Hoogteprofiel beklimming Col de Platzerwasel

Op de één of andere manier roept de naam Platzerwasel bij veel mensen geen romantisch gevoel op. En laten we eerlijk zijn, de Col de Platzerwasel is ook geen lieverdje. De beklimming is constant, maar heeft net die steilheid die enorme verschillen tussen jou en je fietsvrienden kunnen opleveren. 

De beklimming start op de weg tussen de dorpjes Metzeral en Sondernach, maar is tot het laatstgenoemde dorp weinig spannend. Daarom ligt de officiele start in Sondernach. Volg hier de D10 in de richting van de Route des Crêtes. Al vrij snel word het stijgingspercentage van de 9% ingezet. De brede en goed geasfalteerde weg weg kronkelt middels een aantal mooie hairpins naar boven. De Platzerwasel is daarom ook een geliefde afdaling, niet overigens niet geheel ongevaarlijk is.

Wie zich goed voelt kan een mooie demarrage plaatsen bij de afslag richting Schepfenried (blijf hier de weg met de bocht mee naar links volgen). Het is hier net even wat makkelijker, maar de top is nog ruim twee kilometer verder. Je zal niet de eerste zijn die hier net voor de top wordt teruggegrepen. Na de top volgt een korte afdaling waarna verder geklommen kan worden richting le Markstein.

De Platzerwasel is de ideale verbinding tussen de Petit Ballon en de meer westelijk en zuidelijk gelegen beklimmingen in de Vogezen.

18 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#8 van 34 rondom Grote Vogezen

#8 van 35 in Vogezen

#123 van 346 in Frankrijk

#159 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col de Platzerwasel? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Niek op 06 oktober 2018 om 12:29

15-07-2018: Bij het ontbreken van vergezichten is deze klim een gevecht met jezelf. De eerste kilometer is nieuw geasfalteerd, maar niet glad. Je banden plakken letterlijk aan het asfalt.

Jaap op 04 oktober 2017 om 09:35

In juli op deze 'col' mijn eerste klimervaring buiten Zuid-Limburg op gedaan. Met de nodige trainingskilometers in de benen, vrij soepel naar boven gereden. Het wegdek is goed, de weg overzichtelijk en zeker doordeweeks is er zeer weinig verkeer. Rustig beginnen, ritme zoeken en jezelf niet opblazen. Wie wat over heeft, kan de laatste (deels) steile kilometer nog even knallen.

Le Professeur op 24 juli 2017 om 18:48

Plazerwasel gedaan en doorgereden naar route de crêtes. Je pakt dan ook de Breitfirst mee die nog hoger is maar nergens genoemd wordt. Al met al een stevige klim.

Zoef op 13 september 2016 om 06:38

Op Vrijdag 9 September de Platzerwassel beklommen als eerste klim van een 3 daagse fietsvakantie in de Vogezen. Om eerlijk te zijn 2 maal doodgegaan en op karakter bovengekomen met een niet medisch verantwoorde hartslag.geen idee of dit lag omwille dat dit de eerste col was en ik problemen kende met mijn versnellingsapparaat.De dagen erna de petit en grand ballon beklommen zonder in de problemen te komen. Mijn advies : onderschat de col de Platserwassel niet

Marijn op 20 september 2015 om 22:16

De Platzerwasel is gewoon een hele brede weg met zeer strak asfalt die heel steil maar gelijkmatig door een dicht bos omhoog kronkelt. Geen vergezichten dus, maar wel veel bomen, en daardoor helaas niet echt memorabel. Iedereen komt hier - uiteindelijk - wel boven. Pas wel op het grit aan de randen van de weg als je deze als afdaling doet!

Jasper op 11 september 2015 om 14:20

Ik heb deze klim op woensdag 9/9 gedaan in een tocht van 105km met 3 beklimmingen erin, eerst de Col de Firstplan (zeer gelijkmatige klim, ongeveer 9km aan 4-5%), daarna afdaling om aan de Petit Ballon vanuit Wasserbourg te beginnen (daar botst ge direct op een muur voor een aantal kilometer en het betert er naar de top toe amper op) om dan afdaling naar Sondernach te doen om direct de Platzerwasel te beklimmen... Een echt monster (7km aan 8,4%), was dik afzien na een superzware klim van Petit Ballon er vlak voor nog in de benen, en nergens in de beklimming een moment om wat te recepureren, was echt naar boven harken. Maar daarentegen was het wegdek wel fantastisch en ook gewoon een zeer mooie klim, vooral aan te raden als afdaling, gisteren Col de la Schlucht gedaan en route des cretes gevolgd om dan de platzerwasel af te dalen en dat was echt genieten (7km in minder dan 9min naar beneden = gem. van 50km/u)! :D

Matthijs op 25 augustus 2015 om 13:56

Inderdaad heel weinig verkeer - zie de reactie hieronder - en dat maakt de klim tegelijkertijd leuk als ook zwaar. Je bent echt aan het strijden in je eentje tegen de berg. Ik vond het een ongelofelijk zware klim waarbij ik onderweg wel heel erg heb genoten. Ik moet dan ook zeggen dat ik de klim de volgende keer Vogezen zeker ook wel weer in een van mijn rondjes zal opnemen. Overigens moet je na de top nog wel even een stukje doorklimmen voor je überhaupt ergens anders komt en daar had ik me nogal op verkeken :-( Al met al is dit een geweldige klim met ook een charmante aanloop vanuit Munster via Metzeral naar Sondernach.

Frank op 26 juli 2015 om 20:27

Heden 26 juli '15 deze Platzerwasel gereden. Inderdaad een klim die er mag zijn want met zijn bijna continu 9% zijn er weinig mogelijkheden tot herstel. Opmerkingen over de omschrijving: kronkeld is toch echt met een T en mijn verkeersbeleving op een juli-dag met goede fietsweer condities was: heel rustig i.p.v. "Veel"