Hoogteprofiel beklimming Mont Ventoux vanuit Malaucène

De Mont VEntoux is natuurlijk het beroemst vanuit Bedoin, het maanlandschap aan die zijde is indrukwekkend. Maar de klim vanuit Malaucène is zeer zeker de moeite waard en stiekem misschien nog wel mooier, of in ieder geval even mooi. Wielrenliefhebbers die voor het plezier fietsen en niet per se grote verhalen willen vertellen over beroemde beklimmingen doen er goed aan om de Malaucène te rijden, want deze beklimming heeft een aantal mooie verassingen in petto. Als je toch ook Bedoin wilt doen, waarom dan niet allebei. Genoeg voor heerlijk zware dag klim plezier.

Van welke kant je de afslag Mont Ventoux ook neemt, het is in Malaucène duidelijk dat wielrenners de voornaamste toeristische inkomstenbron is. Overal staan fietswinkels en souvenir winkeltjes waar je t-shirts kunt kopen met Ventoux finisher erop. Eenmaal de afslag gen,omen ben je meteen op jezelf aangewezen. 21 kilometer met een gemiddelde van 7,6 procent. Keihard knokken. Over een flink stuk. Deze klim is wat traditioneler dan de tocht vanuit Bedoin, via deze zijde lijkt de Ventoux meer op een zware maar 'standaard' bergcol. Steile stukken, erg steile stukken, wisselen af met passages van 5 procent. Het begin loopt tussen de bomen en in tegenstelling tot BEdoin waar het bos voor een zinderende hitte zorgt, daar zorgen de bomen hier voor een relatieve koelte.

Alhoewel het nergens vlak is, verre van dat,  zit het venijn van deze klim echt in het midden. Vanaf ongeveer kilometer 10 is het keihard knokken. De steilte vliegt omhoog en in zeer lange stukken, zonder die fijne haarspeldbochten moet je je weg omhoog knokken. Regelmatig moeten wielrenners die deze zijde onderschat hebben hier met de voet aan de grond. Maar als je nog wat energie hebt, zet dan echt door, want vanaf kilometer 13 wordt het makkelijker. Je kunt opeens de benen weer even rustig draaien. Tot aan het skigebied van Mont Serein is het lekker peddelen, als je er tenminste niet al helemaal door heen zit.

Als je eenmaal bij het skigebied de bocht indraait volgen na een klein vlak stukje de laatste kilometers welke weer flink omhoog gaan. Tussen de 7 en 10 procent gaat het door tot aan de top, met twee hele mooie bochten in het maanlandschap. In tegenstelling tot de kant van Bedoin vindt je hier nergens een bronnetje of waterkraantjes, dus zorg dat je nog wat water over hebt voor die laatste kilometers of tank bij in het restaurantje van het skigebied.

Afdaling
Ook niet onbelangerijk deze klim is tevens een fantastische afdaling. Het begint meteen goed steil als je langs de zwarte pistes van het skigebiedje Mont Serein naar beneden knalt, en daarna gaat de weg in lange halen door. Makkelijk en razendsnel dalen heerlijk. Een paar mooie bochten maken het aan het einde helemaal af. Genieten dus. Wie hier in de vroege avond naar beneden rijdt zal een fantastisch uitzicht hebben op de omliggende gelig en rood gloeiende heuvels. Genieten.

