Hoogteprofiel

Beschrijving

Lus 3 van de bordjesroute van de Amstel Gold Race is het zogenaamde 'finishrondje'. Het laatste gedeelte van de route loopt namelijk precies gelijk aan de laatste kilometers van de wegrace. Zo zul je er snel achter komen dat je zelf waarschijnlijk een stuk langzamer gaat dan de profs. De route is bijzonder goed uitepijld, waardoor je jezelf volledig kunt focussen op het lijden.

Door de geringe lengte van 77 kilometer een ideaal trainingsrondje voor fietsers die de nog geen grote afstanden aankunnen, maar wel willen klimmen. Dit maakt dat deze variant al jaren favoriet is bij veel fietsers. Zoals alle bordjesroutes van de Amstel Gold Race is de Cauberg bij zowel het begin als einde van de route opgenomen.

Na de start wordt via de Geulhemmerberg de afdaling ingezet richting Maastricht. Via een kleine ronde door de buitenwijken van deze stad gaat via de mooie Bemelerberg richting het zuiden. Langs de Belgische grens gaat het nu richting het oosten. Na de Wolfsberg en Loorberg is het al bijna tijd voor de finale. Wie nog zin heeft in een mooie extra rondje kan ervoor kiezen om na de Loorberg af te dalen richting Epen. In een paar honderd meter sluit je dan aan op lus 2, die na een rondje via het drielandenpunt weer netjes aansluit op deze route.

Lus 3 kiest er dus om weer af te buigen richting de Gulperberg vanuit Partij. Het slotakkoord van deze route is niet mis. Op korte afstand van elkaar volgen de pittige beklimmingen van de Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg en Keutenberg. Als toetje wacht de Cauberg voor de finale.


Reacties

Wat vind jij van de Amstel Gold Race - Lus 3? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
L.G. op 02 september 2019 om 21:51

Erg leuke route en goed te doen.

john op 04 augustus 2019 om 22:18

Afgelopen week vanaf Euverem gestart richting Slenaken, prima uitgezet mooie route. Het zou mooi zijn om in een van de 3 routes de Dodemanweg op te nemen. Zelf vind ik deze klim zwaarder en langer dan de Keutenberg. Keutenberg heeft alleen een veel langere uitloop als vals plat waardoor hij voor vele de zwaarste klim is.

Maris Koen op 01 juni 2019 om 21:00

Top rondje samen met mijn 13 jarige zoon https://youtu.be/l3LWlXyaMXg

Mike op 26 februari 2019 om 20:26

Mooie ronde die je een aantal mooie klimmetjes laat zien in het tweede deel van de route. Het begint echt vanaf Slenaken met de Loorberg. Bordjes staan over het algemeen goed aangegeven. Ik heb er drie gemist: van Honthem naar Eckelrade, bij Wahlwiller linksaf richting de Kruisberg en de afslag van de Keutenberg. Zal aan mij gelegen hebben, maar je bent zo weer op de route. Zeker de moeite waard!!

Marcel op 06 november 2018 om 16:46

Afgelopen zaterdag deze mooie ronde gefietst. Her en der wat bordjes gemist, de eerste richting Geulhem (in Vilt) is makkelijk te missen. Verder was er eentje afgebroken in Maastricht (dus de pijl was eraf), en volgens onze GPX had de route hier niet eens moeten lopen (gpx via vvvzuidlimburg) dus zijn we maar omgekeerd naar de Bemelerberg. Als je eenmaal gewend bent aan de manier van plaatsen, dan gaat het beter, maar zelf een GPX downloaden is toch wel een aanrader. Zeker bij snelle afdalingen en een lage zon mis je makkelijk een bordje. Als onervaren klimmer toch wel trots dat de voetjes overal op de trappers mochten blijven, al scheelde het bij de keut niet veel. Maar ik kon me vasthouden aan "wie de eerste 200 meter in het zadel blijft komt boven", die mantra heeft me geholpen :) In totaal met wat foutrijden, en ritje van/naar startpunt in totaal 89km op de trappers, in een prachtig najaarszonnetje.

