klim beentjes natuurlijk wat zwaarder. Temperatuur was te doen. Klim is echt anders dan vanuit bedoin. Boven was het al lekker druk. Stempeltje halen wat eten en drinken en vervolgens afdalen naar sault. Minder mooie afdaling. In sault stempelen en weer naar boven. Klim is lang en goed te doen. Bij chalet reyand wind tegen dan merk je echt wel dat je al 4000 hm gemaakt hebt. Boven natuurlijk veel rustiger. Afdalen naar bedoin voor het laatste stempeltje. Temperatuur op de top tussen 10 en 15 graden. Wind 30 tot 55 km/h. 1ste 1.59.45 2de 2.01.15 3de 1.55.31 Wij hadden de dag er voor de auto boven gezet. Ideaal omdat je daar je eten drinken en kleding in kwijt kan. Al met al een geweldige ervaring om te doen. Marloes Joost en Niels bedankt.

André Klaver op 02 augustus 2018 om 13:19

Het is een hele uitdaging en ik deed hem in sept. 2017, óók eerst vanuit Bedoin, toen Malaucene en daarna Sault. Ik begon om 7.00 uur , ben rustig omhoog gefietst en daarna dus afgedaald (was nog koud , dus jasje mee) en in Malaucene aan de 2e klim begonnen. Werd erg warm maar was goed te doen, temeer vanwege enkele "gratis" kilometers met 3 en 4 %. Vervolgend de makkelijkste dacht ik, maar na de afdaling viel het tegen richting Sault, nog lang stuk in open gebied met veel zij- en tegenwind, en nog een klimmetje in Sault. Iets teveel pasta gegeten daar (niet doen dus) en weer terug, weer het open stuk, extra lastig want je zit dan al een aantal uren op de fiets en je bent vermoeider. In de klim herstelde ik en Chalet Reinaerd kwam gelukkig rap in beeld. Daarna nog even de laatste kale klim van 6 a 7 kilometer en het zien van de top geeft nieuwe energie. Het gaf vervolgens zeer veel voldoening om voor de derde keer die dag op de prachtige top te staan van de mooiste klim-berg in Frankrijk (vind ik). Goed trainen van tevoren en dan gewoon een dag van die luie rot vakantie vrijmaken voor dit evenement. Je vergeet het nooit meer ha ha

Angelo op 26 juni 2018 om 20:58

Vandaag, 26 juni, na slechts 3 uur slaap vertrokken richting Malaucene...prima beklimming, ook Bedoin ging beter dan eerder deze week. Het blijft echt vreemd dat die Fransen voor 12 uur geen fatsoenlijke maaltijd willen serveren. Hierdoor vertraging opgelopen in Sault. Na een pauze bij Chalet Reynard ging de rit naar de top beter dan verwacht. Een beest van een berg die Mont Ventoux, maar ik ben blij dat ik mag toetreden tot de ‘Malloten van de Ventoux’! En ga zo door met deze website!

