Hoogteprofiel

Beschrijving

Het rondje Izoard, of op zijn Frans de Boucle d'Izoard is de grote klassieker rondom Briançon. Deze 100 kilometer lange tocht is mooi en pittig, maar goed te doen. Het landschap is afwisselend, van hoog alpien tot bijna Provence achtige weides,  je rijdt door een aantal mooie en afwissellende dorpjes en de Gorges du Guil zijn adembenemend mooi. Kortom een echte aanrader.

Wie dit rondje 'op zijn snelst' wil rijden kan vanaf Briançon tot Guillestre de vervelende 'route national' pakken, maar de kleine omweg die wij aanraden is zeer de moeite waard, en je hebt minder last van de hard rijdende Fransen.. Verkijk je echter niet op de Mur de Freissinieres, een beruchte klim van maar een paar kilometer maar die het zuur goed in de benen pompt.

Rijd in Briançon richting Villard st Pancrace om daar de zogenaamde Route d'Espagnolles te pakken. Een glooiende weg die dankzij de lariksen meestal in de schaduw ligt. Rij eenmaal op de Route National meteen naar Prelles, om daar via een mooie binnedoor weg, waar het nooit vlak is, naar Les Vigneaux te rijden. Vanaf hier volgt de afdaling naar het oude industriedorpje van Argentière la Bessée. Rijd door dit dorpje richting Freissinieres. Een glooiende weg brengt je naar de voet van de eerste uitdaging van de dag. De 'muur' van Freissinieres. Keihard klimmen voor bijna twee kilometer. Kort maar krachtig.

Na deze klim volgt de landschappelijk erg mooie afdaling richting Saint Crepin. Waar je langs het zweefvliegveld binnendoor over een goed geasfalteerde boerenweg rijdt. Wederom geen meter vlak. Bij Mont Dauphin kunnen we er even niet omheen, je moet over de Route National. Maar bij de eerste rotonde sla je er al vanaf. 

Eenmaal boven Guillestre heb je de keuze tussen de standaard Gorges, mooi maar veel tunnels of via de Route de la Viste (zie hieronder). Na de passage van de Gorges kom je op een lang stuk vals plat. Als je hier de pech hebt dat de wind in je neus blaast kunnen je batterijen snel opraken. Rijd hier dan maar rustig.

Je kunt nu eigenlijk niet meer fout rijden. Een mooie kloof, een steile bocht en in de verte zie je een mooi kasteel. Voordat je bij dit kasteel kan komen sla je af. Hier begint het. De steilte slaat er goed in, maar is goed te overzien. Totdat je bijna bij Arvieux (fonteintjes met drinkwater) bent. Hier is de weg steil en geen enkele bocht geeft je een richtpunt. Het is pijn lijden terwijl je het gevoel hebt op een vlakke weg te rijden. Dat is de weg gelukkig niet. Eenmaal in het bos wordt het steiler, maar psychisch makkelijker.

Als je denkt op een col aan te komen, ben je nog niet op de echte col, dit is slechts de entree van de mooie en surrealistische Case Desserte. Even dalen en de weg gaat voor de laatste kilometers omhoog. De allerlaatste meters klimmen voor deze tocht. Eenmaal boven rest je slechts de snelle, mooie en redelijk overzichtelijke afdaling tot aan Briançon.

Kers op de taart
Als je dit rondje nog mooier wilt maken klim dan ook de Route de la Viste, net boven Guillestre, deze klim is verboden voor auto's, en daarmee slecht aangegeven maar heel erg de moeite waard. Een mooie steile klim door een zeer ruig landschap. Als dat niet genoeg is om je over te halen bedenk dan ook dat je door deze klim  verschillende natte en gevaarlijke tunnels ontwijkt. 


Reacties

Wat vind jij van de La boucle de l’Izoard? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Rein op 15 augustus 2018 om 12:13

Als men de route tegen de klok inrijdt moet je over de route de la viste. Het is namelijk verboden voor fietsers door de tunnels te gaan. Rij je route met de klok mee mag je wel door de tunnels. Dit alles staat duidelijk aangeven op de borden.

Christophe op 25 juni 2018 om 21:04

Elke kilometer staat er een bordje met het stijgingspercentage, maar echt duidelijk aangegeven vond ik de route niet. Ik had zelf een gpx aangemaakt op basis van de plattegrond van de route hier op de site en dat was wel handig. Het duurde namelijk even voordat ik in de gaten had dat er een kleine groene bordjes stonden die aangaven waar je heen moest, maar ik heb ze niet op elk punt kunnen ontdekken. De route begint officieel in Guillestre, maar kan je overal oppakken op basis van je uitvalsbasis en er zit slechts een klein stukje route national bij. We zijn begonnen vanuit Briançon en de route richting Guillestre is met momenten echt adembenemend. Op de Rampes de Freissinieres kan je je benen al goed warmdraaien; kort maar heftig. De zogenoemde kers op de taart hoort niet bij de 'standaardroute' en zou ik op basis van mijn ervaring 1,5 week geleden niet aanraden, zie mijn review bij Route de la Viste.

Huub op 11 augustus 2017 om 21:57

Heeft iemand de gpx van deze route?

Huub op 18 september 2016 om 18:29

Heeft iemand de gpx van deze route?

Rob op 10 augustus 2016 om 21:42

Was inderdaad een mooie ronde, ben vroeg vertrokken, daarom weinig last van ander verkeer. Onderweg enkele mogelijkheden tot bijvullen van bidons.