Ron op 16 oktober 2018 om 18:31

Bij Gulpen toch een bordje te weinig, terug gefietst en vanuit Gulpen nog een keer richting het grote kruispunt. ( richting Mechelen) toen de route wel weer gevonden. Ook in Valkenburg miste ik bordjes, maar racefietsers op het terras waren behulpzaam. Toch 85km gefietst. Als je hier onbekend bent en je rekening moet houden met andere fietsers en voetgangers, kom je echt bordjes te kort. Overmorgen nog maar eens een keer.

Yolanda op 03 oktober 2018 om 18:22

vandaag gereden. Het weer was prima de bordjes bijna allemaal gevonden. Tip parkeren in Berg en Terblijt bij cafe t vosje. Direkt aan de route en de koffie is heerlijk. Absoluut voor herhaling vatbaar

Erik op 29 september 2018 om 11:36

cool

Erik op 10 augustus 2018 om 15:23

Vandaag lus 3 gefietst, met flinke wind uit het zuidwesten en startend vanuit Eperheide. Mooie tocht, op buitenwijken Maastricht na dan. Goed bewegwijzerd (zag alleen geen bordje in bocht in Geulhem). Klimmetjes vielen me mee. Opvallend genoeg vind ik de Camerig veel makkelijker dan een Keuterberg of - net iets minder zwaar - de Eyserbosweg, terwijl overal over de zwaarte van de Camerig wordt gerept. Wellicht ben ik minder van het steile en meer van de langere maar minder steile klim. Al met al: genoten!

Joran op 05 augustus 2018 om 12:37

Gisteren met 32 graden, weinig nachtrust en na een lange autorit deze route gedaan. Meteen de Cauberg op, ging best behoorlijk voor een eerste keer echt klimmen. De afdaling bij Berg en Terblijt en de klim erop volgend ging ook best ok. Daarna afdalend naar Maastricht. De Bemelerberg en Loorberg waren wel mijn favoriet, liepen lekker. Hier heb ik mezelf wel opgeblazen. Bij de Gulpenberg, dacht ik even dat het de Keuterberg was. Het boordje van 14% werkte goed ontmoedigend. Hier ging ik vlak onder de top goed kapot en moest even met een voetje aan de grond. Hier merkte ik wel dat ik niet echt meer kon herstellen en met wat nog komen zou besloten om het rondje in te korten door via Wijlre en Schin op Geul terug naar Valkenburg te rijden. Helemaal gesloopt maar wel voldoen. Dit is heel wat anders dan die vlakke rondjes door de polder hier in Noord-Holland. Achteraf was Lus 1 misschien beter geweest om mee te beginnen. Maar heel voldaan, mooie ervaring!

Jansen EJG op 17 juli 2018 om 11:00

Heerlijke lu deze lus 3. Had hem al eens gefietst dus op de bordjes letten was eigenlijk niet eens nodig, maar voor mijn gevoel stonden ze overal prima aangegeven. Na een dag van 13 uur werken was het om 18:00 nog altijd 30 graden, dus ik heb op het eind van de rit de Keutenberg maar overgeslagen.... #watje

Lia op 23 mei 2018 om 23:22

Met Pinksteren lus 3 gereden. Geen bordjes gemist en ook de Keuterberg opgefietst.

Arno op 12 mei 2018 om 20:48

Ik heb vandaag Lus 3 weer eens gefietst sinds lange tijd, ken de route en let niet altijd op de bordjes. Maar volgens mij hingen alle bordjes er wel. Vandaag prachtig weer om te fietsen alleen kreeg ik het idee dat 3 niet over de Keutenberg ging ! Klopt dat ? Anders heb ik het bordje gemist ????

