Hoogteprofiel beklimming Pré de Madame Carle

Een echte aanrader deze geheimtip. Je rijdt vanaf het mooie dorpje Vallouise (prima met de fiets te bereiken vanuit Briançon) letterlijk naar, en op het laatst door, het hooggebergte. De klim begint eenvoudig, nou ja, in ieder geval niet zo heel erg steil. Het loopt lekker tot het dorpje Ailefroide. Tot daar is het ook fantastisch asfalt en klim je 's zomers in de koelte van de rivier en schaduw. In het voorjaar en herfst is het hier snel koud (en kans op ijzel zeker aanwezig!). Vanaf Ailefroide waar je even water kunt bijvullen, gaat de weg steeds steiler omhoog. Met (korte) korte passages van flink boven de 10 procent is het hard werken om boven te komen.

Het venijn van deze klim zit echt in de staart. De laatste kilometers voor de vlakte van Mevrouw Carle is het echt zeer steil. Je rijdt over een smalle bergweg waar de haarspeld bochten extreem steil zijn door een hoog alpiene landschap. Kilometers hoge graniet wanden, puinhellingen en gletsjers zijn het decor. je ziet zelf op het laatst de Barre des Ecrins, de hoogste berg van de Franse Zuid Alpen, ruim boven de 4000 meter.  Eenmaal boven kom je rand van het nationale park aan waar wandelaar en alpinisten de bergen intrekken. Een karakteristieke hut (met niet al te vriendelijk personeel) staat bovenaan de klim, waar je prima een colaatje kunt drinken voordat je de weinig eenvoudige afdaling induikt.

Pré de madame Carle is bij zomertoeristen erg in trek. Dus als je deze col in de zomer wilt fietsen is het verstandig om voor negen uur 's ochtends te vertrekken dan ben je voor de drukte al weer beneden. Of rijd deze beklimming buiten de vakanties, dan ben je bijna altijd alleen. De gemzen, herten, arenden en marmotten daargelaten. 

33 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#9 van 23 rondom Briançon

#90 van 155 in Franse Alpen

#141 van 346 in Frankrijk

#178 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Pré de Madame Carle? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Marcel Exterkate op 28 september 2018 om 15:01

Een paar weken geleden beklommen. Prachtige rit met het venijn in de staart. Neem, als het even kan de moeite om bij de hut een stukje verder te lopen (ik weet het, beroerd op fietsschoenen) maar je krijgt dan ruim zicht op twee gletsjers. De bediening in de hut was overigens uitstekend!

Marco van der Linden op 29 juli 2018 om 19:30

Een geweldige klim naast onze camping. Om 17.00 gedaan. Mooie uitzichten waarvan ik in de afdaling van heb genoten niet berg op. Want klim is zeker zwaar maar te doen. Rond 18.00 is het licht boven adembenemende mooi.

Camiel op 26 augustus 2017 om 10:56

Mooie klim, zeker het laatste stuk. Ondanks het hoogseizoen viel het aantal auto's me erg mee

Ide op 25 juni 2017 om 18:57

Net gereden. Erg mooie en zware laatste kilometers. Zeker een aanrader. Als je vanuit briancon komt neem dan niet de hoofdweg maar de D36 en dan de D4.

Marco op 14 augustus 2016 om 14:57

Mooie klim , laatste stukje toch een paar keer de billen uit het zadel moeten halen .

Steve op 04 augustus 2016 om 19:50

Lekkere klim met inderdaad venijn in de staart. Overigens was de bediening uiterst aardig in de hut. Blijft een aanrader!!

Rogier op 26 augustus 2015 om 09:17

@Kris die bordjes horen er wel te staan, waarschijnlijk vandalisme dat ze weg zijn gehaald....

Eric op 25 augustus 2015 om 21:02

Eigenlijk stiekem toch wel een uitdaging. In het begin een beetje druk. Lekker door het bos omhoog met genoeg afleiding. Dan denk je dat je er bijna bent, eenmaal in Ailefroide aangekomen. Maar dan begint de lol pas echt. Een lekker stuk klimmen met haarspeldbochten volgt. En net als je denkt, pff dit is zwaar ben je er en kun je uittrappen naar het terrasje bij de parkeerplaats. Lekker genieten van het prachtige uitzicht.

Eric op 25 augustus 2015 om 20:53

Eigenlijk stiekem toch wel een uitdaging. In het begin een beetje druk. Lekker door het bos omhoog met genoeg afleiding. Dan denk je dat je er bijna bent, eenmaal in Ailefroide aangekomen. Maar dan begint de lol pas echt. Een lekker stuk klimmen met haarspeldbochten volgt. En net als je denkt, pff dit is zwaar ben je er en kun je uittrappen naar het terrasje bij de parkeerplaats. Lekker genieten van het prachtige uitzicht.

Kris op 24 augustus 2015 om 10:52

Eind augustus 2015 deze klim gedaan vanuit onze standplaats in Briancon. Deze klim is zeker een aanrader! Ook de rest van de klimtijd.nl beschrijving klopt grotendeels. Hier volgen nog een paar aanvullende observaties. De klim is inderdaad goed te bereiken uit Briancon. Als je niet de hele tijd over de grote drukke hoofdweg naar Gap (N94) wilt fietsen kun je vanuit Briancon de D63 nemen, daarna een afkorting naar het dal via het leuke steile weggetje door het gehuchtje Villaret, vervolgens een klein stukje N94, en dan de D4 richting Vallouise. Houd wel rekening met een paar korte klimmetjes en afdalingen in deze route, die op de heenreis op de D63 en D4 worden aangegeven door de bordjes van de Boucle D'Izoard. Het asfalt na Ailefroide is inderdaad vrij matig, maar gelukkig is er op de steilste kilometers van de klim een heerlijke nieuwe asfaltlaag te vinden. Er zijn echter geen bordjes die de km's en % aangaven, zoals een van de bovenstaande foto's wel doet vermoeden. Tijdens onze rit in de middag was er weinig verkeer, zo ook waren er nauwelijks fietsers. Ik vond de afdaling niet zo eenvoudig: er zijn een aantal venijnige haarspeldbochten waar het voor mij alle hens aan dek was.