Hoogteprofiel beklimming Kruisberg

De Kruisberg is met zijn 600 meter lengte bijzonder kort, maar wel erg steil. Deze beklimming is bij veel wielrenners bekend omdat hij bijna altijd wordt gefietst in combinatie met de Eyserbosweg die er direct achter ligt.

De beklimming start net buiten het dorpje Wahlwiller. Wie de beklimming voor de eerste keer neemt, zal even moeten zoeken. Probeer zoveel mogelijk ‘rechtsachterin’ het dorp te komen. Net na het bruggetje bij Restaurant Les Arômes (zeer goede keuken!) zie je het al direct: dit gaat pijn doen.

Ondanks dat je het niet echt doorhebt begint het bij de grote boerderij al met flink te klimmen, even later tikt de klim 16% aan. Je leest het goed, 16%! Als de houten balustrade aan de linkerkant van de weg begint weet je dat het laatste gedeelte van het steile stuk bijna achter je is. Maar pas als de weg naar links kromt, weet je dat je boven bent. Bovenaan de vijfsprong neem je de verharde afslag naar links om direct af te dalen naar de voet van de Eyserbosweg.

22 hotels en appartementen in de buurt

Fietsroutes met de KruisbergRanglijst

#12 van 35 rondom Vaals, Epen & Slenaken

#19 van 190 in Zuid-Limburg

#21 van 254 in Nederland

#589 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Kruisberg? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Jelte op 06 september 2017 om 13:40

Korte maar venijnige klim. Even op de tanden bijten, op tijd terug schakelen is de boodschap.

Fietser op 08 augustus 2016 om 16:51

Deze klim kun je rustig oprijden, maar je kunt jezelf echt pijn doen als je hem de 1e keer opfietst. Op het stuk van 16% ging ik maar wist niet dat je nog een heel stuk moest van 12% toen werd het echt heel zwaar!

Jasper op 22 juli 2016 om 23:39

Vandaag de klim gedaan. Absoluut behoorlijk taai als je in de laatste bochten zit. In de afdaling had ik mij niet zo verdiept en dacht bij het kruispunt boven niet via de zwartebrugweg naar de Eyserbosweg te rijden, maar gewoon eens rechtdoor te gaan op de Kelderweg. Bleek een slechte keuze. De afdaling is gevaarlijk, slecht asfalt, onoverzichtelijk, her en der wat plasjes en rommel van het landbouwverkeer. Wat onverwacht verkeer maakte het feest compleet. Gelukkig overeind gebleven, maar de volgende keer pas ik hiervoor :-)

Karlo op 05 april 2016 om 17:31

Aan het begin niet zoo heel steil maar bij het oorlogs monument komt een enorme muur voor je uit. vanaf dan worden je benen zuur en staa je bijna stil van de vermoeidheid daarna word het ook niet bijter tot de top, waar je een prachtig uitzicht hebt over de vallei van eys en de heuvels.

Marko op 29 januari 2016 om 10:46

Ik heb altijd een hekel aan deze klim. Met je hoofd zit je meestal al bij de Eyserbosweg en dan moet je eerst deze lelijke puist zien weg te werken. Geen mooi uitzicht tijdens de klim en behoorlijk steil. Pittige klim dus!

Thomas op 18 oktober 2015 om 23:44

Net als een aantal andere beklimmigen in Zuid-Limburg, kort maar zeer krachtig. Mooie weg met bovenaan prachtige vergezichten.

Robert op 25 februari 2015 om 07:39

Ik vind de afdaling, met name het bochtje over het bruggetje van de oude spoorlijn veel erger(gevaarlijker) zeker als het wegdek nat is.

Raymond op 18 september 2014 om 16:26

Niet schrikken, gewoon rustig door fietsen en je ben boven. Boven op het bankje links onder de boom kan je even uitrusten, eten, drinken en weer verder.

Rob op 18 augustus 2014 om 19:44

Leuke klim en kan best zwaar zijn(heeft te maken met hoe getraind je bent) ligt ook aan waar je gestart bent wat route betreft. Wij hebben lus 3 van de Amstel Gold Race gereden en zijn gestart in Wijlre, dus is dit zo goed als de laatste klim in het parcour.