Marco op 10 mei 2018 om 11:52

Gisteren gefietst. Toch paar bordjes gemist. Prachtige route, mooie klimmen, waarbij de Cauberg, t.o.v. de andere klimmen, dan nog meevalt. Bewegwijzering kan wat mij betreft nog iets beter. Zeker op racefiets ga je sneller en moet je op teveel dingen tegelijk letten. Iets tijdiger en regelmatiger over parcours een bewegwijzering zou fijn zijn zodat je tijdig ziet dat je moet afslaan en dat je ziet dat je nog op juiste route zit. Voor de rest staan lus 1 en 2 ook nog op verlanglijstje en is 3 zeker voor herhaling vatbaar.

Hein Albers op 08 april 2018 om 20:24

Vandaag gefietst maar toch bordjes gemist. We reden met tweeën. Wel een mooie route.

Michiel op 22 januari 2018 om 15:34

Ik heb de route gisteren nog eens gefietst en ja, je kunt alles prima op de bordjes doen, GPX is echt niet nodig als je dat niet wilt. Ik kwam eigenlijk nergens een onduidelijk punt tegen, als je maar oplet. Enige puntje waar ik even twijfelde was in St. Geertruid waar vlak voor de kerk een bordje rechtdoor staat. Bedoeld wordt dat je op de voorrangsweg moet blijven - die een bocht naar links maakt - en dus niet langs de kerk de heuvel af moet gaan. Maar dat is ook alles. Verder is dit een schitterende route met de zwaarste (Gulperberg, Eyserbosweg, Keutenberg, en ook de Kruisberg is best pittig) en mooiste (Bemelerberg, Loorberg) beklimmingen. Enige die mist wat mij betreft is de Camerig maar die ligt zo dichtbij na de Loorberg dat je hem er zo bij kan pakken als je dat wil.

Dries op 31 oktober 2017 om 17:19

Kan je deze route volgend adhv bordjes?

De fietstoerist op 22 oktober 2017 om 10:42

Gisteren voor de tweede keer dit rondje gefietst! Itt de vorige keer, waren de weersomstandigheden een stuk zwaarder. Veel wind en voor het gevoel de hele tijd tegen :-) . Deze keer begonnen in Mechelen en binnen de eerste 35km de gulperberg, Kruisberg, eyserbosweg, keutenberg en Cauberg gehad. Zwaar maar gaaf. Twijfelde om na de loorberg door te steken richting Vaals. Niet gedaan. Gelukkig, want begon flink te regenen en voelde mijn benen toch al wel na 3 1/2 uur.

De fietstoerist op 29 augustus 2017 om 20:24

vroeg begonnen vandaag om de warmte voor te zijn. Top route en uitstekend bewegwijzerd. Ondanks dat de bronckweg was afgesloten, hebben we genoten. Pittig voor ons als echte fietstoeristen. Veel voldoening om na 3:45 uur weer terug bij ons startpunt in berg en terblijt te zijn. Ga zeker nog eens terug om deze nogmaals te fietsen.

Tom op 21 augustus 2017 om 08:48

Ik heb deze mooie lus 16 augustus gereden. Ik had vooraf ook de gps-track gedownload, zodat ik de bordjes en de gps had om te navigeren. Voor de afdaling van de Eyserbosweg stuurde de gps me langs de andere kant uit dan de bordjes. Hierdoor reed ik de afdaling die de renners zelf ook doen. Ik ben blij dat ik toen de gps volgde en niet de bordjes. Ik ben gestart in Berg en Terblijt. ideaal om op te warmen vooraleer het serieuze werk eraan komt en ook fijn om dan met de Cauberg te eindigen. Leuk rondje!

John op 26 juli 2017 om 13:11

Heerlijke route maar er is een weg afgesloten richting bemelerberg. Even rechtdoor en bij eerste rotonde linksaf. Dan gewoon de weg volgen en kom je weer op de route.

Zurdo op 11 juli 2017 om 20:40

Beste Bond (James?), ik heb Lus 3 AGR zondag 9 juli j.l. nog gefietst a.h.v. de bewegwijzeringsbordjes. Prima te volgen, wel even opletten in Randwyck (Maastricht), hier is eerste 300 m van de Bronckweg richting Cadier en Keer in onderhoud, maar wel te fietsen. Start tip: parkeerplaats Langen Akker in Berg en Terblijt, dan heb je even de tijd om warm te fietsen voor de Geulhemmerberg en eindig je met de Cauberg. Ik verwacht dat een beginnend fietser er 4-5 uren over doet (excl. pauze(s). Prachtig rondje, veel succes.

