Hoogteprofiel beklimming Mont Ventoux

De Ventoux is waarschijnlijk na de Alpe d'Huez de beroemdste fietsberg voor veel Nederlanders en Belgen. Logisch, want de klim is lang, steil en vol met historie. Als de klim nog niet zwaar genoeg is, dan doet de wind er nog een schepje boven op. En als het niet waait dan zorgt de kou of de zinderende hitte wel voor moeilijke omstandigheden. Kortom je krijgt deze 'kale berg' zelden kado. De beklimming van de Ventoux is voor velen een uitdaging die ooit gedaan moet worden. Wacht dus niet te lang met een vakantiehuisjes huren in de provence.

De Ventoux doet zijn naam eer aan, het woord vent betekent namelijk wind in het Frans, en stormen kan het op deze top. De berg wordt regelmatig afgesloten omdat het te hard waait. Windsnelheden tot 300 kilometer per uur zijn gemeten. Als die wind het enige was wat de klim zwaar maakt dan 'viel het nog wel mee'. Maar de Mont Ventoux is ook nog eens vreselijk steil en dat voor 20 kilometer, misschien niet continu maar wel meer dan genoeg om het elke wielrenner flink zwaar te maken. En als je net denkt dat het wel mee valt, steekt die wind vast wel weer op!

De Ventoux is de hoogste top in de wijde omtrek. Zijn bijnaam de 'reus van de Provence' is dan ook volledig logisch. Het feit dat deze berg zo hoog boven zijn omgeving staat zorgt ook voor een meteorologisch bijzonder klimaat. Natuurlijk is er die wind, altijd die wind. Maar daarnaast regent het op de Ventoux ook veel, vaak en hard. Reken op zo'n 90 regendagen per jaar met een gemiddelde hoeveelheid regen van maar liefst 1220 mm per jaar. Wolkbreuken met 100 mm neerslag per uur komen elk jaar wel voor. De meeste regen valt aan de oostzijde, de westzijde heeft een veel meer mediterraan klimaat. Deze berg is zijn eentje dus een heel gebergte, en zo voelt dat ook wel als je de berg opfietst.

De Ventoux is op meerdere manieren te beklimmen. De klim vanuit Bédoin is de beroemdste klim van de Ventoux, ruim 21 kilometer. Als het hard waait is dit de zwaarste klim omdat je het langst in het 'maanlandschap' klimt. Verder hangt het af van wat voor een type klimmer je bent of de zijde van Malaucène of Bedoin je het beste ligt.

De eerste paar kilometer vanuit Bedoin beginnen mild. Eenmaal in het bos begint de ellende. Hier klapt de 10 % stijging er goed in, en je verwacht misschien schaduw in dit bos, maar reken eerder drukkende hitte. Om het mooier te maken wordt je vergezeld door duizenden vliegen die er een sport van maken om met wielrenners mee te vliegen. Mocht je ondanks al deze rampspoed oog hebben voor de omgeving, dan zie je een fantastische weg omhoog slingeren (ook heerlijk en behoorlijk overzichtelijk om af te dalen trouwens). Naast deze weg zie je een mooi bos met bijzondere vegetatie. Aardig wat struiken en bomen die op de Ventoux groeien zijn behoorlijk uniek. Net als die weg trouwens, hier geen traditionele haarspeldbochten, de weg lijkt eerder een meanderende rivier.

Eenmaal boven het bos veranderd de omgeving snel in een maanlandschap. Geen enkele boom om je uit de wind te houden. En afhankelijk van die wind gaat de beklimming lekker worden (het is vanaf hier gemiddeld genomen veel minder steil) of een ware hel. Als het je lukt om boven te komen met een flinke 'Ventoux-bries' dan mag je jezelf tot wielrenner ridderen. De laatste kilometer heeft trouwens nog wel een verrassing in petto. Die laatste kilometer is namelijk best steil, vooral het laatste stukje naar de top zelf, waar toeristen en dagjesmensen het zwoegende wielrenners niet makkelijker maken.

Terwijl het in het bos vaak vervelend warm is, is het op de top van Ventoux vaak ijskoud, zelfs in de zomer. Houd hier rekening mee met de kleding die je meepakt. Vanaf de top is het genieten van het uitzicht in de verre omtrek. Na de klim volgt de natuurlijk afdaling, en deze is erg lekker op de Ventoux. Menig wielrenner heeft hier zijn snelheidsrecord gebroken.

35 hotels en appartementen in de buurt

Fietsroutes met de Mont VentouxRanglijst

#1 van 16 rondom Carpentras

#1 van 16 in Provence

#3 van 346 in Frankrijk

#8 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Mont Ventoux? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Droge poepsteek op 29 juli 2019 om 16:50

Leuke kleine schattig colletje!

Alfons de cock op 14 juli 2019 om 00:14

Ik wordt 60 jaar en ik rij nu 2 jaar regelmatig met de racefiets ik heb wel een slechte rug mijn vraag : zou ik het aankunnen de MVT te rijden en hoe plan je zo iets , vervoer verblijf enz...

staf aerts op 07 juni 2019 om 19:31

ik ben 73 jaar ik rij nog maar een jaar ,is dat te doen voor mij, en welke periode het staat op mijn bucket list

Nina op 04 juni 2019 om 14:41

Dame 64jr, Al 5keer Granfondo's Ventoux gedaan en ook 4x cinglé (hoop dit jaar de 5e) Heerlijke berg, die me steeds boeit ! Telkens andere weersomsandigheden je kan daar alles verwachten het kan zo omkeren. Denk dat ik hem een 40-tal keer heb opgefietst. De berg laat me niet los, zuigt me aan ik ga steeds graag terug !!! het is die top bereiken die het hem doet, zoooo mooi boven en nog steeds zo een heerlijk gevoel die top te bereiken.

Frans Van De Wiel op 10 mei 2019 om 18:29

De Ventoux al 28 X beklommen waarvan 3 X een triple (3 zijden in 1 dag) voor mijn 55é, 60é en 65é verjaardag! In juni terug om mijn 67é verjaardag te vieren. Het is moeilijk toe te geven dat ik er steeds meer tijd voor nodig heb, niet veel aan te doen. Het is kwestie van u zelf te kennen, het juiste tempo vinden!

Reesfietsers op 01 april 2019 om 23:02

Dit jaar gaan ik en mijn vrouw 3 X de MV beklimmen van 3 kanten voor het goede doel: klimmentegenMS Alrijd mooi om te fietsen voor goede doelen

jan op 17 februari 2019 om 11:53

afgelopen zomer de mt vetroux ongetraind opgefietst. fyi ben 16. binnen 2 uur en 10 min gehaald, was wel de mindere berg als ik kijk naar mn persoonlijke prestaties. maar wat is dit een fantastische berg, zeker in mn top 3! echt een aanrader...

Yorick op 28 november 2018 om 16:00

Deze zomer voor de eerste keer de Mont Ventoux beklommen, van beide richtingen. Zeer leuke beklimming, waar afzien gecombineerd kan worden met genieten van het uitzicht. De start begint vrij rustig, maar zeer waar, maar gelukkig koelt het sterk af vanaf ongeveer 1000 meter en heb je van de hitte dus weinig last. Boven op de top is het lekker fris en voor de afdaling is het dus aan te raden extra kledij aan te doen. De afdaling is ook een zeer leuke, met enkele leuke bochtjes, maar af en toe wel vervelende auto's die in de weg rijden.