23 hotels en appartementen in de buurt

Fietsroutes met de Mont Ventoux vanuit Malaucène


Ranglijst

#2 van 16 rondom Carpentras

#2 van 16 in Provence

#8 van 346 in Frankrijk

#15 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Mont Ventoux vanuit Malaucène? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Jaap op 08 augustus 2019 om 21:13

Na vorig jaar de MtVentoux vanuit Bedoin gereden te hebben, nu een poging vanuit Malaucene. Rustig gestart(om 7.30 ivm de te verwachten 35C) en langzaam stuk gegaan. In mijn hoofd zat dat het venijn zit in het stuk tot aan MtSerein. Echter, de eerste de beste kilometer na Nr.Serein stijgt met 14%. Genoeg om mijn spieren op te vreten. Erna naar boven geharkt, met blik op oneindig en alles voor het resultaat. Eindtijd: 2u10. Helemaal stuk gegaan. Iets te zwaar(2kg), een verzetje te kort en een glas wijn te veel de dag ervoor. Uitzicht is super. Esthetisch een mooiere klim dan vanaf Bedoin, m.i. Volgend jaar een nieuwe poging vanaf alle 3 de zijden. Wat een berg, gaaf!

Roel op 24 september 2018 om 09:07

Fantastische klim mooie omgeving idd het middenstuk is het zwaarst ik ben 2x omhoog geweest via malaucene maar kom hier zeker nog terug om de andere zijdes te beklimmen misschien wel alle 3 in één dag ;)

Anouk de Haas op 20 september 2018 om 10:54

Ik ben vanuit Sault de Ventoux opgeklommen en ben daarna aan de Malaucéne kant weer afgedaald. Wat een geweldige afdaling, een heerlijke flow met ruimte op de weg! Fijne overzichtelijke bochten. Een genot om af te dalen! Ga het doen, en je zult geen spijt hebben! ????

Karel op 29 juli 2018 om 08:28

Afgelopen week zowel Bedoin als Malaucene gefietst. Persoonlijk vond ik Malaucene zwaarder: minder constant en de steile stukken zijn steiler. Maar wel een prachtige klim! De percentages op de grafiek kloppen volgens mij niet geheel met de bordjes op de Ventoux: die geven over het algemeen iets hogere percentages aan.

Joëy op 14 juli 2018 om 10:06

Deze beklimming op 12/07/2018 beklommen. In tegenstelling tot de ventoux vanuit bedoin is deze variant onregelmatiger; minder steile stukken wisselen af met steile stukken (3 zware kms naeen). Ik hou normaal wat minder van een onregelmatige col. (Vooral als je voor tijd rijdt) Deze dag de col opgefietst samen met mijn vader; bij hem gebleven en tempo gemaakt op de minder steile stukken. Boven gekomen in 1 uur 27 minuten en 10 seconden. Tevreden om samen met mijn vader onder het anderhalf uur boven te komen en wat meer kunnen genieten dan wanneer ik weg rijd van hem. Niveau nog altijd dicht bij elkaar, maar naar boven klimmen op 90-95 procent is altijd plezant. Niemand ons gepasseerd met de fiets. Altijd minder volk dan aan de kant van bedoin, maar toch nog redelijk wat fietsers. De 3 lastigste kms na elkaar zijn zwaar; ervoor en erachter zijn er wel wat makkelijkere stukken waarop je kunt recupereren of versnellen. Het voordeel is wel dat het wegdek in deze lastige kms mooi asfalt is. De bomen zorgen er idd voor dat het iets minder warm is. Ik denk dat je hier in de afdaling hoge snelheden kunt halen, maar ik daalde al altijd (de 11 keer dat ik de ventoux al heb gedaan op mijn leeftijd van 16 jaar) af via bedoin omdat het een gewoonte is geworden.

