Hoogteprofiel beklimming La Redoute

Wie kent de Redoute nou niet? Misschien wel de beroemdste klim in België. La Redoute was jarenlang de scherprechter in Luik-Bastenaken-Luik. Door diverse aanpassingen in het parcours heeft deze absolute kuitenbijter niet meer de rol die hij verdient. Gelukkig heeft de beklimming zijn absolute heldenstatus niet verloren. Ondanks dat deze beklimming bij lange na niet in aanmerking komt voor de moeilijkste beklimming van de Ardennen blijft hij altijd moeilijk.

Op een steenworp afstand van deze beklimming is Philip Gilbert geboren. Zijn fans kalken elk jaar de gehele klim vol met de naam van hun favoriete "Phil". Naar de start van de beklimming is het even zoeken. Gelukkig heeft de gemeente Sougné op een aantal plekken bordjes opgehangen. Rij na de brug direct het dorp in. Volg daarna de Rue Ladry naar links. Met een grote bocht kom je uit bij het viaduct onder de provinciale weg door. Hier ligt de officieuze start van de beklimming.

Al rijdend naast de provinciale weg wordt het meteen al duidelijk dat dit een serieuze en pijnlijke beklimming gaat worden. Met gemiddeld 8% klim je naar boven. Kijk vooral niet naar links naar de toren, want daar moet je straks rechtdoor naartoe. Als de weg even later  naar links buigt begint het echte werk. De gemiddelde percentages zitten hier diep in het rood, 400 meter met maar liefst gemiddeld 14%. Je al niet de eerste zijn die de voetjes hier aan de grond zet.

Op het moment dat de wegen naar boven en beneden zich splitsen is het 50 meter lang tegen de 20% aan. Hier kraakt bijna iedereen. Wie dit laatste stuk net is doorgekomen kan heel even 'rusten'. Nou ja rusten, ongeveer 100 meter lang zakt het stijgingspercentage naar 7%, maar daarna is het nog een keer 200 meter aan de bak met wederom percentages rond de 14%. Als je eindelijk stikkapot aankomt bij de splitsing moet je linksaf. Of neem even de tijd om op het bankje te gaan zitten en te genieten van het verbluffende uitzicht.

32 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#3 van 21 rondom Aywaille & Durbuy

#42 van 121 in Ardennen

#48 van 293 in België

#405 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de La Redoute? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Jondalar op 15 juli 2017 om 22:22

Vandaag voor het eerst opgereden. Bijzondere klim. Ik vond het toch nog vrij emotioneel toen ik de naam Scarponi zag in het wegdek. Een heerlijke klim, lekker steil. Ik vond de klim overigens wel meevallen. Niet te snel van start gaan;)

Peter op 02 mei 2017 om 16:59

Tijdens de Gilbert Classic beklommen als laatste klim. De start wordt aangegeven na het viaduct onder de weg, maar pas op dan heb je de voortekenen van deze steile klim al wel ontvangen. Rustig beginnen en door blijven harken dan kom je boven. En weer een klassieker van mijn lijstje gestreept.

Ties op 08 augustus 2016 om 07:26

Gisteren beklommen en eerlijk gezegd had ik hem zwaarder verwacht. Kunst is om je kruid niet te verschieten in dat oerlelijke eerste gedeelte langs de snelweg want dan gaat het wel pijn doen. Wat me wel opviel is, ondanks zijn bekendheid, dat het erg rustig is op deze klim voor een zonovergoten zondag. Hij mag dan wel de naam hebben, maar op een Voie des Chars of Sur Steppes sterf je 3x meer dan op de Redoute. Maar goed, je moet hem een keer gedaan hebben net zoals de Cauberg in Nederland of Alpe d'Huez in Frankrijk.

Veronique op 17 juni 2016 om 15:49

We hebben een vakantiehuis in het dorpje boven la Redoute. 300 m van de fietsklimt. Vakantiehuis voor 2 tot 5 personen met een gesloten garage voor de fietsen. Web gitecocoon Alle fietsers zijn welkom I

Ger vd Meer op 23 mei 2016 om 15:16

Ik heb m samen met twee vrienden gefietst, afgelopen weekend! Op de MTB welteverstaan.. Ik vond t echt afzien, maar zonder te stoppen naar boven! Wat geeft dat n kick zeg!

raymond op 03 mei 2016 om 14:23

Rustig aan beginnen, doseren en bedachtzaam omhoog. En gewoon doorrijden zonder te stoppen !

An Noniem op 18 januari 2016 om 17:39

Wat Alpe D'Huez is voor de Nederlanders is toch niet La Redoute voor de Belgen, daarvoor komt de Mont Ventoux in aanmerking. Ik denk dat La Redoute (een kort en erg stijl bergje, in eigen land, met heel wat klimlegenden) gewoon geen Nederlands equivalent heeft.

Mark op 26 juli 2015 om 18:02

Hoe kun je hier nu sprinten tegen elkaar? In 1999 strijden Vandenbroucke en Bartoli tegen elkaar. Actie vanaf 0:28: https://www.youtube.com/watch?v=D3rZphEtzSM

kabouter plop op 09 juni 2015 om 18:56

Voor een beetje tuinkabouter mar 1600 mtr genieten!!

Mech op 20 augustus 2014 om 21:16

Eindelijk...het was niet eens mijn bedoeling. Toch heb ik La Redoute gefietst! We waren met 5 mannen en 1 vrouw (ik dus). Gestart bij camping Chalet Weekend richting Remouchamps. Ik was de laatste die daar aankwam omdat ik mijn eigen tempo fietste maar ze hadden op mij gewacht. Toen begonnen we en ik dacht ik zie wel hoever ik kom. Ik kwam op 1 na de laatste binnen. Ben wel 60 jaar en mijn man 64 jaar! Leuk hé! Wat een stomme vraag hieronder!