Hoogteprofiel beklimming Le Rosier Nord

De noordelijke variant van de Rosier die vertrekt vanuit Spa is een ideale trainingsklim. Door de lengte (ruim 6 kilometer) en continue stijgingspercentages (gemiddeld 5%) is deze beklimming ideaal om jezelf te testen. Ook begrijp je op deze klim opeens wat 'vermogen' inhoudt. Iets wat buiten de Alpen niet altijd meteen duidelijk is. Bovendien slingerd de beklimming over een redelijk rustige weg door een prachtig bos. Een echte topper dus.

De start van de klim ligt midden in Spa en is niet gemakkelijk te vinden. Pak bij het dalstation van het bergtreintje de afslag richting Creppe. Bij de (goede) snackbar sla je direct linksaf de Place Verte in. Volg deze weg totdat je onder een spoorviaduct rijdt. Dit is de start van de beklimming.

Door de villawijk klimmen we langzaam Spa uit. Zodra we in het bos zitten begint een prachtig gedeelte van de beklimming. Met een aantal mooie haarspeldbochten kronkelt de weg omhoog door een verkoelend bos. Zo nu en dan rij je langs prachtige landhuizen ter waarde van wel duizenden carbonfietsen.

Na de haarspeldbochten begint het moeilijke gedeelte van de klim. De percentages zijn gelijk, maar de weg maakt hier geen bochten meer, waardoor je minder het idee hebt dat je klimt. En je moet hier nog 2 kilometer flink doortrappen voordat je de top bereikt. Nog even doorfietsen en je hebt 300 hoogtemeters gemaakt. Op de t-splitsings iets na de top komt van links de Rosier Est (moeilijkste variant) en rechtdoor de Rosier Sud (makkelijke langlopende beklimming).

21 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#15 van 52 rondom Spa & Stavelot

#25 van 121 in Ardennen

#27 van 293 in België

#377 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Le Rosier Nord? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
RG op 11 september 2018 om 11:21

Vanuit Spa is dit een fantastische beklimming. Eerste deel is extreem mooi door het bos en met echte haarspeldbochten. Hij blijft lekker lopen en wordt nergens te steil waardoor je kunt blijven genieten. Wij kozen voor de afdaling via Rosier Sud. Hier en daar wat minder goed wegdek, maar over het algemeen prima en voor de liefhebbers zeker mogelijk om hogere snelheden te halen.

ThiemoProCycling op 23 mei 2017 om 16:12

Met voorsprong mijn favoriete beklimming! Je kan je vermogen hier uitstekend testen. Je waant je hier ook echt in de Alpen met prachtige haarspeldbochten en uitzichten.

Gerben op 08 augustus 2016 om 19:58

Mooie gelijkmatige klim, zonder echt zware stukken. Voelde makkelijker dan de Rosier Sud voor mij die een stuk onregelmatiger is.

Ties op 13 oktober 2015 om 19:24

Afgelopen weekend een tochtje gemaakt en de Rosier van alle drie de kanten beklommen. Persoonlijk vind ik de noord kant de mooiste van de drie. Als je de huizen achter je laat waan je je even aan de voet van een Alpen col of in de Vogezen. Lekker door het bos, mooie haarspeldbochten en flink door klimmen. Op het einde van de tocht was dit onze laatste afdaling, ook de afdaling is fantastisch. Het tochtje staat volgend jaar weer op de planning, drie verschillende beklimmingen naar één punt, mooi toch!