Hoogteprofiel beklimming Route de Saint-Vith

Hoe steil kan een weg zijn? Vroeger hadden de Walen geen boodschap aan de heuvels. Wegen liepen - tenzij het echt niet anders kon - direct van bestemming A naar B. Zo was Route de Saint-Vith honderden jaren de verbindingsweg tussen Malmedy en Sankt Vith. Het is nu moeilijk voor te stellen dat over deze extreem steile weg karren vol met ladingen heen en weer gingen. Levensgevaarlijk!

De Route de Saint-Vith start in het centrum van Malmedy. Probeer rechts langs het station te fietsen, de beklimming start bij het tunneltje onder het spoor door. Het valt meteen op, de Route de Saint-Vith is voor Waalse begrippen een bijzonder nette straat. De perkjes en heggen worden netjes bijgehouden en de huizen staan netjes in de verf. Het enige dat hier de sfeer kan verpesten zijn hordes wielrenners die komen genieten van deze vreselijke muur die regelmatig stukjes rond de 20% heeft!

Tussen de huizen is het al duidelijk dat dit geen makkelijke beklimming gaat worden, maar zodra je Malmedy verlaat gaat het licht uit. De weg verzinkt tussen twee enorme aarde wallen (suggtie voor een nieuwe naam: de Holleweg van Malmedy) en is overgroeid door bomen. 700 meter lang komen de percentages niet onder de 12% en is het soms duizelingwekkend steil. De Route de Saint-Vith is met een gemiddelde steilheid van bijna 13% een absolute kuitenbijter van formaat. Malmedy heeft met deze beklimming en de Ferme Libert twee super krachtpatsers in huis.

35 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#3 van 8 rondom Malmedy & Eupen

#30 van 121 in Ardennen

#33 van 293 in België

#385 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Route de Saint-Vith? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Joëy op 10 april 2018 om 10:07

Deze beklimming op 07/04/2018 gedaan. Het wegdek was op deze beklimming wel degelijk goed. Een echte topper; bijna 800 meter lang steil (maar ook niet te steil) klimmen zonder rustpauze. Zeker een aanrader!

Joëy op 26 december 2017 om 13:14

Er staat dat het wegdek van deze klim goed is, maar op google streetview lijkt het wegdek mij zeer slecht. Iemand die weet hoe het wegdek van deze klim is?

Theo Gorissen op 14 augustus 2017 om 13:39

Dit is een superzware klim. Vorig jaar de Stockeu opgereden, Maar de route de Saint-Vith is minstens even zwaar. De Stockeu heeft weliswaar een supersteil stuk van pakweg 200 meter, maar de route de Saint-Vith is - behalve de eerste 200 meter - over de totale lengte erg steil. En met name die steiltegraad over een langere afstand gaat uiteindelijk pijn doen.

Koen Miseur op 08 september 2016 om 16:39

Dit is echt een monster, 1km tegen een muur omhoog. Vlak na de Ferme Libert gedaan, en deze is nog zwaarder op Ferme Libert heb je nog wat minder steile stukken, op deze klim is het gewoon heel de tijd zwaar, ik was echt blij met mijn 34/32!

Don op 21 april 2014 om 20:24

Deze klim is te gek! Lekker kort, krankzinnig steil, en een perfect wegdek! Gewoon genieten.