Hoogteprofiel beklimming Posbank

De Posbank is in tegenstelling wat veel mensen denken niet de naam van de heuvel, dat is namelijk de Veluwezoom. De Posbank is niets meer dan een stenen bankje vernoemd naar meneer Pos, die in het begin van de twintigste eeuw als voorzitter van de ANWB de grote promotor was voor dit prachtige stukje Nederland. De beklimming heette hiervoor de Potjesberg.

De beklimming van de Posbank laat als geen ander zien hoe mooi Nederland kan zijn. Eerst rijd je door glooiende grashellingen en bos om te eindigen in de prachtige paarse heidevelden.

De beklimming start rustig met percentages rond de 3%. Na een lichte daling begint het echte werk. Na een stuk van 5% valt de beklimming weer even stil om de laatste 400 meter goed steil te eindigen. Er zijn maar weinig mensen die de laatste steile 50 meters met grote snelheid opknallen.

34 hotels en appartementen in de buurt

Fietsroutes met de PosbankRanglijst

#8 van 8 rondom Veluwezoom

#30 van 64 in Midden Nederland

#141 van 254 in Nederland

#792 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Posbank? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Arjen Boswijk op 24 mei 2018 om 21:11

Over de Posbank Hoewel mijn moeder vroeger in oude albums van de jeugd een letter t verschreef alsof er op de top nog brieven waaiden richting de rode brievenbussen van Rheden en De Steeg En dat er nota bene een bergetappe van de Italiaanse Giro werd verreden.. toch is de heuvel niets meer of minder dan een begroeide stuwwal met uitzicht op het IJsseldal en Duitsland in de verte Er staat een bank voor de heer Pos, een paviljoen als duurzaam theehuis voor de reizigers die er klimmen en dalen en heuvelsfietsen op de flanken van de hei ik was er met mijn moeder ooit en zou haar willen schrijven, een late brief met groeten maar dat is nu voorbij Arjen Boswijk, mei 2018

Eddie Nijenhuis op 17 januari 2018 om 12:46

Hallo. Ik ben boswachter op de Veluwezoom en ook een fervent wielrenner. De heuvel op de posbank heet inderdaad niet de Posbank. Maar ook niet Veluwezoom, dat is weer de naam van het gehele gebied. Eigenlijk heet de heuvel de 'potjesberg' omdat daar vroeger veel resten van urnen werden gevonden. En overigens; het hoogste punt ligt net naast de weg rechts van de aankomst

Jaap op 10 oktober 2016 om 15:38

Vorige week voor het eerst het rondje gedaan met als doel de Posbank. Ik kwam echter vanaf de verkeerde kant boven dus vanaf de 'top' eerst naar beneden en vervolgens weer omhoog. Eerste stuk viel erg mee, bijna eenvoudig te noemen. De laatste 200 meter waren wat lastiger maar voor een fietser met wat power in de kuiten goed te doen.

Karlo op 28 april 2016 om 19:48

De Posbank lijkt maar 1km lang te zijn. Maar als je denkt deze knal ik op kracht omhoog dan heb je het mis, op het steile stuk is het echt harken, helaas bloeide de heide nog niet. Is om ook de zijpenberg vanuit rozendaal volg de borden richting rozendaal op de top, bij de posbank richting rozendaal.

Gino op 21 april 2016 om 22:01

Heb hem vandaag voor het eerst gereden. Mooie klim inderdaad, maar eerlijk gezegd had ik er (gezien de bekendheid van de klim) ietsje meer van verwacht. "Limburgse toestanden" of zo! Nee, bij de laatste bocht naar rechts is het even klimmen, maar verder is de Posbank haast vals plat te noemen.

Raymond op 12 april 2016 om 23:05

tussen welke 2 fietsknooppunten ligt de beklimming van de Posbank?

Raymond op 12 april 2016 om 23:02

tussen welke 2 fietsknooppunten ligt de beklimming van de Posbank?

sjors op 23 maart 2016 om 17:52

Schitterend klimmetje in een prachtig gebied. Ook vanwege het fijne asfalt heerlijk om af te dalen.

José Solisa op 07 oktober 2015 om 07:43

Zondag 8 mei 2016: The place 2 be! Giro dÍtalia.

Raymond op 22 juni 2014 om 15:41

Mooi gebied met een mooie klim op strak schoon asfalt. Laatste stuk kan je je op verkijken.

Don op 02 maart 2014 om 18:44

Het is absoluut een prachtige klim. Eigenlijk heel goed te doen, hou wel rekening met de wandelaars; op een mooie dag zijn het er ontzettend veel. Het steilste stuk is precies onder de posbank, bocht na rechts en BAM.