Hans op 09 september 2018 om 20:25

Op 7 september 2018 heb ik de Mont Ventoux vanuit de drie bekende dorpen beklommen. Dit alles in het kader van Ventoux3, fondsen werven voor het Hersen Tumor Fonds. Vertrek om 6.00 uur in het donker vanuit Bedoin samen met nog 182 mede fietsers. Op de top mist, 8 graden en harde wind. Afdalen naar Malaucène en daarna beklimmen vanuit Malaucène. Lastiger dan Bedoin. Drie kilometer 11-12%. Daarna ongelofelijk lange afdaling naar Sault. En dan vanuit Sault er naar boven. Negen uur op de fiets. Zwaar, maar voor een goed doel!

Roy op 23 augustus 2018 om 12:52

Ongelooflijk mooie berg. Deze berg heeft een plekje in mn hart gekregen Beklommen op 11 juli. 2018 en meer genoten dan afgezien.

Evert-Jan Mulder op 03 augustus 2018 om 12:02

Vorig jaar heb ik ongetraind (qua fietsen dan, Ik doe wel aan andere sport) de Ventoux beklommen en bedwongen op een huurfiets.vanuit Bedoin. Geen wereldtijd, maar toch. Dit jaar veel gefietst ter voorbereiding op een forse gravelride dit najaar in de Ardennen. Daarom fiets meegenomen deze vakantie. Nodig bergwerk verzet in Asturie in Spanje. Op de terug weg naar Frankrijk het plan opgevat om de Col de Portet te beklimmen. Dit was de lastste van de 3 cols die de Tourrijders tijdens die befaamde 65 km (formule 1?) hebben beklommen. Vertrokken vanuit Saint-Lary-Soulan. Ondanks alle training en een heus bergverzet (36x30) moest Ik na 7 km capituleren. Toen had ik 4 km met gemiddelde stijging van 10% achter de rug, en nog 10 km met hetzelfde recept voor de boeg. Graag bij deze een teeeledig verzoek: 1) de Col de Portet kan natuurlijk niet ontbreken in de overzichten en analyses op dit forum 2) hoe pak je dit soort megaklims goed aan? Als je geen vlieggewicht bent? Welke eisen stelt het aan je fiets ( ik reed bijv op een cyclo cross, met een relatief lage zithouding tov het stuur)? Wat is de impact van de hoogte? Dank alvast!! Ps en de Ventoux blijft natuurlijk een fantastische beklimming!

Joëy op 14 juli 2018 om 10:54

(De vraagtekens waren smileys en andere emoticons)

Joëy op 14 juli 2018 om 10:51

Deze beklimming op 09/07/2018 gedaan. Deze col blijft mijn lievelingscol. Ik ben 16 en de ventoux 11 keer gedaan in mijn leven. Ik fiets samen met mijn vader. Hij deed de ventoux al 37 keer. De dag voor de ventoux veel gelegen en goed gerust omdat ik hem voor tijd wou beklimmen naar jaarlijkste traditie. De week ervoor in de Alpen getraind en de 2de week in de Provence. Deze dag de belangrijkste col van het jaar; de Ventoux via Bédoin. Gelijkmatige col met ca va wegdek en goede moeilijkheidsgraad (lastige col, maar niet te steil) De wekker om 7:30 gezet zodat we op tijd konden vertrekken en niet in de volle hitte zouden moeten klimmen. Vanuit Le Barroux rustig gereden richting de start van de Ventoux. Aan de voet nog een plasje, computer op 0 en daarna begonnen met de klim; de eerste kms zijn niet zo steil, maar omdat we een goede tijd wilden halen, moesten we toch al een stevig tempo rijden; mijn papa reed op kop om me te helpen. Halverwege het bos; op 13 km van de top weggereden van mijn papa. Nu was het aan mij om een goed tempo te rijden, maar niet te rap zodat ik het kon volhouden tot boven. Op deze site zag ik dat 15 km/u net onder 1 uur 24 minuten was. Vorig jaar bereikte ik de top in 1 uur 27 minuten 15 seconden, dus zou dit nu wel een goede tijd zijn voor mij. Vlak voor chalet reynard had ik een gemiddelde van 14,9. Ik wist dat dit ongeveer hetgeen was ik nodig had. Het eerste minder steile stuk samen met het bos (waar het steilst is) kwamen samen ongeveer uit tot het gemiddelde percentage. Rond chalet reynard en de eerste kms erna het tempo kunnen optrekken naar 15,2 omdat het daar wat minder steil is. Met dit gemiddelde de laatste km ingegaan. (Wist al van de voorgaande keren dat het vanaf de laatste kilometerpaal nog anderhalve km was, dus wist dat ik hier nog wat zou kunnen verliezen) Boven gekomen in 1uur 23 minuten en 5 seconden met een avs van 15,1; zeer tevreden. Mijn vader kwam boven in 1 uur 30 min en 30 seconden; hij was ook tevreden met zijn tijd en het gevoel. Mijn vader een halve bidon uitgedronken, ik 4 bidons volledig uitgedronken ????. Mijn mama en mijn zus volgden ons met de auto om fris water aan te geven. Mijn vader zei dat ze mij moesten volgen en hem mochten achterlaten; resultaat: 4 bidons, 2 abrikozen en 3 druivensuikers verorberd ????. Mijn vader zei achteraf dat dit niet nodig was op 1 col, enkel bij een lange tocht met meerdere cols. Ik was bang om een (honger)klop te krijgen, dus daarom wat te veel gegeten. Bij een inspanning van anderhalf uur is dit niet nodig. Zo nog een bepaald gebied waarop ik volgend jaar wat kan verbeteren ????; voorbereiding en weersomstandigheden waren zeer goed. Het was wel warm, maar wat wil je in de zomer en er was weinig wind. Dit jaar nu al weer 73000 hoogtemeters; vorig jaar 106000 in totaal. Mooiste 2 fietsweken van het jaar weer gepasseerd; momenteel in de auto op weg naar huis.... Op naar de Vogezen eind augustus en ondertussen enkele heuvellandritten om wat te variëren op de saaie west-Vlaamse vlaktes. Ultieme doel om ooit nog 3 min 20 sec rapper te rijden en zo een tijd onder het uur 20 min te bereiken (1uur 19 min 45 sec) ????????.