Bond op 11 juli 2017 om 10:10

Goedemorgen, is deze Lus 3 van de Amstel Gold race makkelijk te volgen d.m.v. de bewegwijzering langs de wegen? Hoe lang doe je er ongeveer over als je een beginnend fietser bent, en wat is de beste plaats om te starten als je deze Lus 3 gaat fietsen?

Edwin op 09 juli 2017 om 08:55

Deze route afgelopen week gefietst vanaf de Cauberg. Heel mooie route met goede wegen, de bordjes zijn makkelijk te volgen.

Guido Eykelkamp op 15 juni 2017 om 17:34

Gefietst op donderdag 8 juni. Gestart tussen Margraten en Eckelrade. De eerste beklimmingen (Wolfsberg en Loorberg) gingen wel redelijk. Op de Gulperberg verkeerde versnelling gekozen (grote voorblad), dus: stilvallen en lopend verder. Op de Kruisberg brak de derailleurpad van mijn maatje: duwend en lopend terug naar Gulpen. Na reparatie weer verder. Vanwege tijdverlies kozen we ervoor om richting Valkenburg verder te fietsen en zo het ronde af te maken. Voor herhaling vatbaar, dan hopelijk zonder pech!

pieter Buss op 06 juni 2017 om 14:51

Afgelopen weekend m'n eigen rondjes gereden, veel bordjes van de Amstel Gold gezien. Maar telkens de bordjes in de gaten houden, leidt te veel af van het genieten. Evengoed veel prachtige cols getopt. Belgische kant van de Vaalserberg is prachtig, Loorberg idem, vooral via het Kersenpad! Eyserboschweg was een killer. Prima aanloop, met heel pittig deel op 't end. Wat is Limburg mooi trouwens, met afstand meest onderscheidende stuk van Nederland. Wil liefst meteen weer die kant op! Heeft iemand hier al eens de Oude Hollweg in de buurt van Nijmegen gefietst? Schijnt ook uitdagend klimmetje te zijn, las ik net....

Marcel Zimmer op 30 mei 2017 om 18:22

Prachtige rit met serieuze klimmetjes. Perfect gepijld. Moest alleen in het begin even doorhebben dat de bordjes zowel rechts als links (soms aan de andere kant van de weg) staan.

martin op 12 mei 2017 om 22:43

Uitstekende route bebord. Navigatie kwan niet overeen met de beborde route. Prachtige route.

Ciska op 07 mei 2017 om 14:19

Met Koningsdag de route gefietst. Vooraf goed ingelezen over de route en waar te starten. Echt top! Bordjes af en toe wel even goed opletten dat je ze niet mist. Gelukkig waren we met z'n 2en. 1 bordje gemist waarschijnlijk stuk gegaan. Op de afvaartsweg vlak bij de fromberg. Hier moet je rechtsaf de heugdenweg op. Soms staan de bordjes aan de overkant van de weg. Dus ook daarmee goed opletten. Maar het was echt een top route, voor mijn de eerste keer Bergjes fietsen. Dan is het best pittig maar zeker een aanrader.

Ciska op 01 mei 2017 om 11:31

Met Koningsdag de route gefietst. Vooraf goed ingelezen over de route en waar te starten. Echt top! Bordjes af en toe wel even goed opletten dat je ze niet mist. Gelukkig waren we met z'n 2en. 1 bordje gemist waarschijnlijk stuk gegaan. Op de afvaartsweg vlak bij de fromberg. Hier moet je rechtsaf de heugdenweg op. Soms staan de bordjes aan de overkant van de weg. Dus ook daarmee goed opletten. Maar het was echt een top route, voor mijn de eerste keer Bergjes fietsen. Dan is het best pittig maar zeker een aanrader.

