Hoogteprofiel

Beschrijving

De Limburgse heuvels kunnen verschrikkelijk steil zijn. Voor wie de echte kuitenbijters wil ontwijken is er nu een bordjesroute van de Amstel Gold Race die juist de milde beklimmingen opzoekt.  Lus 1 is de makkelijkste variant, maar brengt de renner toch naar mooie plekjes rondom het milde landschap van de Grensmaasvallei. Met een kleine 600 hoogtemeters in 77 kilometer is deze lus ook voor beginnende wielrenners te doen. Deze route begint en eindigt met de Cauberg, net als de andere lussen van de Amstel Gold Race.

Direct na de start wordt er koers gezet richting de oevers van de Maas, waar de benen in alle rust warm gefietst kunnen worden. Een mooie verrassing volgt wanneer de route de Maasberg op draait, de enige kasseienbeklimming van Nederland. Schroef je kunstgebit maar goed vast.

Daarna wordt via de Lange Raarberg de route terug richting het zuiden ingezet. Via de drukke Bergseweg (de Wachelderberg is een leuker alternatief) gaat het weer langzaam terug naar Valkenburg. Alle beklimmingen zijn relatief lang en hebben nergens echt steile stukken.

In de finale staan de mooie Sibbergrubbe en de beroemde Cauberg (weer) op het menu. Lus 1 van de Amstel Gold Race lijkt bewust te kiezen voor makkelijke beklimmingen op doorgaande wegen. Dat mist charme, maar levert geen onaangename verrassingen op. Lus 3 is een leuk alternatief die net iets pittiger, maar heel veel mooier is. Lus 2 is veel langer, moeilijker en is zonder twijfel de mooiste van de drie.


Reacties

Wat vind jij van de Amstel Gold Race - Lus 1? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Dick op 07 september 2018 om 15:22

Zojuist terug van AGR lus 1. Er zitten best mooie stukken tussen, maar het stuk door Geleen is werkelijk afschuwelijk. Lelijke omgeving en je rijdt van rotonde naar rotonde en je komt een fors aantal verkeerslichten tegen. Over het algemeen is de route goed aangegeven, behalve in Meerssen. Wat ook niet helpt is het groot aantal omleidingen vanwege werkzaamheden. Slechts in één geval was de omleiding duidelijk aangegeven en kwam je weer terug op de originele route. In alle andere gevallen mag je het zelf uitzoeken. Evenals Arjen heb ik me ook verbaasd over de hoeveelheid troep langs de weg.

Arjen op 16 augustus 2018 om 16:54

Vandaag route 1 gereden, niet heel uitdagend maar wel leuk een keer gereden te hebben. Onderweg veel lege verpakkingen van gelletjes op de grond zien liggen, erg jammer. Neem het mee en gooi het thuis even weg!!

Rudi op 21 juli 2018 om 20:34

Vandaag lus 1 gereden, de makkelijkste van de 3 lussen. Door het ontbreken van een bord wel verkeerd gereden en ff moeten zoeken naar de juiste weg. Voor de rest lekker warm en genoten. ????

Jules op 01 mei 2018 om 12:11

Fiets hem wel eens, maar dan wel een paar aanpassingen. Hierdoor is het denk ik een leukere route, met ook iets meer uitdagendere klimmetjes: - Na de Geulhemmerberg afdalen via de Kuitenberg en niet via het grote fietspad (hebben ze dit jaar ook voor het eerst gedaan in de Amstel) - In Bunde niet tot de maaiberg blijven rijden op het fietspad langs de grote weg, maar de Dennenberg omfietsen, afdalen via de Moorveld, Snijdersberg weer omhoog en afdalen via de Slingerberg om zo naar de voet van de Maasberg te rijden - Het geslinger in Elsloo/Stijn/Beek overslaan, maar direct na de kasseien doorrijden naar de Adsteeg - In plaats van de oersaaie Bergseweg pak ik meestal de karstraat (niet vermeld op deze site) en dan afdalen via de vrakelberg. Hierna zit je weer op de route, maar ik snap niet dat deze route niet dan de altijd mooie fromberg letterlijk rechts laat liggen.

Wiel op 14 maart 2018 om 21:45

Vandaag lus1 gedaan, fantasieloos, zonde voor de tijd. Er zijn legio alternatieven denkbaar met veel minder fietspaden in het echte heuvelland. Lus 1 schrappen.

Veerle op 23 augustus 2017 om 21:42

het eerste deel is helemaal niet leuk, veel te veel grote banen, industrie. Je kan daar zo mooi fietsen. Zal deze lus aan niemand aanbevelen!!!

jean op 14 augustus 2017 om 18:03

Vandaag lus 1 gereden,krijgt van mijn 4/10,veel in centrum van de stadjes gereden ,veel in industrie zones gereden,alleen of met 2-3 fietsres is nog te doen,zeker niet in groep. IS GEEN PARKOERS VOOR WIELERTOERISTEN.,jammer er liggen zoveel mooie verkeersarme, verharden veldweggeltjes. Gereden op gps en bordjes

Frans op 01 augustus 2017 om 11:44

Afgelopen zaterdag gefietst. Overal bordjes aanwezig (en als ze er niet staan gewoon rechtdoor aanhouden). Nergens verkeerd gereden terwijl ik niet bekend ben in de omgeving. Uiteraard niet te vergelijken met lus 2 en 3 want minder hoogtemeters en korter, daardoor ook minder zwaar. Verder prima rondje.