Ferry op 02 juli 2018 om 10:35

Op 29-6-18 vanuit Bédoin naar de top gefietst. Vanuit Mazan om 8.30 uur vertrokken voor 8 km infietsen naar Bédoin. De eerste 6 km rustig gefietst om hoer geen onnodige energie te verspillen. Vanaf het bos begint het echte werk. Het was zonnig, maar het voelde niet benauwd in het bos. Geheel geen vliegjes. Wel blij dat ik week voordat we naar Mont Ventoux gingen nog bergverzet heb laten plaatsen. Ik heb triple en had 30 als kleinste voor en 25 als grootste achter. Voor mij als gemiddelde klimmer was dat toch teveel stoep en geworden. Ik reed nu lekker op 30/32 en kon dit ook op de steilere stukken prima rondkrijgen. Wel heb ik te weinig gedronken, ondanks dat ik twee bidons van elk 750 ml (en wat belletjes) bij me had. Dat resulteerde 2 km na Chalet Reynard in behoorlijke kramp waardoor ik even af moest stappen om te rekken. Vervolgens continue tegen kramp aangefietst. Je hoort en leest het overal: drink veel onderweg! En toch heb ik het onvoldoende gedaan, waarschijnlijk onder de indruk van de berg en de focus op het op souplesse blijven fietsen. Had nog hele bidon over boven op de top. Ook mijn tip: drink regelmatig ook al heb je geen dorst! Wind was er nauwelijks na Chalet Reynard en het is een hele bijzondere ervaring om door het kale landschap te fietsen! En eenmaal op de top ben je alles vergeten!

Angelo op 20 juni 2018 om 20:04

Vandaag beklommen. Ondanks een aardige voorbereiding erg zwaar tot Chalet Reynard, daarna wat verlichting. Het uitzicht op de top is fantastisch. Een beest van een klim! Cingles de Ventoux worden is het doel van deze week, maar dat wordt een hele klus.

Jaap op 07 juni 2018 om 09:31

Opgereden op woensdag 25 april, '18. Zonnige dag met een maximum van 27C en vertrokken om 9:15 vanuit Vaison-la-Romaine. De Ventoux via Malaucene was nog afgesloten, daarom via de Col de Madeleine doorgefietst naar Bedoin en daar omhoog gegaan. Eerste zes kilometer zijn lekker om warm te trappen. Wel rustig aangedaan om wat overschot te hebben bij het vervolg. Na kilometer 6 slingert de weg inderdaad als een meanderende rivier omhoog. Met mijn compact had ik telkens het gevoel een verzetje te missen. Daarom was het hard werken op de pedalen in plaats van fietsen op souplesse. Gelukkig ben je hier nooit alleen en mits je een beetje lekker doorrijdt, kan je aardig van wiel naar wiel fietsen. Gebruik het relatief vlakke stukje bij Chalet Reynard om even bij te tanken. Na het Chalet neemt de hellingsgraad wat af tot aan de laatste kilometer. Deze was intensief, maar te doen bij de gratie van snel bereiken van de top. Gelukkig deze dag erg helder en dus goed uitzicht op de top. Gelukkig deze dag geen last gehad van wind en vervolgens genoten van de afdaling. Vanwege mijn eergevoel, het lekkere weer, het prachtige uitzicht en de beloning van een fijne afdaling is deze klim de moeite waard. Voor het uitzicht onderweg moet je het niet doen. De vliegjes onderweg helpen ook niet, en kilometers stoempend naar beneden kijken naar de stuurpen is ook geen pretje. Enfin, het is wel de Ventoux.

Michel op 21 mei 2018 om 21:01

Nou ik heb de Mont Ventoux afgelopen zaterdag gereden 26 aardige lieve mensen om me heen. Zeer mooie klim alleen veel regen onweer en hagel gehad onderweg naar de top en de afdaling was ook erg nat. Maar wij hebben hem verslagen :).

Anton op 23 april 2018 om 23:22

Ik zou de auteur van het bovenstaande artikel nog eens willen vragen om hier iemand met een lagere school diploma naar te willen laten kijken. Diverse taalfouten.....redelijk storend. Verder dank voor de info!

Daan op 22 februari 2018 om 14:54

Mooie klim, gereden in de maand juli. Tip: op warmen dagen heel vroeg vertrekken het kan smiddags heel warm worden als je de boom grens voorbij bent.

Henk op 13 januari 2018 om 17:57

Nee Joey was deze zomer, 3e week augustus. Sorry voor de verwarring. :-)

Joëy op 09 januari 2018 om 18:35

@ Henk Op 9 januari 34 graden in Bedoin ??? :)

Henk op 09 januari 2018 om 10:00

Na een half jaar onderhandelen met met de vrouw en kids mocht ik vandaag de Mt Ventoux beklimmen. Tijdens onze vakantie rijden we vandaag vanuit het meer van Annecy naar Cannes en komen we dus langs de MT Ventoux. Deze kan ik niet (letterlijk) links laten liggen. 4 jaar geleden had ik hem ook gedaan en toen relatief rustig aan. Dit keer met meer ambitie en een nieuwe fiets een tweede poging met als doel hem hard/maximaal omhoog te rijden. Vanuit de auto was hij al mooi te zien, de top niet in de wolken, prima weer, maar hoe warm zal het zijn…? Onderweg gaf de thermometer van de auto 26 graden aan… dit leek mij mee te vallen, gaandeweg liep de temperatuur op en uiteindelijk gaf hij in Bedoin “gewoon” 34 graden aan. Eenmaal buiten op de eerste parkeerplaats (links voor Bedoin) merkte ik pas dat het toch echt warm was! Mijn dochter van 7 moest nog een keer spugen op de parkeerplaats (is wagenziek en had dit onderweg ook al een keer gedaan). We hadden toch beter in 1 keer door kunnen rijden bedenk ik nog… Tijdens het omkleden op de parkeerplaats sta ik nog op mijn zonnebril (k(rak), dus dan maar mn ‘gewone’ zonnebril op. Me snel ingesmeerd, nog een half litertje water gedronken, banaan en gelletje in de achterzak en gaan… Zonder warming up, maar de eerste 10 minuten is relatief vlak dus die gebruiken om “in te fietsen”. De eerste 20 minuten lukt het me om te genieten van de fantastische natuur om me heen, daarna krijg ik het door de warmte zwaar en lukt het niet meer om te genieten. Ik blijf geconcentreerd fietsen en constateer dat het heel rustig is, eigenlijk wel logisch het is 13.00 uur, precies het heetst van de dag. Tijdens mijn vorige tocht hier werd ik af en toe aangemoedigd door mn vrouw en de kids, maar die zijn dit keer beneden gebleven ivm mijn dochters wagenziekte. Eenzaam ploeg ik voort, het is zwaar, bloedheet, m’n dochter heeft op de heenweg moeten spugen, ik moet zo nog 5 uur auto rijden maar toch ben ik blij dat ik hier nu ben! Ik vind het heel lang duren voordat ik bij Chalet Reynard ben, daar aangekomen weet ik dat het iets makkelijker wordt. In de verte zie ik de toren liggen en kan weer een beetje genieten, het is minder warm, er staat weinig wind, nog even gas geven!! Het laatste stukje tot de top doet zeer maar gaat prima, hier is het wel druk. Heel even genoten van het uitzicht en 5 winegums gekocht bij het marktkraampje op de top. Ik had nog 1 euro bij me J De chagrijnige Française zag hier de lol niet van in. De mooiste baan van de wereld, op deze mytische berg snoep verkopen aan naar suiker smachtende wielrenners maar het gezicht van een oorwurm… De mt Ventoux weer “in the pocket”. Ik check mijn horloge en zie dat ik er 1.35 over heb gedaan. Bijna een kwartier sneller dan de vorige keer en dat op het heetst van de dag. Dit geeft een fijn gevoel. Als een oma (geen risico) daal ik af en maak onderweg nog snel een paar foto’s. In Bedoin ziek ik mijn vrouw en kids, m’n dochter lacht weer J Op naar Cannes….

