Hoogteprofiel beklimming Vaalserberg

De beklimming naar het Drielandenpunt vanuit Nederland hoort bij de zwaarste beklimmingen die in ons vlakke landje te vinden zijn. Hiermee is de Vaalserberg dan ook een van de beroemdere beklimmingen in Nederland.

Wie de meeste hoogtemeters wil pakken start bij het Landalpark Hoog Vaals. Daar is het dan ook meteen flink steil. Sla bij de T-Splitsing rechts af. Eenmaal onder het viaduct begint de echte pret. De weg draait naar rechts en het stijgingspercentage loopt op naar zo’n 10%. Als je nog oog hebt voor de omgeving dan zie je dat je hier een mooi en rustig bos inrijdt. Tot aan de haarspeldbocht blijft het enorm steil, daarna zakken de percentages helemaal in.

Op de top kom je in de commerciële kermis van het Drielandenpunt terecht.  Net naast de weg zie je de beroemde steen die het daadwerkelijke drielandenpunt aangeeft. Niet slim om hier hard langs te fietsen, voordat je het weet heb je een toerist aan je stuur hangen. Bovenaan is het omkeren of kiezen voor de net nieuw geasfalteerde afdaling van de Belgische zijde (Côte des Trois Frontières), ook een echte aanrader als beklimming.

18 hotels en appartementen in de buurt

Fietsroutes met de Vaalserberg


Ranglijst

#4 van 35 rondom Vaals, Epen & Slenaken

#5 van 190 in Zuid-Limburg

#5 van 254 in Nederland

#514 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Vaalserberg? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Alexander op 09 april 2019 om 11:50

Officieel geen fietspad, dus hopen dat oom de agent een oogje toeknijpt.

Alexander op 09 april 2019 om 11:46

Eergisteren tijdens een hele drukke zondag rondom Vaals gefietst om dit gebied me meer eigen te maken. En ik heb een alternatieve route ontdekt naar de Vaalserberg, welke veel zwaarder is dan degene die hier beschreven is. Als je echt vanuit het dal van de Selzerbeek wilt beginnen is dit de route: - Sneeuwberglaan, vervolgens langs de Lidl rechtsaf - Beemderlaan, N278 oversteken - Koperstraat, rechtdoor 2e weg linksaf met de weg mee - Bergstraat (pas op je rijdt tegen het verkeer in), vervolgens rechtsaf - Tentstraat, vervolgens linksaf (bord “Drielandenpunt 2”) - Viergrenzenweg, aan het eind linksaf - In de bocht linksaf (voetpad Drielandenpunt, Viergrenzenweg nr. 222-224) zie bericht Ni)

Alexander op 24 oktober 2018 om 17:29

Er zijn tal van alternatieven te bedenken; want bijna iedere weg in het plaatsje zelf is hellend. Een interessante kan zijn om vanaf de provinciale weg (N278) te klimmen naar het begin van de Viergrenzenweg (afslag bord ‘Drielandenpunt 2’) dit is een flink stijgende weg, met links doorkijkjes Duitsland in. Je komt vervolgens uit halverwege de route zoals deze hier beschreven is. Je slaat hier dus links af richting het bos en vervolgt de route.

Matthieu Vinkesteyn op 02 januari 2018 om 12:05

Kicken. Je waant je toch even ergens in bijvoorbeeld Frankrijk.

Patrick Coenen op 17 mei 2017 om 16:07

Zo te lezen kent nog niemand de 3e variant van de vaalserberg. Die vanuit Aken! Ja er is een duitse variant. Hier is het strava segment: https://www.strava.com/segments/2340259 lekker makkelijk, en een aanrijroute-variant: https://www.strava.com/segments/7647092. Het stuk tussen de parkeerplaats an het bos, voordat het echt naar onder gaat (van bovenaf gezien dan) is een goed gravel, waar ik rustig met een renfiets overheen durf te rijden zonder angst voor mijn lak te zijn.

LB op 01 maart 2017 om 11:57

Zoals al beschreven is dit een mooie berg om na camerig te pakken en dan België in te gaan. 1 keer per jaar wordt er wel met grind gestrooid, op camerig ook.

Ni op 27 december 2016 om 16:30

@Bram: het is zeker te doen met de racefiets, maar er zit een stuk in van zo'n 50 m wat heel ruw is. Zeker in de steile s-bocht ligt erg weinig asfalt meer, maar daarna is het weer een stuk beter.

Bram op 04 oktober 2016 om 15:34

@Ni is het wegdek wel te berijden met de renfiets tot de toren?

Ni op 29 september 2016 om 17:38

Laatst een mooie afkorting van de Vaalserberg ontdekt met misschien wel het pittigste stukje weg dat ik tot nu toe in Zuid Limburg ben tegengekomen. De afkorting begint bij de bocht bij het Residence Bellevue. Waar de normale weg daar het bos in draait, pak je de afslag links, naar wat lijkt alleen een parkeerplaats. Hier kun je echter doorrijden en na zo'n 50 m kun je een ruw, maar geasfalteerd pad nemen het bos in. Hier word het flink steil met een bocht van zeker 20 %. Hierna is het nog zo'n 150 m harken met percentage rond de 15 %. In totaal stijg je ongeveer 40 m in 300 meter. Je komt dan uit aan de achterkant van Wilhelminatoren, bij de parkeerplaats.

wj van der valk op 18 september 2016 om 18:29

net terug van een weekje hoog vaals op landal greenparcs hoog zomers weer gehad race fiets mee en zo en beetje alle bekende klimmetjes gedaan in het zuid limburgse landschap.heb best wel wat in de echte bergen gefietst,maar toch zijn de heuvels in limburg ook leuk om te doen. de mooiste vindt ik wel bij camerig en dan door het bos naar vijlen,daarna door naar het drielanden bij vaals. ,

JJTB Somhorst op 27 augustus 2016 om 12:08

Deze beklimming is niet heel erg lastig al geloof ik niet helemaal dat het begin 8% is. Dat zal eerder 5 zijn schat ik. De bocht omhoog na het viaduct klopt dan wel weer aardig.

raymond op 03 mei 2016 om 14:26

Iedereen die in Limburg fietst moet hier omhoog, hoger kom je niet. Goed te doen overigens.

Ties op 14 januari 2015 om 11:52

Niet de mooiste beklimming maar wel lekker als je net de Camerig achter de rug hebt en deze meteen erachteraan plakt. Hoewel de eerste 1,5 kilometer over brede en drukke wegen gaan, is het hier bij vlagen lekker steil. Pas als je de huizen achter je laat wordt het pas echt klimmen, de aanloop naar het bos is het steilste, hierna merk je dat je al ruim 2 kilometer aan het klimmen bent. Bovenop kun je 3 dingen doen: 1. Omdraaien en de Limburgse heuvels weer induiken. 2. Rechtdoor, links van de toren de Belgische heuvels induiken. 3. Lekker op het terras gaan zitten en van het uitzicht genieten.