Hoogteprofiel beklimming Col du Sabot

Dit is een geweldige klim, de moeilijkheidsgraad loopt langzaamaan op dus vergooi je kruit niet te snel. De weg is niet al te goed maar prima te rijden met de racefiets. Een vrij onbekende col, maar pittiger (en mooier?) dan de naast gelegen Croix de Fer. Op deze col waan je je alleen in een geweldig berglandschap. Gelukkig bestaan ze nog dit soort onbekende bergcols!

Deze klim is op te delen in drie delen. Het eerste deel 'vals plat' van zo'n 4 % totaan het stuwmeer. Naast het stuwmeer heb je even rust. Hierna laat je de hordes wielrenners die richting de Croix de Fer gaan achter je en draai je weg richting Vaujauny. Hier is er nog ongeveer 10 kilometer voor 1000 hoogtemeters. De som is snel gemaakt... gemiddeld 10% 

De afdaling is vanwege het matige wegdek niet eenvoudig. Voorzichtigheid is geboden. Maar de klim is het zeker waard om gedaan te worden!

35 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#1 van 24 rondom Bourg d'Oisans

#3 van 155 in Franse Alpen

#4 van 346 in Frankrijk

#9 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col du Sabot? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Mark op 09 september 2019 om 18:37

Na de altijd mooie Col du Solude via Notre Dame besloten deze nog onbekende klim voor ons op de tweede dag te doen. De Solude staat ook wel bekend om zijn steilheid, donkere tunnels, smal weggetje en slecht tot serieus geen wegdek meer. Wat kan ons gebeuren? Tralalala tot aan net voorbij het stuwmeer. Dan begint de ellende, het is gelijk stijl en dat houdt gewoon niet meer op. Constant druk op de benen en nergens om je te verschuilen. De stukjes met "iets" mindere percentages voelen aan alsof je vliegt. De laatste kilometer naarboven geschurkt en gevloekt. Enige twee keer dat ik een glimlach op mijn smoel kon toveren was toen er een Marmotte voor me de weg op kwam stuiteren en mijn richting op huppelde, de andere keer was toen ik na een eindje afgedaald te zijn met mijn broer de top nogmaals haalde, zo tof dat hij boven is gekomen, ik ben zelf niet de lichtste (86) maar mijn broer weegt 120 kilo. Echt diep respect, wat een karakter. Als klim één van de mooiste in de buurt, maar voor ons de zwaarste in de regio, en hebben ook de Télegraphe - Galibier in de benen. Deze totaal onderschat en die wellicht totaal overschat. Wegdek is vrij okay, hoort er gewoon bij en is heel veilig te fietsen. Aanrader, dus doen als je ook maar enigzins in de buurt bent! Het uitzicht is echt fenomenaal bovenaan, paadje net na de gravelparkeerplaats nemen!

Marco op 24 juli 2019 om 15:11

Vandaag eerst de Croix de Fer gedaan. Boven een stelletje gesproken die rade me de col du sabot aan. Wist dat het een pittige col was. Maar wat een col!!! Wegdek is goed dus dat afdalen komt wel goed. Maar ja je moet nog wel naar boven. Dat met 38+ graden en iets te weinig water maakt gemiddelde van constant 9 a 10 % en 84 kg het echt een bruut !! Gelukkig onderweg in een klein stroompje water kunnen pakken. Onderweg en boven machtige ver gezichten. En daarna heerlijk afdalen. Gewoon doen deze col.

Julian op 13 juli 2019 om 16:37

We waren hier net en wilden rustig beginnen

Andre de Ruiter op 05 november 2018 om 08:35

Prachtig fietsen in deze omgeving, we hebben bijna alle cols gereden, dus ook deze Col du Sabot, absoluut doen prachtig uitzicht en boven op de Col een mooi Wit landschap.????‍♀️????