Vinnie op 25 juni 2017 om 21:30

Vandaag lus 1 gefietst omdat het de eerste keer was bij de noorderburen! Ik volg de uitleg hieronder niet zo...mooie route, goede organisatie en goed aangegeven! Ben dit jaar nog een lus gaan rijden in oudenaarde (vlaanderen) en dit mag zeker niet onderdoen. Nederland mag hier fier op zijn!!

Frux op 21 juni 2017 om 22:20

Eerste deel van de route is echt niet ok. Woonwijken en industrie. Na 40 km wordt de route mooi. Als je alleen de laatste 37 km fiets mis je niks en maak je een mooie rit! route staat zeer duidelijk uitgepeild

Curdy op 08 april 2017 om 16:28

Heel erg leuk en afwisselend. Met het klinkerpaadje in Elsloo.

Noud op 21 maart 2017 om 18:21

Vandaag lus 1 van de Amstel Gold race gefietst. Hoe saai, inspiratieloos en fietsonvriendelijk kunnen mensen een route uitzoeken? De lelijkste omgevingen van Limburg zijn samengevoegd tot de eerste 40 kilometer van deze route. Industrie, snelwegen, gevaarlijke rotondes en oversteekplekken, de kerncentrale, hoe kan iemand zo iets bedenken? Dit is een slechte route en de bedenkers van deze route moeten zich ook slecht voelen. Waardeloos, niet aan beginnen! Een pluspuntje, de bordjes waren wel goed aangegeven. De laatste 30 kilometer waren trouwens wel weer prima, maar die kan je ook meenemen bij lus 2 of 3. Deze route is een schande voor de wielrencultuur in Limburg.

Hans op 25 september 2016 om 15:22

24 september 2016 lus 1 gedaan. Mooie route met 7 pittige heuvels. De eerste keer Cauberg ligt meteen na de start. Zouden wat meer "opwarmingskilometers" voor mogen liggen...

Wil van Helvoirt op 21 september 2016 om 20:40

Vandaag Lus 1 gereden. Alle bordjes aanwezig, Helaas veel veel te veel fietspaden, stoplichten, gevaarlijke oversteken en bebouwde kom en langs de DSM!! Dit zeker op het eerste deel vanaf Maastricht tot aan de Adsteeg. Wellicht zijn er vast alternatieve routes te vinden om het voor een recreant tourfietser aangenamer en mooier te maken en toch ongeveer de route van de beroepsrenners te volgen. Overigens heb ik afgelopen weken ook de lussen 1 en 2 gereden, deze zijn fantastisch!

Wil op 18 augustus 2016 om 20:42

Prachtige wegen en mooie rotondes. Maar de bordjes waren er niet meer. De bordjes van lus 1 bij de nieuwe aanleg van wegen en rotondes zijn verdwenen en hebben geleid tot zoeken en zoeken naar de juiste wegen. Uiteindelijk is alles goed gekomen en hebben we genoten van het mooie limburgse landschap

Marco op 05 augustus 2016 om 22:55

Ook het bordje op de Trichterweg gemist. Vooral rond Meerssen slecht of helemaal niet bewegwijzerd. Jammer, levert veel zoekwerk op Route is zowieso veel minder fraai als 2 en 3

Carola op 03 augustus 2016 om 18:39

Bordje afslag naar Trichterweg zit achter groen verscholen.

Carola op 01 augustus 2016 om 22:44

Bordje afslag naar Trichterweg zit achter groen verscholen.

Manu op 23 juli 2016 om 20:51

Is hier geen gpx-file van beschikbaar? Zou handig zijn om de ontbrekende bordjes te vervangen :)

Willem op 13 juli 2016 om 09:38

Helaas slecht gemarkeerd rondom Meersen. Ben na 30 minuten zoeken toch maar naar lus 2 gereden. Ook deze is erg spaarzaam gemarkeerd, maar het is wel een stuk beter en is bijna altijd goed te vinden.

JP op 27 februari 2016 om 11:40

Prima rondje, maar ik snap niet waarom de parkoersbouwers voor recreanten de route via Geleen laten gaan (langs de DSM; ook nog eens slecht wegdek en verkeerslichten). Ik ben er geboren op 3 km afstand, maar het is een plek die ik echt mijd op de fiets. Veel mooier na de Maasberg in Elsloo, via Catsop (Siekendaalstraat) naar de Adsteeg in Beek.

Martien Koolen op 07 april 2015 om 10:44

leuke tocht, niet al te zwaar

Ley Hamers op 18 augustus 2014 om 18:02

Route is mooi, echter bordjes ontbreken bij Schimmert.

Henry op 16 juli 2014 om 19:24

Fijne tocht 15-7-2014 er ontbreken echter wel een 2 tal route bordjes