Hoogteprofiel beklimming Mortirolo vanuit Monno

Dit heet de makkelijke kant van de Mortirolo te zijn, maar misschien is makkelijk niet helemaal het goede woord. Wie in de laatste kilometers rijdt van deze klim, of juist tijdens de start in het dorpje Monno zal het woord makkelijk niet snel in de mond nemen. Deze kant is misschien niet berucht als de andere zijde maar het is nog steeds steil en hard klimmen. Elk stukje dalen wordt meteen 'afgestrafd' met weer een steilere muur, en de laatste kilometers door het 'dorpje' San Giacomo is het steil. Aan het begin van het dorp (er rest je slezchts 1,5 kilometer tot aan de top, zie je een bord staan met 'elf' haarspeldbochten, als je je net afvraagt hoe ze deze in amper twee kilometer kunnen krijgen zie je het meteen. Waarschijnlijk hebben ze hier ooit gewoon het geitenpad geasfalteerd, liefhebbers van steile haarspeldbochten kunnen zich hier helemaal uitleven.

De klim begint net iets onder het dorpje Monno, op de weg van Edolo richting de Gavia sla je af richting Monno, vanaf deze afslag begint de klim. In Monno zelf zijn een aantal zeer steile stukken. Onderschat dit stuk van de beklimming niet. Hierna is het mooi geleidelijk, maar steil, omhoog klimmen over een goede weg. Nergens grote verrassingen, totdat je in het dorpje aankomt. Keihard knokken is het hier, waar en echt bergverzet op zijn plaats is. Eenmaal boven Chalet Belvedère (goede pasta) gaat de weg redelijk steil door, de col is hoger dan veel mensen verwachten, je moet nog even door. Verkijk je hier met de eindspurt niet op.

Vanuit hier kun je dezelfde weg terug, direct naar Aprica afdalen (mooi en best veel fietsen nog), of afdalen over de beruchte Mortirolo beklimming (af te raden door de steilte).

27 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#6 van 14 rondom Lombardije

#15 van 24 in Italiaanse Alpen

#15 van 25 in Italië

#77 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Mortirolo vanuit Monno? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Koen Miseur op 02 juli 2017 om 18:00

Onlangs deze beklimming gedaan na de Gavia te hebben beklommen. Schitterende klim met amper verkeer en een heel goed wegdek. Wat ik wel was vergeten is dat de klim al voor het dorpje begint, eigenlijk al direct als je de grote baan verlaat, daardoor wat tijd verloren. De grafiek klopt, al zijn er in die stukken van 7% ook wel een aantal stukken van rond de 11%, dus mispak je hier niet aan! De haarspeldbochten op het einde zijn de zwaarste maar, je kan wel mooi van bocht tot bocht afzien! Een echte aanrader!