Stefan Schoonen op 24 september 2018 om 15:30

Col du Sabot, in 1 word bruut. Klim is bruut, landschap is bruut, uitzicht op de top is bruut. Wegdek is gewoon goed te rijden, hier en daar een stuk koeienstront, maar daar heb je een stuur voor op je fiets zitten om er omheen te rijden. Deze klim is gewoon echt zo ontzettend gaaf, vind onderin je ritme en je komt gewoon boven.spaar wat krachten voor de laatset km's!

Frits Stoekenbroek op 16 juli 2018 om 10:37

Dit jaar 01 juli 2018, de GF La Vaujany gefietst met hoge temperaturen. De finish was in het dorp La Vaujany, je pakt dan de eerste 5 steile kilometers, die niet onder de 10% uitkomen van de Col du Sabot. Echt een keiharde finish en dodelijk voor sommige deelnemers die toch na 170km moesten opgeven omdat ze gewoon niet meer fietsend boven konden komen. Dit gedeelte van de route was prima te doen, goede weg en weinig verkeer.

Folkert op 15 juli 2018 om 13:37

Deze klim gereden op vrijdag de 13e (ja, ja) en gezien sommige reacties maakte ik mij wat zorgen over de kwaliteit van het wegdek.... Het begin van de klim is top, geen enkel probleem op de weg en naar beneden ook goede snelheden te halen. Na de tennisbaan (waar in mijn geval een boogschutters wedstrijd bezig was) begint de weg smaller en slechter te worden, er ligt inderdaad wat grind maar zo heel slecht vind ik het wegdek niet. Natuurlijk kan je niet als een gek naar beneden maar dat is bij deze klim toch niet zo'n ramp. Het slechtste is het in een stook waar het vee los loopt en er inderdaad grind, poep, water/plas het wegdek 'verpesten' maar dit is een strookje van 25-50 meter. De rest van het wegdek is redelijk te doen, wel zitten er in totaal drie veeroosters in. Bij de tweede schrok ik omdat het rooster zelf 'kapot' was, ik heb deze maar links gereden want rechts (omhoog) zag er uit als of het rooster mij met racefiets en al wilde verslinden. Ik heb de klim rustig gereden en vond het perfect te doen, begin is stijl, daarna vlakt hij wat af en daarna gaat hij weer iets stijler omhoog. Het uitzicht richting de top achter je (en in de afdaling) en schitterend. Ook boven even doorlopen is de moeite waard (je kijkt naar beneden uit op de laatste stukken van de Glandon). TLDR; Prima te doen omhoog, naar beneden beetje voorzichtig tot je bij de tennisbaan bent maar absoluut goed te doen (ook voor iemand als ik, een bangepoepert die grind & slechtwegdek echt onwijs haat als het om afdalen gaat).

Yves op 24 juli 2017 om 00:04

Wil je een chrono neerzetten tot op de milliseconde ? Ga dan vooral naar Alpe D'Huez. Wil je scheuren langs een bijna-autostrade naar de top ? De Col du Lautaret is allicht uw ding. Staan al die Tour de France top-cols op je bucket list ? Man toch, met vele tienduizenden zijn ze u al voorgegaan ... elk jaar opnieuw ... Als je niets meer dan dit verwacht van je alpen-ritten, lees dan vooral niet verder. Schrik voor een veerooster of een koeievlaai op het asfalt ? Keer a.u.b subito presto terug naar Bourg D'Oisans. Col du Sabot is best wel een stevige klim. De statistische gegevens zeggen genoeg. In de afdaling moet je geen gekke dingen doen. De asfalt is matig, en er ligt al eens wat grind en een steen. Maar de weg is steeds overzichtelijk. Dus als je er je verstand bijhoudt, kom je zeker heelhuids beneden. Maar deze col heeft een BONUS : en wel de onmetelijke rust die er heerst, samen met de pracht van de onaangetaste natuur. "Onthaasting", ook, wanneer je je laat opgaan in deze prachtige omgeving. Een col die uitnodigt om eens niet op te gaan in haantjesgedrag of competitiedrang t.o.v. fietsgenoten.

marc op 10 juli 2017 om 11:19

De meest machtige en zonder meer zwaarste klim als je op vakantie bent in bourg doisans. Evenwel ook de mooiste. De klim is wel langer dan hierboven omschreven. vanaf de echte voet, afslag Vaujany, een kleine 14 km a gemiddeld 9.7............