Ferry op 02 juli 2018 om 10:51

Op 30-6-18 deze klim gedaan. Vertrokken om 8.30 uur vanuit Mazan. Zou deze dag weer iets boven de 30 graden in het dal worden en zo’n 18 graden op de top. De weg ernaar toe was continue licht berg op, zodat we ons 45 minuten goed konden infietsen. Gezien de ervaring een dag eerder tijdens de klim vanuit Bédoin (te weinig gedronken waardoor kramp, zie mijn verslag daar) voorgenomen om bij iedere kilometerpaal goed te drinken. De eerste 9 km zijn goed te doen, soms wat steiler, soms wat vlakker. In tegenstelling tot de klim vanuit Bédoin kun je regelmatig prachtig ver weg kijken waardoor je ook nog kunt genieten onderweg. Vervolgens komt het steile middenstuk, een kilometer of drie lang. Dit is behoorlijk pittig maar met het juiste verzet te doen. Zelf reed ik met 30 voor en 32 achter en ben een gemiddelde klimmer. Kwam er goed mee omhoog maar je krijgt het niet cadeau op dit steile stuk. Op het stuk rondom het skistation kun je weer een beetje bijkomen en energie verzamelen voor de laatste km’s. Die zijn qua steilheid vergelijkbaar met de laatste km’s van Bédoin, met het verschil dat je de top nu pas op zo’n 2 km voor de aankomst voor het eerst ziet. Geen kramp gehad, heb beide bidons geheel leeg gedronken. Geen vliegjes en ook nauwelijks last vande wind. Afdaling is mooi omdat het vrij overzichtelijk is. Had wel windjack aangedaan maar was achteraf niet nodig geweest.

Tofland op 02 juli 2018 om 10:28

Op 18 juni 2018 deze zijde van de Mont Ventoux op gefietst. Mijn eerste keer een echte berg op fietsen. De auto had ik geparkeerd op een grote lege (gratis) parkeerplaats (als je Malaucene via de noordkant (D938) inrijdt aan de linkerkant). Vervolgens fiets in elkaar gezet en het dorp in gefietst om via de D974 te beginnen aan de beklimming. Ik vond de steilte afgezien van het middenstuk meevallen. Het was erg rustig onderweg, ik denk dat ik zo'n 15 fietsers ben tegengekomen. Qua temperatuur viel het ook reuze mee, je rijdt best veel in de schaduw. Ik had arm en beenstukken aan, aangezien het boven fris kan zijn. Ik heb echter het nooit echt koud of warm gehad. Daarnaast merk je alleen het laatste deel van de beklimming wat van de wind. Bovenop de berg stond relatief weinig wind en was er veel zon, temperatuur zo'n 15 graden Celsius. Vanuit Bédoin komen veel meer fietsers, motoren en bussen omhoog aangezien dit de populaire zijde is. Bovenop de berg stonden wat kraampjes waar je wat eten (fruit en zoetigheid) en drinken kon kopen. Ook staan er twee dixies voor de hoge nood. In de laatste 2 bochten wordt je nog op de foto gezet wat natuurlijk leuk is om achteraf terug te zien. Na de gebruikelijke foto's en een video belletje met het thuisfront (telefoonbereik valt soms weg) met een windjack naar beneden gereden. Lekkere afdaling, en je bent zo weer beneden. Vergis je niet in de soms scherpe bochten, soms mindere wegdek, steentjes in de bocht en tegemoet komend verkeer.

Huub Smid (56 jr.) op 11 oktober 2017 om 13:31

Op 26 september 2017 deze pittige maar mooie beklimming gedaan, redelijk vroeg in de ochtend gestart met een warming up door vanuit Bedoin naar Malaucene te rijden(15 km) Onderweg kom je dan over la Madeleine , een kort klimmetje maar lekker om de juiste spanning in de benen te krijgen. Eenmaal in het dorp ga je rechts af en de klim begint direct, in eerste in stantie nog vrij rustig. Goed te doen dus. Dit verandert als je eenmaal halverwege bent. Een lang stuk van ruim 3-4 km boven de 10 %. Sommigen zie ik nu al afstappen, dat belooft niet veel goeds. Ga rustig verder op mijn kleinste verzet 34-32. Mijn ademhaling blijf ik rustig onder controle houden. Dan rijdt ik Beaumont du Ventoux binnen en een bocht naar rechts voor het tweede gedeelte.Soms heb ik even de gedachten om af te stappen voor een pauze maar ik ga rustig verder met de klim. Het duurt even voordat je het bos uitfietst en het maanlandschap ziet maar als je dat ziet zijn de laatste kilometers net erg zwaar alhoewel ik niet meer in staat ben om mijn verzet aan te passen. Eenmaal op het lichtste verzet is het voor mij blijkbaar lastig om een ander verzet te kiezen. En dus kom ik na iets meer dan twee uur boven aan, moe maar wederom tevreden. Als kind wilde ik altijd al eens cols fietsen. Dat het zo lang geduurd heeft snap ik nog steeds niet maar ik heb het nu dan toch gedaan. Eeen paar dagen daarvoor heb ik de mont Ventoux vanuit Bedoin en vanuit Sault gedaan. Om aan het klimmen te wennen is aan te raden om vanuit Sault te beginnen. Goed voor het vertrouwen maar ook wat eenvoudiger.

