Hoogteprofiel

Beschrijving

De 3 Cols is 120 kilometer lang en heeft 3391 hoogtemeters. Ongeveer 56 kilometer van de route gaat omhoog. De 3 Cols wordt gewaardeerd met 5 sterren.


Reacties

Wat vind jij van de 3 Cols? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Sjoerd op 24 juli 2018 om 22:24

Vamdaag de 3cols gefietst met de klok mee. Sluit me volledig aan bij Bart. Op de col du champs niemand tegen gekomen. Erg onwerkelijk.

Bart op 01 oktober 2017 om 15:37

Deze vakantie voor het eerst in de bergen, en als sluit- en klapstuk deze route gefietst om er later achter te komen dat het de 3 cols is. Wat een fantastische route. Met de klok mee uit Barcelonette is de Cayolle prachtig, lang rijdend door een kloof. De afdaling naar Saint Martin is op mooi breed asfalt met weinig verkeer, enkel boven kun je wat loslopende koeien tegen komen... Col des Champs is serieus werk, hoewel deze vanuit Colmars vermoedelijk zwaarder is. Wel is het asfalt aan beide zijden van de top minder dan op veel wegen in de omgeving, dus een beetje opletten is wel nodig. De laatste klim, de Col d'Allos is het minst zwaar als je met de klok mee rijdt, maar een ieder zal toe moeten geven dat de 3e col op een dag zich laat voelen. Lang vals plat is niet zo lastig, maar eenmaal voorbij het skidorp wordt het toch nog wel even bijten. Eenmaal boven begint de afdaling naar Barcelonette met wat minder asfalt, maar dat wordt al dalende wel telkens beter. De weg is hier en daar wel smal en onoverzichtelijk, voor mij wel een reden niet all-in naar beneden te duiken. Maar een geweldige tocht, een must voor iedereen op zijn/haar eigen manier!

Arie op 16 augustus 2017 om 18:07

Begin augustus 2017 gereden vanuit een camping ergens buiten Barcelonette. Ik had nog nooit 3 grote cols op 1 dag gereden en dus met enige spanning aan de tocht begonnen. Voor de zekerheid maar vroeg opgestaan om voor het donker thuis te kunnen zijn. Ik had goed gekeken naar de hoogteprofielen en besloten om de tocht met de klok mee te doen, om de Cayolle en Allos van de minder steile zijde te kunnen nemen. Voordeel is dat je daardoor op deze cols ook meer energie hebt om om je heen te kijken. De eerste klim (Cayolle) is vanaf deze kant fantastisch mooi en slingert kilometerslang door een nauw rivierdal. De tweede klim (Champs) was pittig. Er zit halverwege een stuk van dik boven de 10%. Gelukkig volgt er dan snel een leuk terrasje op ruim de helft van de klim. Hier kreeg ik het gelukzalige gevoel dat het wel eens zou kunnen gaan lukken met die 3 cols. Overigens was het terras ongeveer de eerste keer dat ik mensen zag op de col de Champs (natuurlijk Nederlanders...). Deze col heeft in tegenstelling tot de Cayolle en Allos zeer weinig verkeer. Ik had op advies van Stein hieronder (dank!) de gok gewaagd dat de afdaling van de Champs vanaf deze kant in tegenstelling tot vroegere waarschuwingen nu beter te doen zou zijn, wat inderdaad het geval bleek. Het blijft soms nog opletten en wat meer bijremmen, maar hele stukken zijn nu goed geasfalteerd. Bijremmen blijft sowieso handig want de afdaling van deze kant kent in het bos tientallen haarspeldbochten. De laatste col (Allos) is eerst wat saai tot en met een skidorp waar je in de zomer echt niets te zoeken hebt. Daarna wordt de klim steiler en begin ik de vermoeidheid aardig te voelen. Gelukkig word ik vanaf dat moment begeleid door een Oostenrijkse fietsende student met ongeveer 20 kilo bagage die mij voortdurend afleidt door mij op marmotten attent te maken. Daarna is het weer kilometerslang afdalen tot Barcelonette en het is me zowaar gelukt om voor het donker thuis te zijn. Fantastische tocht in mooi natuurgebied.