DZM op 21 juni 2017 om 15:08

In onze ogen een bezopen beklimming vanuit bourg d-oisans. De omgeving is inderdaad schitterend maar de laatse 10km is echt ruk. Alleen maar kiezels, onverhard en knipgaten. Afdalen is een hel. Bekimmen loodzwaar. Je bent eindbaas van beroep als je de top al fietsend bereikt. Wij waren met de auto. Op de laatste 10km geen levend wezen gezien in een tijdsbestek van 3uur, er was zelfs geen marmotte te bekennen. Maargoed, voor de geoefende (levensmoe-e) fietser is dit een prachtige uitdaging. Zorg wel voldoende water en een satelliet telefoon.

DZM op 20 juni 2017 om 23:00

In onze ogen een bezopen beklimming vanuit bourg d-oisans. De omgeving is inderdaad schitterend maar de laatse 10km is echt ruk. Alleen maar kiezels, onverhard en knipgaten. Afdalen is een hel. Bekimmen loodzwaar. Je bent eindbaas van beroep als je de top al fietsend bereikt. Wij waren met de auto. Op de laatste 10km geen levend wezen gezien in een tijdsbestek van 3uur, er was zelfs geen marmotte te bekennen. Maargoed, voor de geoefende (levensmoe-e) fietser is dit een prachtige uitdaging. Zorg wel voldoende water en een satelliet telefoon.

Martijn op 07 juni 2017 om 21:02

Dit is wat mij betreft de mooiste col in de regio van Bourg en dan in het bijzonder de laatste pak weg 7km (vanaf de Tennisvelden). De weg kronkelt door de Alpenweiden met steevast tegen de 10% en loopt dood bovenop de col. Je wordt beloond met een fantastisch uitzicht op de Glandon en het Lac de Grand Maison.

Marten op 04 januari 2017 om 22:30

Deze klim deed echt pijn. Als je de klim echt opdraait (vanaf km 7) doet hij tot en met de top pijn. Klim wordt pas echt mooi zo'n 7 km onder de top na de tennisbaan, maar had persoonlijk weinig tijd om te genieten..

Olileflamand op 03 november 2016 om 21:51

De laatste dat ik gedaan heb in juli en zeker de mooiste maar wel de moeilijkste. Een minder gekend beklimming ronduit Bourg d'oisan maar zeker de mooiete waard als je in de buurt bent van l'Alpe d'huez en als je een uitdaging zoekt. De zicht aan de top is ongeloofelijk. Lac de grande maison, de 2 cols van la Croix de fer en de Glandon met le Mont Blanc in achtergrond. Ik zal het zeker nog eens doen alleen omdat het zo een mooie beklimming is.

Hubrecht op 23 oktober 2016 om 13:50

Fantastische Klim! Vorige week gedaan en ook zeker in de herfst een aanrader, wel goed aankleden! Het is zeker de moeite waard om na bovenkomst ongeveer honderd meter rechtdoor te lopen (over een wandelpaadje), hier is een fantastisch uitzicht op de Glandon/Croix de Fer en het bijbehorende stuwmeer.

Allan Musicmaestro op 24 augustus 2016 om 11:16

Wat een schitterende klim in niemandsland. Zware uitdaging, mooie uitzichten. Blij dat ik deze gedaan heb en een absolute aanrader voor als je in de buurt bent!

Paul op 09 juli 2016 om 17:53

Mooie maar Lastige klim,mede veroorzaakt door het mindere wegdek. Na het laatste dorp gaat het asfalt over naar een grindpad met wildroosters. Ben je op zoek na een avontuurlijke klim dan wordt je op je wenken bedient. Als het slecht weer is kan het boven spoken. Btw er lag nog sneeuw in juni 2016. De mooiste cols om te fietsen zijn de onbekende...

