Hoogteprofiel beklimming Barrage de Plan d'Aval

Je zou zeggen dat de meeste beklimmingen in de Maurienne overbekend zijn. Maar de mooiste beklimmingen zijn eigenlijk de onbekendste klimmetjes. Want wat te denken van bijvoorbeeld Col du Chaussy, een fantastische mooie klim. Maar ook de klim naar de stuwdam van Plan d'Aval is een echte parel. Geen wereldberoemde klim, maar de klim is heerlijk, rustig en je komt ook nog eens net op de 2000 meter. Meer dan genoeg argumenten om deze klim te doen.

Bij deze klim hebben 'wij' expres niet gekozen voor de kortste weg, dit omdat de klim op deze manier een stuk rustiger en mooier is. Deze klim is sowieso erg mooi, in de eerste kilometers rijd je al langs kasteeltjes en kappeletjes. Eenmaal in het dorpje/skigebied Aussois kom je weer op de 'standaard' route richting het stuwmeer. Aussois is een mooi dorpje waar je in een van de fonteintjes je bidons bij kan vullen of ergens een 'bakkie' koffie kunt pakken. De weg wordt bij het uitrijden van het dorp zeer steil je tikt even de 11 procent aan. 

Na een lange rechte lijn et een alpenweide volgen 'eindelijk' de haarspeldbochten. Gemiddeld hangt de weg tegen de 9 % aan.  Als je hier nog wat energie over hebt zul je zien hoe mooi de omgeving en het uitzicht op de hoogste toppen is. Vanaf kilometer dertien is het afgelopen met de haarspeldbochten, de bomen geven geen schaduw meer en de weg komt even over de 11 procent. Hier wordt je even met je neus op de feiten gedrukt: dit is een zware klim. Maar hierna wordt het vrijwel meteen een stuk eenvoudiger. De laatste kilometer is 'vlak' genoeg om terug te schakelen en aan te zitten, mocht je daar nog zin in hebben. Op de top kun je lekker wat eten of wat drinken in een restaurant en van het uitzicht genieten voordat je afdaling aanvaard.

28 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#8 van 13 rondom Maurienne

#46 van 155 in Franse Alpen

#67 van 346 in Frankrijk

#92 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Barrage de Plan d'Aval? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Marten op 18 augustus 2017 om 19:44

Deze klim deden we op de eerste dag van onze trip in de Alpen. Hij is veel lastiger dan hierboven aangegeven. Het 10% stuk duurt echt 4,5 á 5 km en gaat volgens Strava ook soms richting de 12/13%. Het begin is niet lastig en tot het laatste dorp is hij niet super speciaal. Daarna wel prima klim.

Sander op 05 juni 2017 om 17:20

Prachtige rit! Echt een aanrader. Heel pittig in de tweede helft (ik hing in de touwen), maar bijzonder de moeite waard. Kastelen, alpenweides, geiten die je aanmoedigen, een fraai stuwmeer om het af te sluiten. De weg is prima en de grote bonus was dat er heel erg weinig verkeer is.