Hoogteprofiel beklimming Paterberg

Vlakbij Kwaremont ligt de ultrakorte, maar supersteile beklimming over kasseien van de Patersberg.  Een beklimming van nog geen 400 meter lang, maar volgens experts toch één van de moeilijkste beklimmingen van Vlaanderen. Hoe kan dat? Simpel, mix een kasseienstrook met met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 12%! Toen de betonplaten in 1986 werden vervangen door kasseien, werd de Patersberg direct opgenomen in de Ronde van Vlaanderen. 

De start van de beklimming is moeilijk te vinden. Pak in Kwaremont aan het einde van het plein de Kreuzelingsstraat (halverwege de Oude Kwaremont). Daal deze weg volledig af tot de t-splitsing en sla rechtsaf. De kasseien van de Paterberg beginnen na 300 meter aan de linkerkant.

De beklimming wordt direct stevig ingezet, maar na de flauwe bocht naar rechts beginnen de eerste renners al te kraken, gelukkig liggen de kasseien er prachtig bij. In de verte zie je de top liggen, maar de smalle kasseienstrook lijkt loodrecht omhoog te gaan. Wie snelheid verliest zal keihard worden afgestraft door de kasseien. De echte helden kijken even achterom om te kijken wat ze de afgelopen seconden hebben gepresteerd.

Op driekwart van de beklimming tikt de wijzer even de 20% aan, om daarna in de laatste meters richting de dwarsweg eindelijk wat in steilheid prijs te geven. Maar het blijft steil en behoorlijk pittig, je hebt pas echt gewonnen als je helemaal boven bent...

Fietsroutes met de Paterberg


27 hotels en appartementen in de buurt gevonden


Ranglijst

#19 van 71 rondom Oudenaarde & Geraardsbergen

#19 van 71 in Vlaamse Ardennen

#192 van 292 in België

#599 van 935 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Paterberg? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Peter op 25 september 2017 om 10:26

Vond persoonlijk de koppenberg lastiger. Hier liggen de beter dan op de koppenberg en hier kun je het gootje nog gebruiken

Franck op 16 november 2016 om 08:33

Het is mogelijk deze forse klim een stuk gemakkelijker te maken door het gootje te gebruiken. Dat doen de renners ook telkens, behalve in de Ronde van Vlaanderen omdat er dan Nadar dranghekken worden geplaatst.

Mark op 07 augustus 2016 om 22:10

Voor mij de moeilijkste beklimming van de Ronde v Vlaanderen.