Iede op 27 april 2018 om 23:43

Ik snap ut niet

kurt bakker op 11 augustus 2017 om 13:10

Op 9 augustus 2017 de cinglé gefietst na 2,5 jaar zware revalidatie met onder andere dijbeenbreuk, dubbele polsbreuk, alle middenhandsbeentjes linkerhand gebroken, amputatie van mijn linkerduim,, breuk elleboog, klaplong,... Een zware periode in mijn leven proberen af te sluiten door te reageren op de fiets als een totale niet-klimmer(1,95m en 85kg, wel 15kg afgevallen laatste 8 maanden). Ik woon zelf op het vlakke aan de Belgische kust en had voor mijn ongeval reeds enkele malen de Ventoux beklommen maar nooit meer dan 1 keer op 1 dag. Ik wou op karakter tonen dat ook ik na mijn zware tegenslag nog mooie dingen kon doen op de fiets ook al doet het hier en daar wel wat extra pijn. Heb dit jaar als voorbereiding iets meer dan 5000 km gefietst welliswaar op het vlakke sedert maart. Dit was het moment waarop ik voldoende hersteld was om te beginnen met trainen na laatste operaties. Hier en daar een kleine tegenvaller waardoor ik tijdens mijn voorbereiding nog 3 operaties heb moeten laten uitvoeren waardoor ik soms trainingen moest laten vallen of soms met de draadjes nog in mijn lichaam toch reeds op de fiets te springen. Wat een mens allemaal niet doet voor zijn hobby. Uiteindelijk begonnen aan mijn rit rond 7h30 's morgens en goed gedoseerd de eerste klim aangevat. Bovengekomen alsof ik nog maar pas op de fiets zat en deze keer ook echt genoten van de omgeving en het uitzicht. Na mijn eerste foto op de top jasje aangetrokken en de afdaling rustig ingezet. De tweede klim eveneens zoveel mogelijk gedoseerd naar boven proberen te rijden al was het deze keer toch al iets zwaarder dan de eerste keer. Ik was ervan overtuigd dat indien ik de top 2 keer haalde dat het mij wel zou lukken om die laatste vanuit Sault er nog bij te nemen. Beneden gekomen in Sault dus en na kleine pauze om de koolhydraten bij te vullen begonnen aan de laatste minst zware klim op papier. Al beginnen de kilometers voor mij als vlakke renner toch wel door te wegen. Had vanuit Sault ook heel wat wind tegen voor ik Chalet Renard bereikte dus was de wind hier toch wel de boosdoener. Bijna aan de top krijg ik net aan het monument van Tom Simpson nog een lekke band. Ook dit hoort erbij dus na vlugge vervanging mijn toch voortgezet. Was zo blij dat ik de top bereikte, met dank aan mijn zwangere vriendin die er de hele tocht voor mij was om te bevoorraden. Leuk verhaal om later aan mijn nu nog ongeboren zoon mee te geven dat ook hij al op de top van de Ventoux geweest is. Na een leuke afdaling voldaan van mijn rit aangekomen in een tijd van 7h41min. Niet slecht voor een niet-klimmer! Trots op mezelf! Zo zie je maar dat je met doorzettingsvermogen en de wil en gedrevenheid ook het onmogelijke kan realiseren. Je moet er gewoon veel voor over hebben en veel voor willen laten. Zal mijn vorm nu maar gaan verzilveren in de komende Ardennen ritjes met mijn vrienden! :-) grtz!!!

Marije op 27 juli 2017 om 15:47

Op 5 juli jl officieel toegetreden tot de Club der Malloten. En dat, terwijl ik nog maar 2 jaar op de racefiets zit. Wat een ontzettend mooie dag! Vertrokken rond 4.45u in het donker, en niemand tegen gekomen tot de eerste top. Een bijna mystieke ervaring. Naast de hieronder al genoemde tips heb ik er ook voor gezorgd dat er geen mistralwind was. Dat maakte de tocht tot een hete, maar mooie en bijzondere ervaring.

Sjef op 26 juni 2017 om 14:32

Deze rit hebben we in 2014 gedaan. Sault hebben we als 2e beklimming gedaan, maar achteraf hadden we die beter als laatste kunnen doen. Niet alleen is het vanuit Malaucene wellicht het zwaarst, maar ook de warmte hielp niet op de laatste beklimming. Toch geweldig genoten en de overwinning is zoet.

Henry op 26 juni 2017 om 09:39

Donderdag 15/6/17 drie keer Mont Ventoux op gefietst. Gestart om 8.15 uur in Montbrun les Bains, vanuit Sault eerste keer omhoog goed te doen 1.41 uur, afdalen naar Bedoin en weer omhoog voor tweede klim 1.48 uur al stukje zwaarder. Afdalen naar Malaucene om de laatste klim te doen. Vreselijk zwaar vooral vanwege hitte, 38 gr, en laatste klim met steil tussenstuk 2.18 uur. Maar super gaaf om dan toch boven te komen en het gehaald te hebben. Vervolgens gauw afdalen via Sault en weer terug naar Montbrun. Eerste deel afdaling tot Chalet Reynard best link ivm opkomende wind. Einde van de dag 160 Km en bijna 5000 Hm's Temp in de ochtend 22 gr. temp op het heetst van de dag 38gr. (bijna niet tegen aan te drinken). Windstil in het bos vanuit Bedoin, maar geen vliegen. Vooral de omstandigheden maakten het zwaar maar wat een geweldige dag en een super ervaring.

Jochem Oggel op 18 juni 2017 om 21:17

Op 9 juni 2017 de Cingles gedaan. Prachtige ervaring! We hebben Bedoin, Malaucene en als laatste Sault gedaan. We zijn vroeg vertrokken (6:00uur) en dat was een goeie keus want de beklimming en de top is dan nog niet zo druk. We vonden het een speciale ervaring om die berg voor ons alleen te hebben. De warmte valt dan ook nog mee. De beklimming vanuit Malaucene was zwaar, met name het steile middenstuk. Vanuit Sault was lekker. Een mooi gevoel om na chalet Reynard een ritme te pakken en me leeg te rijden naar de top. Gaaf gevoel om overal stempeltje te halen. Nu wachten op het "Cingles-kruisje". Vive le malloot!

