Hoogteprofiel beklimming Paterberg

Vlakbij Kwaremont ligt de ultrakorte, maar supersteile beklimming over kasseien van de Patersberg.  Een beklimming van nog geen 400 meter lang, maar volgens experts toch één van de moeilijkste beklimmingen van Vlaanderen. Hoe kan dat? Simpel, mix een kasseienstrook met met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 12%! Toen de betonplaten in 1986 werden vervangen door kasseien, werd de Patersberg direct opgenomen in de Ronde van Vlaanderen. 

De start van de beklimming is moeilijk te vinden. Pak in Kwaremont aan het einde van het plein de Kreuzelingsstraat (halverwege de Oude Kwaremont). Daal deze weg volledig af tot de t-splitsing en sla rechtsaf. De kasseien van de Paterberg beginnen na 300 meter aan de linkerkant.

De beklimming wordt direct stevig ingezet, maar na de flauwe bocht naar rechts beginnen de eerste renners al te kraken, gelukkig liggen de kasseien er prachtig bij. In de verte zie je de top liggen, maar de smalle kasseienstrook lijkt loodrecht omhoog te gaan. Wie snelheid verliest zal keihard worden afgestraft door de kasseien. De echte helden kijken even achterom om te kijken wat ze de afgelopen seconden hebben gepresteerd.

Op driekwart van de beklimming tikt de wijzer even de 20% aan, om daarna in de laatste meters richting de dwarsweg eindelijk wat in steilheid prijs te geven. Maar het blijft steil en behoorlijk pittig, je hebt pas echt gewonnen als je helemaal boven bent...

34 hotels en appartementen in de buurt

Fietsroutes met de Paterberg


Ranglijst

#19 van 72 rondom Oudenaarde & Geraardsbergen

#19 van 72 in Vlaamse Ardennen

#192 van 293 in België

#599 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Paterberg? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Eddy op 04 juni 2019 om 17:53

Vandaag nog eens opgereden en het blijft harken om boven te geraken.

Jelte op 30 oktober 2018 om 16:58

Kort maar pittige klimmeke. Ik vergelijk hem vaak met de Gulperberg in onze lus van de amstel gold race. De Gulper met kasseien.

Robin op 04 april 2018 om 15:48

Hier mag je jezelf niet opblazen als het 8% begint te gaan. Mijn wielervrienden begonnen hier eens direct volle bak en dan staan ze volledig stil op de steilste piek (150m 20.5%)

Peter op 25 september 2017 om 10:26

Vond persoonlijk de koppenberg lastiger. Hier liggen de beter dan op de koppenberg en hier kun je het gootje nog gebruiken

Franck op 16 november 2016 om 08:33

Het is mogelijk deze forse klim een stuk gemakkelijker te maken door het gootje te gebruiken. Dat doen de renners ook telkens, behalve in de Ronde van Vlaanderen omdat er dan Nadar dranghekken worden geplaatst.

Mark op 07 augustus 2016 om 22:10

Voor mij de moeilijkste beklimming van de Ronde v Vlaanderen.