Harry Benjamins op 24 oktober 2017 om 09:44

Heb de mont ventoux in 2012 voor het KWF gefietst, en in 2016 een Berg om nooit weer te vergeten. Hier is een liedje over geschreven. Ook, ik was bang voor je, je bent hoog, je bent steil, je bent sterk. Ze noemen jou de hel van het zuiden, dat is niet mis....wat moest ik daar tegenover stellen? Trainen, dat moest ik doen, Mezelf over mijn grenzen werken, En wanneer ik dan echt niet meer kon, er nog een schepje erbovenop.....! Ze noemen jou de Berg waarvan je niet kunt winnen, ik heb ook niet van jou gewonnen, Dat houd ik mezelf niet voor.... Maar jij hebt ook niet van mij gewonnen, Je hebt me pijn gedaan, maar dat was okee de strijd ging niet tussen jou en mij, Ik kon jou niet onder controle krijgen, Maar ik kon mezelf toch handhaven, en boven komen.... En ik kon mezelf kalmeren, troosten en geruststellen,op de momenten dat ik bang was..... Ik heb naar boven gebracht wat ik naar boven wilde brengen, en ik ben als een man weer beneden gekomen, Want als je de Mont Ventoux hebt beklommen en afgedaald, Dan ben je iemand.... De Mont Ventoux gaat niet weer uit je lichaam. Gegroet HJ.B

Riny op 02 oktober 2017 om 22:05

Mooi verslag H Zwart

H Zwart op 02 oktober 2017 om 11:26

Op 24 augustus heb ik opnieuw de Kale Berg beklommen, de eerste x was met Sporza uit België en was tevens mijn eerste kennismaking met een berg van formaat, mijn tijd was toen 2 uur en 30 minuten en nu een 45 minuten sneller, de ontmoeting wederom was vreemd, nu was i alleen en moest het ook alleen doen, het weer was warm en er stond een klein briesje, de eerste meters waren straf en aangekomen in het bos werd het alleen nog maar erger, het was echt een overwinning op mijn lichaam dat ik het tempo(15km/uur) kon volhouden. We (mijn eega en ik) waren net aangekomen uit St Jean du Maurienne waar wij al een week hadden rond gefietst en ik verplicht wegens een ontsteking van de arts een paar dagen daar moest blijven i.v.m de medicatie die ik kreeg en of die wel juist was , dit was niet het geval dus een andere medicatie, mijn lichaam reageerde er gelukkig goed op en was vast besloten om mijn doel te behalen, vanuit het bos werd het wat stiller, rustiger en ook de tred ging wat gemakkelijker, aangekomen op het plateau op 6 km onder de top genoot ik van het uitzicht vanaf dit punt, druk was het er alleen maar fietsers en veel motorrijders hadden zich verzameld alhier. ik was van plan om door te gaan en voelde de wind recht in mijn gezicht toen ik de eerste meters naar de top voortzette, het wegdek was goed, de snelheid was redelijk en het uitzicht adembenemend, verder werd het iets steiler en vele fotografen langs de weg wilden allen hun foto's slijten onder de toerristen , aangekomen bij het monument van Simson de wielrenner die op zijn sterfdag helaas de top niet heeft bereikt even een moment van bezinning en afvragend is het eigenlijk wel gezond waar je mee bezig bent en dat denkend keek ik om mij heen en zag alleen maar fietsers zwoegend naar boven en een enkeling alweer in de afdaling naar zijn plekkie, al met al weer een ervaring rijker en genoten van alles wat zich aanbood op deze berg besloot ik na een goed bakkie koffie de camping beneden weer op te zoeken, slotsom een must voor elke diehard die zijn grenzen wil zoeken en wil overtreffen maar het hoofd er wel bij houdt........een tevreden fietser

Iwan Bruneel op 27 september 2017 om 09:45

Het hele jaar opgekeken tegen de klim van afgelopen zaterdag 23 sept 2017 via Malaucene. 3 dagen voorafgaand laat een maatje weten dat ie van plan is via alle drie de kanten de berg op te willen en of ik meega. Het is het proberen waard. Wat gaaf zeg!!! Ik heb echt genoten. Wij zijn heel vroeg voor de start van de Alpentocht opgestaan om eerst via Bedoin te klimmen ( gem 9kmph ). Na Bedoin afgedaald naar Malaucene om gelijk weer omhoog te gaan en hier kreeg ik 2x kramp ( gem 7 kmph ). Toch besloten af te dalen naar Sault want dit zou op papier de makkelijkste zijn ware het niet dat de laatste 6k dezelfde zijn als via Bedoin ( gem 13kmph ). Deze kms met alleen maar kramp gereden maar ondanks alles genoten van een topdag. Afdalen is niet mijn ding. Wij hadden qua weer een superdag, geen zuchtje wind en een heerlijke temperatuur. Ruim 9 uur op de fiets gezeten en 140km terwijl mijn langste rit een rondje Scheveningen is van 60k. Achteraf ook helemaal nergens last van op een beetje zadelpijn na maar dat is denk niet raar. De volgende ochtend ook even met de auto boven geweest en waaide bijna de berg af en het was steenkoud. Al met al 1 van de mooiste dagen van Mn leven en had het voor geen goud willen missen. Ook met het totale team Raymont-Ventoux ruim €19.000,00 opgehaald voor Support Casper en still counting.

Erik op 27 september 2017 om 03:17

Duizenden jaren geleden zeiden de fransen tegen elkaar: jongens, er liggen zoveel stenen los in dit land, we gooien ze gewoon ergens in de Provence neer, daar is ruimte genoeg. En daar fietsen we tot op de dag vandaag tegenaan. En omdat die berg er niet hoort te liggen waait het er ook zo. Ga zelf maar kijken, er ligt geen enkele hoge berg in de buurt, Nu weten jullie dus waar die maffe berg vandaan komt. Deze wetenschap heeft u van E.Perk, Diemen, 27 september 2017

Joëy op 31 juli 2017 om 14:51

Begin juli voor de 9de maal de Ventoux gedaan. (in april 15 jaar geworden) Mijn papa heeft de Ventoux ondertussen al 37 keer gedaan. De laatste jaren gaan we telkens 2 weken naar de Provence. Dit jaar deden we eerst een week Alpen en daarna een week Provence. De ventoux vanuit bedoin opgereden in 1u 27min en 15 sec exact. Mijn papa boven gekomen in 1u 30 min en 50 sec. Ik tot op 4 km (eigenlijk 4,5 km want de laatste km is anderhalve km lang) van de top gewacht op mijn papa en dan weggereden van hem. Mijn papa was op de meeste alpencols lichtjes de betere dus wou ik nu ook wachten op hem, maar op 4,5 km van de top zei hij dat ik moest doorrijden. Mijn papa zijn beste tijd op de ventoux was 1u 22min 30 sec. 2 prachtige weken meegemaakt met zeer veel hoogtemeters. De rit waarin we de Croix de fer (vanuit Allemont) deden was waarschijnlijk nog de mooiste omdat mijn papa en ik toen even goed waren. Tijdens de week in de Provence wel blij dat mijn mama en mijn zus in de volgwagen mee waren om fris water aan te geven. Ik vond de lastigste col de col du sabot omdat ik hem niet kende en deze col 4 km langer was dan ik dacht. Wel jammer dat zo'n lastige col boven dood loopt en er maar een zeer klein bordje met col du sabot is. Op naar de vogezen eind augustus. (en tussenin enkele ritten in het heuvelland en in de ardennen)

