Hoogteprofiel beklimming Mur de Huy

De muur van Hoei, wie kent hem niet? Deze muur is een waar wielermonument geworden sinds het 'de scherprechter' in de finish van de Waalse Pijl werd. Dit gebeurde in 1983. Het is een beruchte beklimming en vergis je niet, het gaat pijn doen! Maar het zijn niet alleen de stijgingspercentages die hier spreken. De beklimming voert slingerend door een buitenwijk van Huy, langs 7 kapelletjes. Dit is heilige grond.

Om volop te genieten van alle hoogtemeters start de beklimming bij de rotonde naast de Citadelle. Volg de borden richting Hamoir en alles komt vanzelf goed. Na 500 meter lichtjes klimmen verlaat je de drukke weg op het plein Saint Denis, sla rechts af. De eerste logo's van Huy staan al op de weg, je bent nu op de Chemin des Chapelles. Klaar voor je persoonlijke bedevaart...

Verdwalen kan niet meer, om de zoveel meter staat het logo van de stad op de weg gekalkt. Het smalle straatje laat je flink klimmen. Zodra je de bocht naar rechts hebt gehad, volgen de kapelletjes elkaar in rap tempo op. Bid nog even een Weesgegroetje of sla snel een kruisje, want bij de scherpe bocht naar rechts gaan de percentages naar de 20%. De bochtige weg is oogverblindend mooi voor wie hier nog oog voor heeft. Pas als de weg langzaam naar links buigt beginnen de percentages af te nemen. De top ligt bij de grote kerk. Nu je toch in de buurt bent, vergeet niet de nog moeilijkere Their de Huy te doen.

19 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#2 van 17 rondom Huy

#35 van 121 in Ardennen

#40 van 293 in België

#394 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Mur de Huy? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Jelte op 23 augustus 2018 om 13:41

Ben de muur van Huy vorige vrijdag opgereden. Moet zeggen dat het toch wel echt een zware muur is die je op rijdt. Vooral het steile stuk met die bochten is harken. Vervolgens denk je er vanaf te zien, maar het loopt nog altijd zwaar door.

Tom op 20 november 2017 om 14:08

Gave klim. Wel vies steil na dat bochtje naar links. Beetje harken om boven te komen. Snap niet dat er nog mensen als Valverde zijn die er nog een serieuze sprint van kunnen maken op de top. Respect!

Ingo Jacobs Mara wijnen op 18 oktober 2017 om 14:39

Omhoog gelopen met z'n 2 en respect voor de wielrenners die hier omhoog fietsen wat een stijgings percentage er lijkt geen einde aan te komen

ThiemoProCycling op 19 september 2017 om 12:50

Een smerige,ongelijkmatige muur waar je nooit in je ritme komt. Door de behuizing langs beide kanten van de weg lijkt er ook geen einde in te komen. Na de S-bocht kan je indien je nog wat over hebt stevig versnellen en wegrijden van je vrienden!

Germain op 22 september 2015 om 15:39

Twee 2 variante voor mountainbike zijn in de muur aanwezig : vanaf beneden variante a) Eerste kapel naar links : een klein pad die je brengt tot boven de muur en variante b) enkele meters voor de 5de kapel , klein pad naar rechts. Ik ben hier gereden verleden zondag : gps track: https://connect.garmin.com/activity/904298684 m.v.g.

Marc op 21 september 2015 om 12:19

Ik ga de Muur aankomend weekend doen. Zijn er ook nog andere leuke mountainbikeroutes die vertrekken vanuit Huy?

Mark op 26 juli 2015 om 17:59

Bij deze klim heb ik alleen maar naar de weg gekeken. Ik had het echt heel zwaar en je ziet niet waar het einde is. Hier won in 1996 Armstrong de Waalse Pijl: https://www.youtube.com/watch?v=p-O2_KwWMUg Ow ja en de Gewiss Ballan mannen reden hier in 1994 iedereen weg: https://www.youtube.com/watch?v=D3rZphEtzSM