Hoogteprofiel beklimming Oude Kwaremont

De Oude Kwaremont mag dan niet de moeilijkste beklimming zijn van de Vlaamse Ardennen, maar hij wint wel de prijs voor mooiste naam. Bovendien is deze lange beklimming van een onmeetbare schoonheid. Sinds 2012 heeft de Oude Kwaremont een hoofdrol gekregen in de finale van Ronde van Vlaanderen, waarbij hij meerdere keren beklommen wordt. De beklimming start net iets buiten Berchem en is niet heel erg makkelijk te vinden. Volg de kleine bordjes van de Ronde naar de Brugzavel en sla 400 meter buiten het centrum rechtsaf (ook aangegeven met de bordjesroute) de Broektestraat in. Hier start de beklimming van de Oude Kwaremont.

Tussen de mooie weilanden begint het vals plat te klimmen. Na de s-bocht begint het flink op te lopen. Wanneer het dorp in zicht komt gaat de weg over in grote platte kasseien. Een vrij abrupte overgang. Nu wordt het echt serieus. De kasseien liggen er belabberd bij en al snel klimt het hier boven de 10%. De kunst is om nu de vaart erin te houden. Want je weet het, kasseien zijn makkelijker met veertig kilometer per uur dan met tien, zo zeggen de profs. Bij het inrijden van het dorp wordt het iets minder steil, maar echt veel geeft de klim niet prijs. In alle rust en reinheid lijd je hier.

Pas bij het bereiken van Restaurant ‘In 't palet’ geeft de kasseienstrook zich even over. Wie er genoeg van heeft slaat hier linksaf richting de Paterberg. De top van de Oude kwaremont is namelijk nog lang niet in zicht. Blijf de kasseien het dorp uit volgen, de kwaliteit van het wegdek wordt slechter en slechter. Je wordt nog bijna een kilometer getrakteerd op een stijgende weg langs de uitgestrekte  mais- en aardappelvelden. De top ligt bij de Ronse Baan (N36).

33 hotels en appartementen in de buurt

Fietsroutes met de Oude KwaremontRanglijst

#14 van 72 rondom Oudenaarde & Geraardsbergen

#14 van 72 in Vlaamse Ardennen

#177 van 293 in België

#578 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Oude Kwaremont? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Seba op 01 april 2019 om 17:26

Een leuk alternatief voor wie op weg is naar de Paterberg is om na het steile stuk linksaf te slaan op het Kwaremontplein en daarna de eerste rechts te nemen, de Watermolenstraat in. Op die manier bedwing je de eveneens met kasseien bedekte Kalkhoveberg. Net voor je terug aansluit op de klassieke route richting de Paterberg wordt je hier getrakteerd op een verschrikkelijk steil stuk van 18%! Een soort voorproefje van de Paterberg!

Jelte op 30 oktober 2018 om 16:46

Wist niet dat er een steiler stukje was in deze beklimming. Dat viel toch wel wat tegen, aangezien ik onderaan al snel vertrokken was :) Wel prachtige beklimming en landschap. Kasseien maken de klim wel zwaarder, ook na het zwaardere stukje.

Robin op 04 april 2018 om 15:46

Als belg een helling om fier op te zijn op de steilste 200m raak je de 11.5% zelfs en daarna moet je ook nog eens vermogen leveren zoals op de kasseien van parijs-roubaix.

cor op 09 december 2017 om 11:06

verre weg de mooiste in de omgeving! zeker doen!!!!

Claudine op 25 september 2017 om 12:00

Valt goed mee qua hellingsgraad maar die kasseien! Net of ze zo los op de weg zijn gegooid! Toch ook best lang, vind ik.

Henkie op 27 maart 2017 om 15:01

10% toch nog. Het is me niet echt bijgebleven dat het zo steil was, alleen dat het wegdek slecht is.

Bas op 18 december 2016 om 19:17

Er is nog een fietsroute met de Oude Kwaremont : de Eddy Merckxroute, zie http://www.fietsroute.org/fietsen/fietsroute/eddy-merckxroute-ovl (kan je als GPS downloaden en dus makkelijker te vinden). Heb die nu 3x gedaan. De Oude Kwaremont is afzien omwille van de kasseien, de percentages vallen goed mee, in tegenstelling tot de Paterberg waar ik altijd stil val (soms letterlijk).

lorro op 08 juni 2016 om 23:49

"Wie er genoeg van heeft slaat hier linksaf richting de Paterberg." Die vind ik wel een goeie ^^ Toch een pak zwaarder dan de Kwaremont. Heb daar toch goed afgezien een paar maanden geleden :) Kort maar snedig.

Yorick op 15 mei 2015 om 22:10

mijn absolute favoriet in de regio. extra prachtig op mooie avonden

Juust op 07 april 2015 om 09:45

Tijdens de Ronde voor het eerst gefietst, een heerlijke beklimming! Goed te doen voor de beginners.