Olaf op 23 juli 2017 om 12:30

Om in mijn wieleromgeving als echte wielrenner gekwalificeerd te worden moest je de Mont Ventoux hebben beklommen. Bij de eerste poging in het verleden was de top afgesloten, vanwege harde wind en de tweede keer vanwege sneeuw (...). Maar uiteindelijk toch naar boven gegaan vanaf Bedoin. De allereerste keer net onder de 2 uur, maar toen koerste ik nog en woog 71kg. Had de 39x25 gestoken. Voorbij Tommy was ik genoodzaakt de 25 vuil te maken. Na een paar jaar elders gefietst te hebben toch maar weer de Ventoux beklommen. Deed er wel langer over. Er zijn twee mogelijkheden om redelijk boven te komen. Om het mezelf niet al te moeilijk te maken met de compact 34x50 en 11x28 ben ik ook nog 4kg afgevallen. Een Triple is voor watjes las ik bij Limburgs Mooiste. Dat onderschrijf ik niet! Vanaf Bedoin heb ik na de top van de Ventoux de afzink naar Malaucene gedaan. Dat was 20km geconcentreerd dalen. Ging niet harder dan 60km/h want het verstand komt met de jaren. Dan vanaf Malaucene via de Madeleine weer terug naar Bedoin. Vanuit Bedoin waar de ellende begint bij de haarspeldbocht hadden grappenmakers ooit op de weg geschilderd. GO HOME. Ik heb er om moeten lachen.

Sjors Hendriks op 09 juli 2017 om 19:01

In 2014 voor het eerst 2x maal beklommen voor een goed doel. De kant Bedoin was een ware hel toen. Warmte in het bos en mist en wind in het maanlandschap. Dit jaar teruggekomen voor de Cinglé te doen. Het hele voorjaar goed getraind en 12kg afgevallen. Om 6.00 smorgens vertrokken in Malaucene om 8.00 boven. De tweede klim vanuit Bedoin ging een stuk zwaarder maar eenmaal uit het bos ga je ook door naar de top. De laatste van de 3 vanuit Sault is te doen, zelfs stukken 30km/u nabij het Chalet. Het maanlandschap gaf zich wel niet zomaar gewonnen. 0m 18.00 de laatste keer boven. Conclusie: training/verzet en het weer spelen een grote rol. Doe hier je voordeel mee!

Ties op 05 juli 2017 om 22:53

@Adri Leiendecker Ik snap er geen hol van, maar succes kerel!! Fietsen voor een goed doel is altijd mooi.

Adri Leiendecker op 05 juli 2017 om 15:44

Ik ga hem dit jaar voor het eerst proberen de top Mont Ventoux te neuken met myn maat Rinus van boven team oranje borg maar zie wil op tegen de zeer snel afdaling eng maar wy gaan doen en ze vermogelyk komen voor mensen met kanker daar doen wy voor staat in ons hoofd op geëffe kan niet dan messen met kanker ok niet is ons woord als even minder gaat

Adri op 18 juni 2017 om 15:52

Een goede conditie is essentieel, km's niet. Deed hem ooit praktisch ongetraind maar bij een gedegen conditie door hardlopen op mn eerste bustraan. Belangrijkst is onder je omslagpunt te blijven waarbij een Polar van nut kan zijn. Redelijk onervaren kwam ik aan in Carpentras met een 52/48. Je bent jong en je durft wat. Profiel klopt niet lijkt het, meen dat op twee derde een stuk van 13% aan anderhalve km zat.

Frederik op 05 juni 2017 om 22:29

Aantal jaar geleden de Mont Ventoux gedaan vanuit Bedoin. Eerste 5 km inderdaad een opwarmertje. Dan de bocht door, het bos in. Meteen op de paaltjes percentages van 10, 11,5 en 12 %. Had op mijn 7speed en 42 voorblad alles behalve de juiste verzetten, slingerend over de weg om het wat minder steil te laten zijn. Goed, dit overleefd, en terwijl het bos wat dunner werd en er enkele bungalows tussen de bomen stonden, liep het wat lekkerder. Het Chalet Renard werd zichtbaar. Daar de bocht om, dat steilere stukje viel ook mee. Bij het monument van Tommy Simpson plotseling helemaal verzuurd. Daar 3 rondjes op de weg gefietst en zonder melkzuur verder getrapt. Fransman in het wiel meegekregen. Deze hing in de bochten, waar de wind tegen was, een beetje aan het elastiek. Onder de top voorlangs, bocht om en terwijl ik de Fransman zag proberen te versnellen, op de pedalen gaan staan op het allerlaatste steile stukje, en toch als eerste van de twee boven. Een half uur uithijgend over het stuur. Het verbaasde mij soms dat ik ook heel zware en gezette mensen, drijfnat op de fiets zag zitten, ook al ver voorbij de punten waar mensen het opgeven. Chapeau voor deze mensen, voor hen is het extra lastig. Geweldig gedaan. Onderweg in het bos werd ik gepasseerd door iemand met een hybride-fiets met spatborden, een baggage-drager en zij-tas. De jongen droeg grijze sokken en een soort sportschoenen. Het was een klein, licht mannetje en boven op de top stond hij daar al een half uur, hij was niet eens nat meer van het zweet. Ik probeerde een gesprek met hem aan te knopen en hij bleek Duitser te zijn. Hij prefereerde de Franse taal, omdat hij hier met zijn Franse vriendin in Marseille woonde en het Frans liever wilde oefenen. Een aardige jongen, een beetje schuchter en niet erg spraakzaam in het begin, maar later in het gesprek ging dat beter. Prachtig mooi weer. Weids uitzicht rondom. Hoordzakelijk conversaties in de Nederlandse taal boven, Nederlanders en Vlamingen. Even ter correctie: mijn racefiets heeft 4 wielen, inclusief zijwieltjes.

Marcel op 04 juni 2017 om 22:40

Wat een geweldige berg! Gisteren gefietst met 4 collega's. Half jaar geleden besloten om samen de uitdaging aan te gaan. Met mijn gewicht van boven de 100 kilo kreeg ik het na al de verhalen een beetje benauwd, maar lekker de training ingezet. Paar toertochtje (o.a. Veenendaal - Veenendaal) gaven mij meer vertrouwen. Vrijdag 02-06-2017 vertrokken en vol gas naar het zuiden. Vrijdagavond (direct na aankomst) Col de Madeleine om een beetje op te warmen. Zaterdagochtend naar Bedoin. 10 kilometer opwarmen en daarna naar de startlijn. De eerst 5 geen centje pijn, maar daarna het bos in, de eerste kilometer pfff... wat was dit? waarom? ik zag na 6 kilometer al mensen omdraaien en opgeven, maar ook 2 liepen met de fiets aan de hand naar boven. Ik twijfelde even, maar dacht, dat nooit, dan maar even afstappen en rusten, maar alles via de 2 bandjes en mijn pedalen. Verstand ging vanzelf op 0 en voor ik het wist zag ik een paaltje met daarop Sommet 8km. ??? nog maar 8? dat gaf hoop. Ik wist dat ik nog maar 2 naar Chalet Reynard was. Rustig doorgezet naar boven, meter voor meter, maar dus ook kilometer voor kilometer. Nog maar 7, 6, 5 ... heerlijk. Bij kilometer 18 (3 voor het einde) merkte ik dat ik redelijk 'op' raakte. Nog even doorzetten en daar was de laatste bocht. Mijn collega's waren allemaal al boven en kwamen een stukje terug rijden om mij op te pikken. Met 5 km per uur en de tranen in m'n ogen de laatste 300 meter omhoog. en... daar was de allerlaatste bocht. HEERLIJK!!! de top was nog 20 meter weg. ff staan op de pedalen en gehaald... wat een overwinning op mijzelf. Nu net terug in Nederland en ik voel me nog steeds geweldig.