Joost bijl op 12 maart 2017 om 08:57

Samen met mijn fietsmaatje Olivier deze mooie lus 3 gereden. Route was super gepijld. Prachtige tocht door een steeds wisselend landschap.Gulpener berg met14% stijgingspercentage is een echte knaller. Een goede start en finishlocatie is de Geulhemermolen in Berg en Terblijt.

Arjan op 12 september 2016 om 08:48

De route gefietst op 11-09 de bordjes goed kunnen volgen

Dick de Jong op 08 september 2016 om 09:14

De website blinkt inderdaad niet uit in duidelijkheid, zie hier: http://amstelgoldracexp.nl/Xperience.aspx?Xperience=AGR_Fietsroutes

Dick de Jong op 08 september 2016 om 08:59

De website blinkt inderdaad niet uit in duidelijkheid, zie hier: http://amstelgoldracexp.nl/Xperience.aspx?Xperience=AGR_Fietsroutes

Dick de Jong op 08 september 2016 om 08:56

De website blinkt inderdaad niet uit in duidelijkheid, zie hier: http://amstelgoldracexp.nl/Xperience.aspx?Xperience=AGR_Fietsroutes

KristofDS op 06 september 2016 om 12:54

Hoi, ik heb de gps track proberen downloaden via de link een beetje lager hier, maar ik zie nergens op de website een knop om te donwloaden. Heeft er iemand een andere link?

Rutger Bruin op 04 september 2016 om 00:28

Vandaag 3 sept 2016 deze route gereden. Vond het een geweldige tocht waarin je flink uitgedaagd wordt. Stijle klimmen en ook spectaculaire afdalingen, zeker voor mensen die uit het vlakke deel van het land komen. Gestart voorbij de Cauberg, bij herberg De Geulhemermolen in Berg en Terblijt. Aanrader, prima plek ook om na afloop lekker te eten.

Jaap de Boer op 09 augustus 2016 om 20:01

Op 8 augustus lus 3 gereden. Geen bordje gemist. Heerlijke tocht.

Kristof G op 09 augustus 2016 om 09:52

Ik kan Jean alleen maar gelijk geven lus 3 gereden op 28/07 en ook een paar keer de weg moeten vragen door ontbrekende borden. Blijft wel een toffe lus 3/09 doen we hem opnieuw hopelijk tegen dan opnieuw goed afgepeild.

jean buelens op 04 augustus 2016 om 10:54

Lus 3 is een prachtig parcours, ik doe dit nl al een aantal jaren , dit was ook verleden maandag het geval maar heb moeten vaststellen dat er verschillende bordjes verdwenen waren hetgeen ons enorm opgehouden heeft omdat we steeds moesten zoeken en vragen aan buurtmensen waar lus 3 verderging. Graag zou ik willen dat jullie dit euvel verhelpen zodat ik met plezier kan terugkeren , zo niet ga ik het nog éénmaal proberen. Dank bij voorbaat!!

Michel struik op 03 augustus 2016 om 12:27

Prachtige en uitdagende fietsroute ;-). Diverse weg verwijzings bordjes zijn op cruciale locatie verdwenen. Gelukkig hadden wij de op op papier bij ons. Buurt bewoners verzochten de organisatie te melden om de bebording op eigen paaltjes te plaatsen en zeker niet tegen particuliere hekwerken .... Te weten: T-kruizing Bemelen en Afslag na Eys Overeys

Daan van der Leij op 31 juli 2016 om 11:03

Pittig!

Rudi Dewit op 23 juli 2016 om 21:38

Prachtige rit, vandaag gereden redelijk pittig goed uitgepijld. Alleen klopt de gps route op een bepaald stuk niet met de uitpijling.

Derk op 09 juni 2016 om 12:25

http://www.amstel.nl/evenementen/amstelgoldrace/365/routes/lus3 GPX is hier te vinden

Peter op 27 mei 2016 om 07:13

Gisteren gefietst super mooie route,alles perfect te volgen

DAve op 03 mei 2016 om 23:03

Hoe kan ik aan een .gpx versie van deze route komen, zodat ik erop kan navigeren?