Juul op 07 oktober 2015 om 11:41

Vanwege de reacties op deze pagina de klim vorige maand opgezocht en niets is gelogen. Een prachtige beklimming in 'niemandsland'. De weg is smal maar breed genoeg om een auto voorbij te laten (al betwijfel ik of je die zal tegenkomen). Waar je op de andere cols in de omgeving bergen vol met fietsers tegenkomt kun je ze hier waarschijnlijk op 1 hand kunnen tellen. Vanaf La Villette word de weg smal en van iets mindere kwaliteit waarmee je tijdens het afdalen rekening moet houden, maar zolang je je rem en verstand gebruikt zal dat geen probleem zijn.

Wiljan op 04 september 2015 om 14:27

Schitterende beklimming. Zeker doen als je in de buurt bent. Bovenin liggen wat losse steentjes op de weg maar met voorzichtig afdalen is dit geen enkel probleem. Bij helder weer kun je aan de andere kant van de col de Glandon zien met daarachter de Mont Blanc.

Gordo op 21 augustus 2015 om 13:55

Aangezien de col constant (zwaar) is kun je wel lekker in een ritme komen en als je eenmaal een lekker ritme te pakken hebt is hij aardig vol te houden. Helaas niet van de uitzichten kunnen genieten aangezien ik in de wolken reed met minder dan 25 meter zicht. Tot La Villette is de afdaling inderdaad gevaarlijk vanwege een slecht wegdek. Absoluut pluspunt van deze col is de rust...

Jarno op 15 augustus 2015 om 13:43

Een prachtige Col! Vroeger liep de weg door naar de Glandon maar tegenwoordig is het een enkeltje omhoog. Tot Vaujany is de weg druk en vergelijkbaar met de nabij gelegen Alpe d'Huez. Na La Villette verdwijnt de markering, wordt de weg smaller en komen de koeien. Een kleine kilometer voor de top fietste ik zelfs tussen een kudde koeien door. Het landschap is schitterend, de rust is fantastisch; en alles wat op deze pagina geschreven staat is waar.

Johan op 15 augustus 2015 om 10:28

De eerste kilometers naar Vaujany lijken op de vele ski-oorden hier, maar het grote verschil is de rust. De laatste 8 kilometers zijn de mooiste van deze klim. Een smalle weg ( een auto kan een fietser wel gewoon inhalen ), met de ene keer een echte haarspeldbocht waar het percentage zakt om de spanning van de benen af te halen en de andere keer stijgt juist in de bocht het percentage naar 13%. De zware klim, de rustige omgeving en het prachtige uitzicht op de weg van de Croix de Fer en Lac de Grand Maison is de Sabot mijn favorieten klim vanuit Bourg D'Oisans. Het is ook leuk om deze klim met meerder mensen te rijden, want je ziet in het laatste gedeelte de mensen voor je of achter je geregeld in beeld, ook wanneer de tijdsverschillen groot zijn. Een minpunt is de afdaling waar je de rem continue moet gebruiken tot aan het eerste dorpje, want daar is de weg weer breed en is het grind aan de zijkanten verdwenen.

Ron Vriezema op 10 juni 2015 om 17:18

In de week van Alpe duZes in 2015 een appartement in Vaujany. Als training eerste de Croix de fer gereden en toen terug naar Vaujany en omdat je dan al halverwege bent de Sabot maar opgeklommen. Had dit verhaal echter slecht gelezen en dacht dat het vanaf ons dorp nog maar 5km omhoog waren. Bleken er ca. 10 te zijn dus helemaal maar dan ook totaal kapot gegaan. Wat een zware col! Maar uitzicht en de rust is geweldig. Moet je ooit gereden hebben. Boven is er vaak alleen maar sneeuw dus niet balen als je de top net niet haalt.