Wim op 03 augustus 2017 om 22:05

Tocht vandaag gereden vanuit Barcelonnette. Eerst de col d'Allos op en dat viel niet echt mee. Een paar stukken rond de 11% en meteen op het tandvlees. Op de top vroeg ik me af of dit echt wel een goed idee was met mijn beperkte training. Maar ja, je leeft maar een keer dus de duik naar Colmars genomen. Ik moest wel effe een marmot vermijden die mijn komst als signaal zag kom de weg over te steken. Het ski-oord boven Allos is een gruwel maar gelukkig ga je er snel doorheen. De Col des Champs afslag net voor Colmars komt als een schok want het gaat meteen hard naar boven. Het is geen lange col, maar ik heb constant met reserve gereden, wetende dat de Cayolle er nog aankwam in de zinderende hitte. Leuke afdaling naar St Martin en daar eventjes gestopt voor een quiche, ice tea en kopje koffie. En nieuw gevulde drinkbussen. De klim van de Cayolle is mooi, maar niet zo mooi als vanuit Barcelonnette. Of misschien leek dat maar zo omdat het erg moeizaam ging in de laatste 7-8 km. Er staan kilometerbordjes, maar zonder indicatie van het stijgingspercentage en dat is wellicht beter zo. Het gaat nog een keer of 2 boven de 10% en met al twee cols in de benen doet dat niet deugd. De bekroning komt dan op de top met het prachtige landschap en een eindeloze afdaling langs watervallen en rotswanden. Fantastische route!

Stein op 13 juli 2017 om 09:33

Tocht gereden in juni 2017, gestart in Colmars, tegen de klok in. Ik ben dus begonnen met de Col des Champs. Ik wou even melden dat een groot deel van deze weg opnieuw geasfalteerd is en er momenteel goed bij ligt. Er is nog wel een slechter stuk in het bos. Ook voor de afwateringsgeulen bovenaan moet je oppassen als je zou afdalen langs deze zijde. Maar met wat voorzichtigheid lijkt me het zeker te doen om langs deze kant af te dalen. Verder kan ik vertellen dat het een prachtige tocht is!

Rico op 28 augustus 2016 om 21:24

In 25 jaar bergfietsen nog nooit zo'n mooi rondje gereden. In september 2014 gereden met 3 man. September is sowieso een prachtmaand in dit gebied. Tegen de klok in en dus de Cayolle als laatste, dat was ff heftig. (Mss toch te hard de Allos opgeknald...)De afdaling is fenomenaal.

René Houwen op 02 juli 2016 om 17:02

Een schitterende tocht met 3 mooie beklimmingen. Met dank aan Emiel, wiens advies wij opgevolgd hebben.

Emiel Janssen op 09 juli 2015 om 00:12

Inderdaad een hele mooie tocht die ik reed op 21 juni 2015. Hij is bijna gelijk aan een oude etappe uit de Tour de France ( evenwel exclusief klim naar Praloup). Ik raad iedereen aan de tocht tegen de klok in te rijden (beginnen dus met Col d'Allos), omdat je andersom te maken krijgt met de gevaarlijke afdaling van Col des Champs richting Colmars; Het wegdek is slecht en smal en de diepe afwateringsgoten kunnen je in de afdaling verrassen, goed om over te klimmen maar gevaarlijk om te dalen. Tegen de klok rijdend krijg je de klim van Col des Champs bovendien op z'n steilst voor je kiezen. Vermeldingswaardig is nog dat op de laatste Col de la Cayolle een horecagelegenheid zit op zo'n 7 km onder de top. (PS: Rijdt Col de La Cayolle ook eens vanuit Barcelonnette omhoog want in deze tocht wordt een van de mooiste cols van Europa in feite "misbruikt" als afdaling en krijg je daarvan te weinig mee omdat je continu in de bochtige smalle afdaling goed moet opletten)

Henk Vaalburg op 21 juni 2015 om 21:25

Schitterende ronde. Inderdaad tegen de klok in is beter op De Champs. Vlak voor de derde klim is een kleine bar waar je broodje kaas kan eten en colaatje drinken...nieuw energie. Als beloning na de Cayolle, schitterende 27 km afdaling naar Barcelonnette. Gereden 11 juni 2015.

Luc Deckers op 18 augustus 2014 om 14:34

We hebben met 6 leden van BMWBeliën cycling team deze route gereden op 17augustus 2014. Super mooie rit, Best tegen de klok rijden: dan beklim je de col de champs langs de gevaarlijke (slecht wegdek) zijde en heb je de mooie snelle afdaling van deze col.

Rob van Dorresteijn op 05 maart 2014 om 09:26

Ik heb deze tocht andersom gereden. Prachtige tocht, alleen de afdaling van de Col des Champs was (in 2012) erg slecht door het wegdek en de afwateringsgoten die soms wel heel diep zijn.

Wiel Janssen op 05 december 2013 om 21:59

Super mooie route!! Zeer de moeite waard. Ook andersom te rijden!!