Hoogteprofiel beklimming Koppenberg

De Koppenberg is een absoluut wielermonument waarover boeken volgeschreven kunnen worden. Met stukken tot wel 20% is dit de meest explosieve beklimming met de aller-slechtste kasseien in de Vlaamse Ardennen. Een grote zwijnenstal dus, puur genieten!

Pas in 1976 werd de bult van Melden het eerst opgenomen in de Ronde van Vlaanderen, maar tussentijds vele jaren uitgesloten door de gevaarlijke staat van het wegdek. Meerdere keren moesten de kasseien volledig opnieuw gelegd worden. 

De start van de beklimming is makkelijk te vinden bij het dorpje Melden. De beklimming staat op veel plekken aangegeven met borden, of volg Zulzeke bij het ontbreken van preciezere borden. Bij het uitrijden van het dorpje wordt het meteen duidelijk. In de verte lopen de kasseien zichtbaar enorm steil rechtdoor de heuvel op. Hoe de snelheid er goed in, want stilvallen wil je niet op dit slachtveld. Staan is ook geen optie, want zonder grip is het direct gebeurd.

Dan volgen de zwaarste 400 meter. De smalle kasseienstrook lijkt weg te zinken in het landschap, samen met je moraal. Een kleine slinger in de weg doet je realiseren hoe vreselijk steil het hier is. Pas bij het bereiken van de huizen is het ineens over. De weg is hier geasfalteerd en stijgt nog maar een beetje. Aan de rechterkant heb je een prachtig vergezicht. Na een klein stukje bergaf is het nog 300 meter makkelijk klimmen. Bij de bosrand ben je op de top.

31 hotels en appartementen in de buurt

Fietsroutes met de KoppenbergRanglijst

#5 van 72 rondom Oudenaarde & Geraardsbergen

#5 van 72 in Vlaamse Ardennen

#120 van 293 in België

#499 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Koppenberg? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Ro op 14 juni 2019 om 13:32

Bijzondere klim... Achterwiel wat regelmatig wegglijdt in de voegen, het bijna niet kunnen staan op de pedalen omdat het achterwiel dan omhoog komt en je alle snelheid verliest. Gewoon blijven zitten en stoempen maar wel trots zijn als je dan eindelijk boven bent.

Eddy op 04 juni 2019 om 17:57

Vind het persoonlijk de zwaarste beklimming in de Vlaamse Ardennen.

Klaas op 25 mei 2019 om 20:56

Ja, dit is een pittige. Het begint al bij het aanzicht. Geen idee hoe je hem moet bedwingen. Ja, licht verzet en gewoon doortrappen. Met soms een lichte slip van de achterbanden. Boven werkelijk uitgeput. Met recht een draak van een klim.

Jurgen op 04 november 2018 om 20:57

Vandaag deze 2x gedaan. Eerst langs de zijde komende van de N60 op asfalt (opwarmer) en dan via Melden (de beruchte kasseien). Een tip voor als je via Melden deze oprijdt: als je toch moet staan op je pedalen, leun dan zo ver mogelijk naar achter. Zo komt je gewicht op het achterwiel te staan en heb je minder kans op door slippen van je achterwiel.

Jelte op 30 oktober 2018 om 16:00

We hebben afgelopen zondag de koppenberg beklommen. Deze stond als laatste op het lijstje van onze RVV lus. Moet zeggen pittig tegen het einde. Zeker ook omdat het koud was en er heel veel wind stond de ganse dag. Ik moet zeggen dat ik de Koppenberg wel de zwaarste vond in dit rondje. Dit heeft voornamelijk met de hoge percentages en de kasseien te maken. Bij deze percentages kan je zoiezo al geen hoge snelheden ontwikkelen, en in combinatie met die kasseien al zeker niet. Het is naar boven harken. Zoiezo kan je ook moeilijker rechtstaan op de pedalen op kasseien. Wat het lastiger maakt. Persoonlijk vond ik de muur van huy wel zwaarder, maar dat is wel gewoon asfalt, bolt wel beter en lag me beter ook.

Seba op 21 april 2018 om 17:40

Wat mij opviel bij de Koppenberg is dat het eigenlijk niet het vreselijk steile stuk in het midden zelf is dat hem zo zwaar maakt, maar vooral dat je na dit steile stuk alle snelheid kwijt bent en je je benen volledig moet uitwringen om je verzet nog rond te krijgen. En dat ga je in de komende kilometers nog stevig voelen!

SeppeVerdeyenSuckt op 19 september 2017 om 12:54

Facebook: Seppe Verdeyen

Guido op 23 maart 2017 om 00:00

Als je hier boven fietst,dan fiets je,denk ik persoonlijk,overal nr boven!!!

Guido op 22 maart 2017 om 23:59

Als je hier boven fietst,dan fiets je,denk ik persoonlijk,overal nr boven!!!

Tom op 07 november 2015 om 17:51

De Koppenberg is de meest verschrikkelijke heuvel waar ik ooit op gefietst ben. In de herfst, met blaadjes, modder en nattigheid is hij niet te doen. Ik moest zelfs met de voetjes aan de vloer. Vergeleken bij deze hel op aarde vond ik de Paterberg peanuts.

Edward op 13 april 2015 om 12:31

Laatst dag van een weekendje Vlaanderen achter elkaar de Oude Kwaremont, Paterberg en de Koppenberg gedaan. En de Koppenberg is de meest venijnige en explosieve. Zat helemaal stuk aan het einde maar een geweldige klim. Wel is het flink schrikken wanneer je die enorm steile muur van kasseien ziet als je eraan begint.