Huub Smid (56 jr.) op 11 oktober 2017 om 12:29

Op 26 september 2017 deze pittige maar mooie beklimming gedaan, redelijk vroeg in de ochtend gestart met een warming up door vanuit Bedoin naar Malaucene te rijden(15 km) Onderweg kom je dan over la Madeleine , een kort klimmetje maar lekker om de juiste spanning in de benen te krijgen. Eenmaal in het dorp ga je rechts af en de klim begint direct, in eerste in stantie nog vrij rustig. Goed te doen dus. Dit verandert als je eenmaal halverwege bent. Een lang stuk van ruim 3-4 km boven de 10 %. Sommigen zie ik nu al afstappen, dat belooft niet veel goeds. Ga rustig verder op mijn kleinste verzet 34-32. Mijn ademhaling blijf ik rustig onder controle houden. Dan rijdt ik Beaumont du Ventoux binnen en een bocht naar rechts voor het tweede gedeelte.Soms heb ik even de gedachten om af te stappen voor een pauze maar ik ga rustig verder met de klim. Het duurt even voordat je het bos uitfietst en het maanlandschap ziet maar als je dat ziet zijn de laatste kilometers net erg zwaar alhoewel ik niet meer in staat ben om mijn verzet aan te passen. Eenmaal op het lichtste verzet is het voor mij blijkbaar lastig om een ander verzet te kiezen. En dus kom ik na iets meer dan twee uur boven aan, moe maar wederom tevreden. Als kind wilde ik altijd al eens cols fietsen. Dat het zo lang geduurd heeft snap ik nog steeds niet maar ik heb het nu dan toch gedaan. Eeen paar dagen daarvoor heb ik de mont Ventoux vanuit Bedoin en vanuit Sault gedaan. Om aan het klimmen te wennen is aan te raden om vanuit Sault te beginnen. Goed voor het vertrouwen maar ook wat eenvoudiger.

raymond op 29 augustus 2016 om 15:55

Veel mooier dan vanuit Bédoin, tijdens de gehele klim schitterend uitzicht. Wind!? Een licht briesje, weinig verkeer, een enkele renner en vogels die je naar boven fluiten. Midden stuk is zwaar, 4 tot 5 km 11-12% daarvoor en erna is het genieten met een grote G.

Michel op 18 juli 2016 om 23:41

Heb een herseninfarct doorstaan in 2002 en inmiddels ook COPD in het bovenlijf. Ben 52 en mijzelf atm aan het voorbereiden om in september 2018 solo de Mont Ventoux, in drie afzonderlijke etappes, op te rijden. Vanuit Malaucène, vanuit Sault en uiteraard ook vanuit Bédoin. Deathwish cq midlifecrisis? Nope, binnen mijn beperkingen verantwoorde grenzen durven verleggen en, hopelijk, leuk wat euro's binnenhalen voor twee lokale NAH ontmoetingslocaties. Heeft iemand wellicht praktische tips? Bvd, Michel Roskam MR.MontVentoux@gmail.com

Jelle op 28 augustus 2015 om 21:40

Vandaag geklommen in ongeveer 1 uur 45 minuten. Zwaarder dan vanuit Bedoin, met name door het heftige begin en de 3 kilometer boven de 10% halverwege. Minder beschutting ook dan in het bos bij Bedoin, dus je rijdt heel lang in de zon. Ik voelde me behoorlijk gekookt toen ik boven kwam. Wel echt goed gevoel als je boven. Oh ja, laat je niet ontmoedigen door de toren op de top als je het bos uitkomt, het lijkt gruwelijk steil omhoog te lopen, maar je hebt het zwaarste gehad. Al krijg je het absoluut niet cadeau!

