Hoogteprofiel beklimming Rideux Nord

De Rideux Nord is een absolute topper qua moeilijkheid. Maar deze klim heeft de 'pech' of juist geluk, het is maar hoe je het ziet om in een minder bekend deel van de Ardennen te liggen. Onder de rook van Durbuy kom je namelijk een stuk minder fietsers tegen dan aan de andere kant van de E25. Zonde, want deze beklimming is een parel. De Rideux is bovendien de allereerste helling van België die de term Côte mocht overstijgen en het predikaat Col mocht dragen.

De start van de beklimming ligt op de N806 tussen Bomal en Manhay. Bij de afslag richting Heyd begint de beklimming. Naast een enorme afgraving aan de rechterkant geeft de beklimming direct een eerste klap; 200 meter met gemiddeld 15%. Gelukkig heb je tot aan het dorpje om even bij te komen op wat minder steile stukken.

Bij het inrijden van het dorpje gaan de stijgingspercentages onverbiddelijk weer naar de 10%, de bebouwing geeft dit steile gedeelte extra dimensie. Aan het einde van de weg volg je de weg naar links. Klaar voor het slotakkoord? Het laatste gedeelte van de beklimming kronkelt tegen een steile wand omhoog met percentages rond de 14%, wie al stuk zat valt hier keihard door de mand. Ruim 200 hoogtemeters zitten op de top (bij de parkeerplaats) in de pocket.

21 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#1 van 21 rondom Aywaille & Durbuy

#8 van 121 in Ardennen

#8 van 293 in België

#336 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Rideux Nord? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Roger op 23 augustus 2019 om 18:11

Inderdaad een niet onderschatten beklimming maar zeer zeker de moeite waard om te doen als je in deze regio bent.

Guy op 29 juli 2017 om 02:03

Niet te onderschatten beklimming: begint direct een paar honderd meter zéér steil ( bordje 16% ) om vervolgens af te zwakken tot vals plat tot het binnenrijden van het dorpje Heyd: hierna weer zwoegen en zweten tot aan de top. Laatste honderden meters in een bosrijke omgeving. Perfect te combineren met de ook al zware Roche-à-Frêne.