Ties op 01 juni 2017 om 23:13

Gister met een 39x27 opgereden wat ik allesbehalve aanraden zal, helaas niks anders beschikbaar voor deze groepset. Vooral in het bos had ik heel graag wat makkelijkers gehad maar daarvoor en vanaf Chalet Reynard was het goed te doen. Uiteraard een prachtige klim, voor iedereen een aanrader eens te rijden!

KJO op 16 mei 2017 om 13:46

Ik beklim de Ventoux al meer dan 30 jaar en uiteraard gaat het allemaal niet meer zo snel als vroeger. Als je genoeg traint moet je boven kunnen komen met een 30 achter en een compact. Maar schaam je vooral niet voor een 32 op de cassette. Het is niet stoer (maar vooral dom) om naar boven te stoempen, wat lichter trappen maakt het aanzienlijk makkelijker en jebent nog sneller boven ook. Vorig jaar heb ik nog de Cinglée gedaan (3x op 1 dag van de 3 verschillende kanten) en omdat je kapot gaat was de 32 ook bij mij welkom geweest.

Jon op 09 mei 2017 om 10:48

Voor iedereen die deze reviews leest en alleen maar tijden tot 2:00 uur ziet: ik heb er 2:30 over gedaan. Weinig voorbereiding en - afgezien wat Limburgse 'heuveltjes' - dito klim-ervaring #datdanookwelweer

Luc Bryon op 06 mei 2017 om 19:55

Ik persoonlijk zou aanraden, een triple vooraan of een compact met toch tenminste een 32 achteraan. Ik heb hem vanuit Malaucene in de morgen gedaan en dan in de namiddag vanuit Bédoin. Toch telkens rond de 2 uur. Twee jaar geleden vanuit bédoin met een triple vooraan in 1.48 en helemaal niet moe. Je ziet het voordeel van de triple duidelijk.

Danny op 04 april 2017 om 12:27

Eind april 2016 deze berg beklommen. Een mooie klim die veel van je vergt, maar vooral de weersomstandigheden nekte me finaal. Extreem harde wind en een temperatuur van -4,5 graden C maakte het slopend. 2x met wind op kop achterover geblazen en met korte broek en slechts een dun regenjasje over de korte mouwtjes vanaf Reynard veel te koud. Was blij dat mijn gezin mee reed in de auto, zodat ik op de uitgestorven top even uit de ijzige wind kon zitten. Er hingen letterlijk ijspegels van 20 cm horizontaal aan de paaltjes! Geschatte gevoelstemperatuur -30 graden C. Nog nooit zo erg afgezien, maar extra voldaan gevoel toen de top bereikt was. Afdaling geprobeerd vanaf top, maar na 2x met voetjes aan de grond bijna de afgrond in geblazen te zijn, toch maar voor de veiligheid in de auto naar beneden tot Reynard om daar alsnog af te dalen. Alles bij elkaar een geweldige en verschrikkelijke ervaring!!!! Eens maar nooit meer!

Tejay M op 08 maart 2017 om 10:08

Vorige week opgereden, als je redelijk getraind bent en op je hartslag rijd dan is ie prima te doen, minder zwaar als verwacht

Cor janssen op 25 februari 2017 om 19:50

Heb hem de laatste 3 jaren gereden voor n energiestofwisselings ziekte van uit Bedoin het was n geweldige ervaring die ik niet had willen missen elke keer rond de 2 uur over gedaan

Evert op 05 oktober 2016 om 16:04

Op vrijdag 30 september met 2 vrienden de beklimming vanuit Bedoin gedaan (2h:04m). Het weer was perfect, 25 graden in Bedoin, weinig wind en boven 13 graden. Was mijn eerste bergbeklimming maar echt een geweldige ervaring! Was met name benieuwd hoe zo'n beklimming te doseren maar dat ging heel erg goed. Een schitterende berg en een fantastisch uitzicht.

Santens patrick op 31 augustus 2016 om 12:36

Vanmorgen de Ventoux beklommen 1.52h voor de eersrte maal dat ik hem oprijd vanuit Bedoin,goed weer geen vliegen en bijna geen wind.

raymond op 29 augustus 2016 om 15:51

Een klim die je gedaan moet hebben! In de ochtend bij een graad of 20, als een lang gerekt lint omhoog met allerlei verschillende renners. Jong, oud, heer of dame het maakt niet uit. Afzien in het bos, genieten van het uitzicht in het maanlandschap. Wind !? De twee dagen dat ik naar boven ging was er een aangenaam briesje.

Martin op 13 augustus 2016 om 20:49

Op woensdag 10 augustus voor het eerst de berg beklommen met de fiets vanuit Bedoin. De wind was boven wel erg stevig > 100 km per uur. Ik ben een ervaren fietser en heb vooraf in Spanje wat klimkilometers gemaakt. Door de wind was de afdaling niet zonder gevaar. Oppassen dus !! Rij je eigen tempo omhoog. Spaar je krachten want hij is lang genoeg en zorg ervoor dat je voldoende drink en eet. Kijk goed naar het weer en ga op tijd als het erg warm is. Succes.

Steven op 01 augustus 2016 om 00:04

Vandaag wou ik vanuit Bedoin mijn eerste maal de berg beklimmen. Spijtig genoeg was Bedoin deze ochtend om 7u reeds afgesloten voor fietsers wegens een loop marathon. Dan maar met fiets naar Malaucene en daar de klim gestart. Fantastisch gevoel tijdens de rit en nog beter bij aankomst na 2 uur. Er is voor mij maar een gouden tip en dat is uw eigen gevoel volgen en niet trachten iemand versneld in te halen of een passant te volgen. Ik heb constant op hartslag gereden en wel met de nodige inspanning maar zonder problemen boven gekomen. Voldoende drinken en eten is natuurlijk ook een vereiste. Hou dus zeker rekening met evenementen op de Mont Ventoux zodat je zoals ik niet voor een verrassing staat.

gunnar souren op 31 juli 2016 om 09:31

Met dochters van 11 en 12 jaar vanuit bedoin naar boven, 39 × 28 ( dochters 34/28), afzien Door de hitte in het bos, hadden na chalet reynard goed weer, geen wind hetgeen enorm zal schelen. 2 uur 3 min. Over gedaan. Gaaf om samen met het gezin te doen.