Eric op 26 juli 2015 om 13:31

Op 22 juli 2015 me na pas 3 jaar fietsen aan mijn eerste grote klim gewaagd. Zat op 12 kilometer van Malaucène dus die kant maar gepakt. Was fantastische ervaring. Heb halverwege het 12% stuk, dus ongeveer halverwege de totale klim even een kleine pauze van 5 minuten genomen om op adem te komen. Was vroeg begonnen (7:45) i.v.m. de warmte, maar het liep toch al snel weer richting de 30 graden. Gelukkig wordt het dan koeler naarmate je hoger komt. Is wel een prachtige rit met het uitzicht dat steeds spectaculairder wordt. Waar bij de rit vanuit Bedoin veel over vliegen in het bos geschreven wordt, kreeg ik die vanuit Malaucène als je net het skistation van Mont Serein voorbij bent en het laatste stuk door het bos klimt. Hangen er dan wel honderd tegelijk om je heen, bloed irritant. Zodra je dan boven de boomgrens bent zijn ze ook weg. En dan dat laatste stukje met dat geweldige uitzicht. En dan bovenop de top die drukte omdat ze natuurlijk van 3 kanten naar boven komen, wat je je dan pas realiseert. Na deze blijkt de Alpe d'Huez een eitje te zijn ;-) dus gaan we die als volgende maar eens proberen. Handig trouwens al die info vanaf jullie site. Dit helpt bij een goede voorbereiding.

Ad Bolle op 16 mei 2015 om 22:55

Mooie klim, maar voor mij moeilijker dan van uit Bedoin. Met name het middenstuk is pittig. Na Mont Serein geen problemen meer gehad.

Jolus op 02 september 2014 om 19:10

Wat een geweldige ervaring! Op 22 augustus vanuit Malaucene omhoog gegaan. Wel wat zenuwachtig want ik had niet tot nauwelijks gefietst in de maanden ervoor. Maar een heerlijke en gave klim. Natuurlijk zwaar, vooral 10-12 daarna gewoon goed te doen! Als een van de weinige vrouwen toch kicken als je boven bent!

Nathalie op 10 augustus 2014 om 12:52

Als 1 van de relatief weinige vrouwen (de Mont Ventoux fietsen blijkt voornamelijk een 'mannending' te zijn) heb ik op 6 aug. 2014 de tocht naar de top gefietst. Behoorlijk zware klimmetjes en bloedheet, maar wat een gewelige tocht! En wat een aanmoedigingen onderweg, super! Mooie vergezichten en dan ineens zie de TOP, en dan nog 'even' die laatste paar km. zwoegen voordat je boven bent...fantastisch!!

Wim op 25 juni 2014 om 23:07

Malaucene beklommen als startklim van de Cannibalette. Een mooie brede baan met bij momenten heerlijke vergezichten. En plots doempt de top net boven je op. Een veel mooiere klim dan deze uit Sault (die op het einde van de Cannibalette ligt) en zonder lelijk maanlandschap.

robert op 01 november 2013 om 18:47

Na een aantal weken geleden de klim vanuit Bedoin te hebben gemaakt, was vandaag deze kant aan de beurt. Ik had verwacht dat het makkelijker was, maar dat viel flink tegen! Wel zeer zeker de moeite waard. Nu alleen de beklimming van uit Sault nog op het lijstje staan.