Hoogteprofiel beklimming Zijpenberg vanuit Rozendaal

De Zijpenberg vanuit Rozendaal is een zeer populaire beklimming op de Veluwezoom. Dit is niet zo gek, want de combinatie van twee pittige muren achter elkaar maakt dit de moeilijkste beklimming in de omgeving. Bovendien maakt een prachtige tussentijdse afdaling met een tweetal haarspeldbochten het geheel compleet. De beklimming is ruim 4 kilometer lang.

De start van de klim is erg makkelijk te vinden. In het zeer welgestelde Rozendaal begint deze klim aan het einde van de Kerklaan. Zodra deze overgaat in de Beekhuizenseweg gaat de klim helemaal loos. Dit eerste deel staat ook bekend als de "Emmapiramide". Er worden stijgingspercentages van 8% gehaald. Heftiger dan dit eerst stuk wordt het niet meer. Aangekomen bij de dubbele haarspeldbocht (erg mooi!) wordt de afdaling ingezet. De weg ligt er perfect bij. Handen in de beugel en genieten van de bochtige afdaling.

Neem hierna de eerste afslag linksaf richting de Bovenallee. Let op; op het fietspad staan diverse paaltjes. Je zult niet de eerste zijn waarbij hier de fietscarrière (of erger) eindigt.  Na de afslag klimt het licht door. Langzaam maar zeker stijgt het steiler en steiler. In de lange u-bocht zit je middenin het tweede gedeelte van de beklimming. Nu is het nog een kilometer doortrekken over een licht stijgende weg. Krachtpatsers kunnen zich hier helemaal leeg rijden als het tempo omhoog gedraaid wordt. Bovenaan kun je rechts afdalen via de Zijpenberg of rechtdoor richting de Posbank.

25 hotels en appartementen in de buurt

Fietsroutes met de Zijpenberg vanuit RozendaalRanglijst

#1 van 8 rondom Veluwezoom

#3 van 64 in Midden Nederland

#23 van 254 in Nederland

#598 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Zijpenberg vanuit Rozendaal? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
John op 28 september 2018 om 18:21

Wat een heerlijke klim is dit. Niet de percentages doen je pijn, maar de lengte van de klim. Waar je in Zuid- Limburg kort en venijnig klimt moet je het hier (en de hele omgeving) van de lange adem hebben. Na de 1e klim denk je 'is dit het', maar tijdens de rest van de klim zie je bocht na bocht dat er maar geen eind aan komt en dat ga je voelen.Maar een prachtige mooi gebied om te bedwingen op de racefiets.

david op 27 juni 2018 om 10:38

Ik kan de emmapiramide ook aanraden vanuit de andere kant. Heerlijkn kort maar toch vrij stijl klimmetje om even op volle kracht te doen.

Karlo op 29 april 2016 om 08:07

In de afdaling denk je al dat dit een mooie klim gaat worden. De start is heel makkelijk te vinden, volg bij de posbank de borden richting rozendaal. De eerste paar honderd meter zijn best wel steil. In de laatste bochten is het perfecte moment om eindsprint te doen. Daarna tot de posbank door vlammen dan ben je wel echt kapot. Als je in de veluwezoom bent dan moet je deze klim doen.

Mark op 26 juli 2015 om 17:32

Die afdaling halverwege met de bochten is echt super. Op de klim kom je vaak ook concurrentie tegen: veel mensen fietsen deze klim op. En helemaal boven meteen doorstuiven naar de Posbank.

Mark op 26 juli 2015 om 17:31

Die afdaling halverwege met de bochten is echt super. Op de klim kom je vaak ook concurrentie tegen: veel mensen fietsen deze klim op. En helemaal boven meteen doorstuiven naar de Posbank.

JJTB Somhorst op 08 maart 2015 om 15:52

mooi stukje. Ook met de rolstoel goed te doen als je er de kracht voor hebt natuurlijk. Ik zou iedereen aanraden om deze ook de andere kant op te gaan. Ik denk dat ie dan net een tikkeltje zwaarder is.

Miquel op 26 februari 2015 om 13:55

Mooie klim! Goed te doen, omdat hij buiten het eerste steile stuk nergens meer echt steil wordt. Maar hij is wel lang, dus je kunt beter rustig beginnen. Niet alleen de haarspeldbochten in de afdeling zijn mooi maar ook de drie scherpe bochten aan het einde van de klim. Ik kan trouwens ook aanraden om de klim andersom te rijden, omdat het dan een mooie lange afdaling is en wanneer je dan die 500 meter met die haarspeldbochten omhoog rijdt, ontdek je dat dat nog behoorlijk steil is.

Ageeth & Richard op 16 september 2013 om 19:12

Als startende tourrijders ontwaarde de klim zich voor ons bij het verlaten van Rozendaal. Het eerste deel van de klim is kort en even doortrekken wanneer het vervolgens goed te doen is, maar wel doorbijten qua afstand. Wij wisten niet dat dit de "andere route" de posbank op was en hadden ons voorbereid op 1kilometer klimmen, dat werden er dus meer. Het aantal van 70 klimpunten doet daarbij het ergste vermoeden maar als voorbereiding op Limburg zijn we nog niet in paniek voor hetgeen ons daar te wachten staat. Mooie beginnersheuvel de Zijpenberg!