Freekie op 19 juni 2016 om 21:31

Hoi Kevin, Ik ben de Ventoux vanuit Bédoin deze week ook opgefietst. Ik fiets af en toe es maar zeker geen honderden kilometers. De dagen ervoor wat rondgereden in de Provence (Madeleine, col de la Chaine, etc.) om wat spanning op de kuiten te krijgen. Dan de Ventoux op. Vrij zwaar omdat ik achteraan met een 28 reed... Toch ruim 2 uurtjes over gedaan :) Met een goed verzet (32) en wat training gaat het zeker een stuk vlotter!

kevin op 08 juni 2016 om 21:28

ik rij deze hemelse berg volgend jaar in de zomer op. iemand tips ivm training enzo?

Marc op 11 mei 2016 om 09:40

Afgelopen jaar voor het eerst Mont Ventoux gefietst tijdens evenvement. Super ervaring en wonder boven wonder in top 10 van de 600 deelnemers. Mooiste kant vind ik vanuit Sault. Voorbereiding had ik in dolomieten gedaan, Stelviopass en omgeving. Ik vind hem mooier dan Alpe D'Huez.

Michiel op 07 mei 2016 om 21:03

Op 29 april 2016 vanuit Sault naar de top van de Mont Ventoux gereden met mijn zoon van 15 en mijn vader van 73. Mijn vader voor de 6e keer (4x Sault, 1x Bedoin, 1x Malaucène). Mijn zoon en ik nu voor de 2e keer. Afgelopen zomer voor het eerst gedaan. Daarna veel km's gemaakt en veel klimmetjes opgezocht in de omgeving van onze woonplaats, Amerongse Berg, omgeving Doorwerth etc. Dit heeft als resultaat gehad dat ik nu 45 minuten sneller was dan afgelopen zomer. Ook voor de kant van Sault is het aan te bevelen om km's in de benen te hebben en dat je weet in welke verzet je het beste kan fietsen. Mooie ervaring om met 3 generaties op de top te staan.

Michiel op 07 mei 2016 om 20:38

Op 29 april 2016 vanuit Sault naar de top van de Mont Ventoux gereden met mijn zoon van 15 en mijn vader van 73. Mijn vader voor de 6e keer (4x Sault, 1x Bedoin, 1x Malaucène). Mijn zoon en ik nu voor de 2e keer. Afgelopen zomer voor het eerst gedaan. Daarna veel km's gemaakt en veel klimmetjes opgezocht in de omgeving van onze woonplaats, Amerongse Berg, omgeving Doorwerth etc. Dit heeft als resultaat gehad dat ik nu 45 minuten sneller was dan afgelopen zomer. Ook voor de kant van Sault is het aan te bevelen om km's in de benen te hebben en dat je weet in welke verzet je het beste kan fietsen. Mooie ervaring om met 3 generaties op de top te staan.

Rob op 07 mei 2016 om 17:17

Afgelopen woensdag met m'n vrouw en een fietsmaat vertrokken vanuit ons vakantieadres net buiten Sault en naar de top gefietst. Afgedaald naar Bédoin en weer terug naar de top. Pittig, maar toch goed te doen. Donderdag met fietsmaat en onze beide zoontjes (11 en 12 jaar) weer vanuit Sault naar de top. Beide jongens gehaald! Superknap en supertrots! Vrijdag nog de klim vanuit Malaucène gedaan. Wat een heerlijke Ventoux fietsweek!

Tischo op 02 april 2016 om 19:45

Als ervaren Mont Ventoux beklimmer (>15 x) zeg ik; onderschat deze prachtige (kale)berg niet ! De klim vanaf Bedoin vind ik saai en zwaar is. Persoonlijk vind ik vanaf Malaucene mooier. Vanaf Sault is de klim lang maar mooi en daardoor minder zwaar. Het is echter de kou en de wind en (onverwachte) regen die je na het Chalet (nog 6 km klimmen) kunnen nekken. Ook in de zomermaanden is het tot op de top koud en terug staat wacht je vaak een koude stormachtige afdaling te wachten. Je kunt dit mythisch noemen, maar niet ongevaarlijk als je onervaren bent. Het is in de verste verte niet te vergelijken met de Alpe D'Huez...

Henk op 01 december 2015 om 14:16

In juni 2016 samen met mike, en nog een aantal, de Mount Ventoux bedwingen ;) ;) het verhaal volgt!

Janneke op 21 november 2015 om 16:38

Vorig jaar voor het eerst geprobeerd te beklimmen, helaas niet gelukt. Tot 2 km onder de top gereden, daarna bij het omslaan van een van de bochten door een windvlaag van mijn fiets gewaaid, pijnlijk gevallen en gevaarlijk in de bocht met al die auto's. Ga dit jaar op 10 juni weer proberen in kader Kimmen voor MS, ik hoop dat het me dit keer wel lukt. Ik hoor eigenlijk zelden dat mensen het niet halen, maar ondanks behoorlijk goede conditie en goede fiets behoor ik dus nog niet bij het (helemaal niet selecte) clubje wielrenners, hopelijk dus wel op 10 juni a.s.

Luca op 10 november 2015 om 23:22

Als 14 jarige de mont ventoux beklommen met verzet 34 - 28, zeker aan te raden, nog kleiner is nog beter, mijn tijd was vanuit Bedoin 1u45. Goed te doen, maar goede conditie is zeker nodig.

Jarin Nijhof op 07 oktober 2015 om 11:38

Prachtige mythische beklimming! Het eerste deel in het bos is in feite zwaarder dan de laatste 6 kilometer, waarbij je de top uiteindelijk al vanaf ver kunt zien en dus vleugels krijgt. Uiteraard ook even gestopt bij het monument van Tom Simpson net voor de top. Aanrader: vanaf de top afdalen naar Malaucene en dan via de Col de Madeleine (niet die in de franse Alpen, maar een vele lichtere versie) terug naar Bedoin; al met al een rondje van zo'n 50 kilometer.

van den rijse dirk op 16 september 2015 om 21:52

ik ben een gewone wielertoerist die 1maal in de week een ritje van een 70km fietst en ben voor deze uitdaging 10kg afgevallen sinds januari en daarbij beginnen 2maal in de week een 12km gaan lopen dus volle goede moed op 13 september de klim vanuit bedoin aangevat met een verzet van 25achter en 30vooraan het heeft bloed zweet en tranen gekost maar de ontlading boven aan de top was iets wat ik nog nooit heb meegemaakt ik ben blij dat ik het gedaan heb alsook voor mijn vrienden van ons clubken geiren bei uit burst wat een weekend

Gerrit Mijnheer op 07 september 2015 om 19:22

Op 5 september 2015 heb ik voor Grootverzettegenkanker de Mont Ventoux vanaf Sault beklommen. In 2013 vanaf Bedoin, ik vond vanaf Sault de klim lichter. Bij Chalet Reynard komt de route van Sault en Bedoin bij elkaar, zodat de laatste 6 km naar de top even zwaar zijn, ik had nu meer kracht over dan in 2013.