Ellen op 26 april 2016 om 09:37

Hoe kan ik aan een .gpx versie van deze route komen, zodat ik erop kan navigeren?

ciscadeweert@gmail.com op 18 april 2016 om 15:21

Hoe kan ik aan een .gpx versie van deze route komen, zodat ik erop kan navigeren?

Erik op 12 augustus 2015 om 18:59

Combinatie 2 & 3 gereden samen met mijn vriendin. Echt schitterend mooie vergezichten mooie klimmen en mooie afdalingen. Bordjes waren perfect te volgen absoluut geen klachten over. Dik tevreden.

hogerwaard arie op 11 augustus 2015 om 22:09

Erg zware route maar een fantastische omgeving, genieten van oor tot oor

Maurice op 29 juni 2015 om 08:04

De route is in Elkenrade een beetje verlegd. In plaats van door het dorp direct naar de Fromberg af te dalen, maakt de route een extra lusje. Schrik dus niet als je GPS begint te bliepen als je braaf de bordjes volgt :)

Mark op 22 juni 2015 om 18:17

Super lus, met een paar zware, mooie klimmen op het einde. Goed aangegeven, nergens een bordje gemist.

Bas op 22 mei 2015 om 14:09

Is er ook een GPX route te downloaden van deze lus?

Bert op 10 april 2015 om 09:24

Gisteren lus 3 gereden, prachtige tocht!!! Maar waarom op eens bordjes aan de andere kant van de weg of op zeer geringe hoogte! In Maastricht missen een paar!!!! Verder geweldig!!!!!!!

Tim op 10 december 2014 om 19:52

Schitterende lus, heb de volgende dag lus 1 ook gereden maar die was veeeeel minder, lus 2 hoop ik binnenkort te rijden

Marjolein op 08 september 2014 om 08:54

Mooie route! Wij reden ook langs bordjes.... helaas, extra kilometers hierdoor.. Bordje naar de Keutenberg.. zit momenteel verstopt door werkzaamheden.. dus let op, links van de weg 'bordje Keutenberg' voor Schin op Geul.. Want die mag je natuurlijk niet missen ;)

Erwin op 30 augustus 2014 om 13:38

Super route, gisteren gefietst en mijn benen voel ik maar al te goed. Er staat geen bordje naar de keutenberg, Deze hebben we daardoor gemist. Verder echt een aanrader voor mensen die van klimmen houden.

Danielle op 26 augustus 2014 om 20:51

Vorige week lus drie gefietst samen met een vriend. Supermooie route, steile klimmetjes. Je moet wel goed kijken naar de bordjes die aangeven waar je naar toe moet, want wij zijn een paar keer te ver doorgereden. Het ene bordje zat bijna in de struiken en was daardoor moeilijk te zien en we hadden ook het idee dat er een bordje weg was.

jeroen op 09 augustus 2014 om 18:02

Prachtige route! Jammer dat sommige bordjes links van de weg hangen, die mis je snel. Niet logisch.

Geert op 30 april 2014 om 19:00

Bij het plaatsje Partij het bordje gemist. Deze bleek aan de andere kant van de doorgaande weg te staan, de hoofdweg moest diagonaal worden overgestoken. Verder geen bordjes gemist. Prima.

Milko op 10 april 2014 om 08:07

@Diego, neem lus 3 en sla na Heijenrath niet linksaf, maar blijf vanaf dat punt Lus 2 volgen. Gevolg, de mooiste klimmen uit Lus 2 plus de mooiste (&zwaartse;) lus 3. Totaal komt dan op 108km.

Diego op 09 april 2014 om 20:16

Eric, hoeveel km is lus 2 en het gedeelte van lus 3 dat je erbij kan nemen samen? Enig idee?

Eric op 08 april 2014 om 12:38

Mooi rondje! Miste na de beklimming van de Keutenberg wel het bordje van Lus 3. Reed toen dus de Doodeman.af. Heerlijk rondje met de mooie klimmen erbij!