Gerrit van der Heide op 12 juni 2017 om 13:39

Op 7 juni de de drie beklimmingen gedaan. Rustig aan begonnen vanuit Malaucene. Daarna Bedoin en als laatste Sault. Pittige tocht maar te doen als recreatieve racefietser. Het is zoals al meer wordt aangegeven wel fijn om Sault te bewaren voor het laatst. Tot Reynard kun je dan je krachten sparen voor nog een laatste klim naar de Sommet. Geweldige ervaring!

jos van Eijndhoven op 21 maart 2017 om 12:51

Erg gaaf om te doen. In 2014 voor het goede doel gefietst vanuit Sault. En daarnaast de andere 2 beklimmingen ook gedaan die dag. Vorig jaar in Juli ook nogmaals de 3 beklimmingen op 1 dag, alleen nu een paar uur sneller dan in 2014. Iedere zijde rond de 1.50. Daarnaast in die week nog 4x Bedion gedan..

Han Wilmink op 05 april 2016 om 01:13

Op 5 september in het kader van Groot verzet tegen kanker op afwijkende wijze van alle drie kanten beklommen. Gestart in Bedoin, chalet Reynard, Sault (waar om 9.30 uur officiële start was van de grote meute, die 1 keer naar boven ging) naar top, Malaucene, top, chalet Reynard en weer naar de top. Op deze wijze voelt de klim vanuit Malaucene het zwaarst aan. Bedoin-chalet Reynard:1.16 ; Sault -top: 1.35; Malaucene - top 1.56; chalet Reynard -top 0.24 (ik had nog wat over). Leeftijd 55 jaar, gewicht 91 kilo. Het ging erg goed die dag! Genieten voor het goede doel!

Henk op 30 augustus 2015 om 21:28

Ben met zoon Mark en broer Theo op 25 augustus toegetreden tot de club van de malloten, alleen niet officieel. Ook wij zij in Bedoin begonnen, daarna Malaucene en tenslotte de beklimming vanuit Sault. Een zware, maar prachtige dag mede dankzij het goede weer. Alleen op de laatste klim hadden we stevige wind tegen vanaf Chalet Reynard. Genoeg eten, drinken en rusten is het advies van een 61-jarige fietser. Daarnaast helpt veel trainen vooraf natuurlijk erg veel en is ook een laag lichaamsgewicht een voordeel. Veel plezier als je een poging waagt!

Peter op 17 juli 2014 om 00:56

Eergisteren (15/7/2014) een malloot geworden. Tips: - kies een dag met goed weer; - vertrek vroeg; - doe het kalm aan; - eet genoeg. En hou Sault voor de derde beklimming, natuurlijk. Fantastische dag.

Jan Mengers op 07 juli 2014 om 10:23

Ben met 6 andere deelnemers ook malloot geworden op 14-06-2014. Rolstoelfiets voor de zorgboerderij is nu een feit. Was een leuke maar erg zware dag.

Leon Kamperman op 09 juni 2014 om 23:32

Aanstaande zaterdag 14-6-2014 de Cingle du Mont Ventoux op het programma staan. Met nog 6aanstaande malloten gaan we proberen om een Rolstoelfiets bij elkaar te fietsen voor een plaatselijke Zorgboerderij.

Dennis Jansen op 09 juni 2014 om 15:55

De Cinglé du Mont Ventoux afgelopen 6 mei 2014 gereden. En werkelijk waar een geweldig mooie tocht om weer eens te doen. De 3 flanken beklimmen en afdalen op één dag is een heerlijke uitdaging voor jezelf. Een goede tip is om vroeg en rustig van start te gaan en een dag uit te zoeken dat de temperatuur aangenaam is en er ook niet veel verkeer is. Want deze elementen hebben voor mij deze tocht tot een onvergetelijke dag gemaakt en een eervolle vermelding op de website van de beruchte club der 'malloten'.

Alex op 17 april 2014 om 12:34

Ik reed de Cinglé in 2004. Ik was vanaf huis (Utrecht) naar de kale berg gefietst, op een hybridefiets met bagage. Deze rit was een goede training want er moest onderweg regelmatig worden geklommen. Op deze ca. 20 kg zware fiets zonder bagage de 3 beklimmingen gedaan. Het laatste deel van de laatste beklimming was loodzwaar. Tip: ga niet te hard van start; doseren! Lees meer tips op De Kale Berg: http://www.dekaleberg.nl/voorbereiding2/tips-voor-de-beklimming En voor wie de Cinglé en Galérien nog niet genoeg zijn: er zijn ook nog de Bicinglé, Diable en Cannibale. En voor de mountainbiker de Forestier en Grandonneur. Zie http://www.dekaleberg.nl/uitdagingen