Jelle op 31 augustus 2015 om 20:04

Zorg dat je genoeg overhoudt voor het stuk vanaf Chalet Reynard, dat is echt een killer. Gemiddeld mag het stijgingspercentage lager liggen dan in het bos, sommige stukken gaan toch echt even naar de 11-14%. Als je er dan al een uur tot anderhalf uur op hebt zitten kan je veel verliezen. Deze kant 'loopt' wel gelijkmatiger dan vanuit Malaucene, die klim vond ik echt zwaarder. Stond na 1:43 op de top, had sneller gekund, ware het niet dat de kuiten en de bilspieren vlak na het chalet compleet vastsloegen (au!). Beetje te veel gegeven in het bos.

rudi vermeiren op 12 augustus 2015 om 22:26

eerste in mijn leven de berg op gereden wel boven geraakt afgezien de verkeerde tandwiel keuze prachtig zicht daar boven prachtige afdaling gedaan nadien

Joost op 30 juli 2015 om 17:57

Dit jaar ook weer de Ventoux opgereden. Ik heb de afgelopen 2 jaar veel gefietst, dus mijn verwachtingen lagen wat hoger dan de tijden die ik in het verleden heb gereden (1.52 Bedion en 1.57 Malaucene). De Malaucene zijde ben ik in alle vroegte, rond 6.30, opgereden. Helaas stond er toch een vervelend windje tegen: 1.39. Ik blijf dit de lastigste van de 2 beklimmingen vinden. Twee dagen later was de bekende zijde aan de beurt: Bedoin. Aangezien ik zou vertrekken met een fietsmaatje en beide gezinnen zouden aanmoedigen, vertrokken we pas rond 10.15. De klim liep lekker en om na 1.33 stond ik op de top.

Michel op 23 juli 2015 om 19:33

Was goed te doen alleen de 12% was wel zwaar. Begin vooral rustig, niet te hard gaan fietsen op het begin, gewoon rustig aan.

Michel op 23 juli 2015 om 19:33

Was goed te doen alleen de 12% was wel zwaar. Begin vooral rustig, niet te hard gaan fietsen op het begin, gewoon rustig aan.

frank den tank op 20 juli 2015 om 22:30

mont ventoux 2 maal beklommen vorige week 90 kg en gewoon maar voetballer :-) .1keer malaucene 1h 54 en een keer bedoin 1u 55. Bedoin vond ik persoonlijk lastiger omdat het daar ontzettend warm is en je enorm veel last hebt van die vervelende vliegen... eens boven speelt de wind je parten. ontzettend goed en zalig gevoel als je boven komt !! tips: vertrek vroeg want anders is de warmte niet te doen... en neem genoeg drinken mee ... succes en geniet ervan !!!

Alfred op 07 juni 2015 om 23:03

Op 18 mei heb ik hem gefietst vanuit Bédoin. Het is een geweldige ervaring. De afdaling is eveneens een belevenis.

Rogier op 03 juni 2015 om 13:57

Beste Huub, Ik ben de grafieken nog even nagelopen. En heb wat kleine aanpassingen gedaan, hierdoor liggen de waardes veel dichter bij elkaar. Maar wij meten de kilometers vanaf de start, en daardoor kunnen er kleine verschillen in de percentages ontstaan omdat elke kilometer een ander begin en eindpunt heeft. Ik heb de wegkwaliteit aangepast. Bedankt voor deze info.

Huub Maas op 03 juni 2015 om 10:34

Op 25 mei 2015 heb ik gefietst voor Klimmen tegen MS op de Mont Ventoux. Ter hoogte van chalet Reynard komt de route via Sault en Bedoin bij elkaar en de laatste 6 km naar de top van beide routes zijn dus identiek. Dan moeten dus ook de hellingspercentage in jullie grafieken identiek zijn maar dat zijn ze niet. Verder wordt aangegeven dat het wegdek via Sault slecht is maar dat is in 2014 al voorzien van een nieuw wegdek vanaf Sault helemaal tot aan chalet Reynard. Ook de laatste 6 km naar de top is het wegdek goed ipv slecht. Mvg Huub Maas.

Peter op 10 januari 2015 om 22:33

Eerste keer beklommen via Bédoin in 1 h 55 op 50 jarige leeftijd. Was zwaar maar goed te doen als je in vorm bent. Ga zeker nog enkele keren terug.

Rohnny op 21 september 2014 om 11:04

De beklimming gedaan op 8 September vanuit Bedoin.Gouden raad die ik iedereen geef is,begin rustig en goed blijven doseren. Ik heb met een compact gereden (34 vooraan en 30 achteraan) dit is zeker aan te raden. Zorg ook dat je conditie goed is. Mijn tijd was 1h58. Eens boven krijg je een abnormaal gevoel van ontlading en emotie's !! Moet je als wielertoerist gedaan hebben !!

ton op 15 september 2014 om 14:10

Voor de eerste keer gefietst voor het goede doel met een leenfiets van +/_ 30 jaar oud (schakelen nog op de buis) gestart van uit sault naar de top goed te doen. Tweede keer vanuit bedoin gestart zeer zwaar, maar eenmaal boven een geweldig gevoel.

Lieuwe Hoekstra op 23 augustus 2014 om 20:01

Een super beleving. Heb deze nu en keer of 3 gedaan, maar blijft Leuk. Ook hardlopend gedaan. Ook super. En van bovenaf het mooiste uitzicht wat er is. In éen woord geweldig.

youngcyclist op 17 augustus 2014 om 20:30

Als 16 jarige beklommen, eerste kilometers erg makkelijk maar je kunt daar beter je krachten sparen voor de daarop volgende 15 kilometer. De laatste 15 kilometer is het constant afzien, maar absoluut haalbaar. Zelf beklommen met een compact en dat ging uitstekend. Al ben je in de provence moet je hem absoluut doen!!!

HJ op 21 juli 2014 om 22:45

Vind jij de Mont Ventoux een belevenis, neem dan een keer de moeite de Sommet de Lure, die ruim 50 km oostwaarts ligt en het kleine broertje van de Ventoux wordt genoemd met een hoogte van 1826(top), de pas ligt op 1755 meter. Hij is veel zwaarder dan de tabelletjes laat zien en die vrijwel zeker deze berg onderwaarderen. Afgezien van visueel vrijwel dezefde aanblik van de top, voelt deze beklimming hetzelfde aan. Stijgingspercentages van 9% en hoger zijn aanwezig en het goede nieuws is: de laatste kilometers vlakt het wat af, derhalve goed aankomen. Op mijn metertje een klim van 18.5 km, voorwaar geen kattepis. Doen! Heb zelf de Ventoux meer dan 10 keer van alle zijden mogen beklimmen, de Lure een 3 tal keren. Veel plezier.

wim op 06 juli 2014 om 12:15

Een zware maar heel eerlijke berg ,geen conditie -niet oprijden !!!! Moet je als fietser zeker eens gedaan hebben !!

Mieleke op 29 juni 2014 om 10:55

Fantastiche col. Die ik al meermalen heb beklommen. Telkens weer een verrassing. Als je hem ooit op rijdt. Begin er rustig aan, en ga niet over je toeren. Het zal je ten goed komen als je al wat kilometers hebt geklommen.

Marinus op 03 mei 2014 om 12:27

Mooie klim waar je nooit alleen fiets iedereen moet hem 1 keer gedaan hebben