Hoogteprofiel beklimming Keutenberg

De Keutenberg behoort tot de moeilijkste beklimmingen van Zuid-Limburg en is dé angstgegner van veel wielrenners die een rondje in in de buurt  doen. De reden? De eerste 200 meter slaan je knock-out en daarna zit er niets anders op dan harken naar het gehuchtje Keutenberg. Daarna wordt je nog getrakteerd op honderden meters vals plat. Kortom, alles behalve een gezellige beklimming.

De Keutenberg staat netjes aangegeven op de weg bij Schin op Geul, als je de bordjes mist kun je ook camping Vinkenhof volgen. Op de weg langs de camping zie je 'de Keut' al in de verte liggen. Het is meteen duidelijk dat dit geen makkie gaat worden. Dit is een officieel stiltegebied, maar wie ziet wat gaat komen zal zijn energie zeker niet verspillen aan een luchtig gesprek.

Na een stuk vlak, fiets je na enkele bochten direct tegen een muur aan, zo steil lijkt de Keutenberg. Wie de eerste 200 meter op de fiets blijft zitten komt boven. Ongetrainde wielrenners komen hier niet verder dan wanhopig balanceren. Afstappen is hier geen schande. Het wordt zichtbaar makkelijker, maar de volgende 300 meter naar de huizen doen altijd extreem pijn door het offer dat je al hebt moeten brengen. Er zit niets anders op dan harken naar boven. Op een slechte dag kan dit eindeloos duren. Aangekomen in het gehucht Keutenberg zit het moeilijke gedeelte erop. Fietsers met karakter trekken nog een kleine kilometer vals plat door naar de top. De weg die zich bij de hoeve links bij de weg voegt is de nog net iets moeilijkere (maar totaal onbekende) Doodeman.

35 hotels en appartementen in de buurt

Fietsroutes met de KeutenbergRanglijst

#8 van 190 in Zuid-Limburg

#8 van 254 in Nederland

#548 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Keutenberg? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Bas op 23 februari 2019 om 22:16

Een soort omgekeerde Eyserbosweg, allebei extreem op hun eigen manier. Op de Keut loop je het risico in de eerste ronde knockout te gaan waar de Eyserbosweg je langsaam opbrandt om uiteindelijk alsnog met een genadeslag te komen. Respect hebben voor de eerste driehonderd meter, en dan bijschakelen en doortrappen. Zo kom ik het beste boven op dit monument.

jack op 27 mei 2018 om 16:19

heb de keutenberg 5x op gewandeld zoder veel problemen

Joep meloen op 01 april 2018 om 18:38

Ik vind de keutenberg in combinatie met de doodeman de zwaarste beklimmingen van Nederland, gevolgd door de eyserbosweg. Ben je getraind dan mogen deze geen probleem zijn, ben je niet getraind dan wens ik je veel succes.

limburg kenner op 16 januari 2018 om 20:11

22% in het begin lijkt angstgevend. maar dat stuk is erg kort, het zorgt er meer voor dat je dat smerige gedeelte wat daarna volgt ( ook zeker 18%) met bijna geen snelheid op moet draaien. hier is het afzien als je jezelf een beetje uitdaagt. je ziet dat bordje van Keutenberg en je wilt erheen en het lijkt zo dicht bij. maar op een mindere dag duurt dat eindeloos. nadat je het gehucht bent gepasseerd overigens weinig van betekenis, een stukje doorfietsen en aansluitend de doodeman.

Thomas op 18 oktober 2017 om 17:19

Begin is verschrikkelijk steil. Later word hij echt makkelijker

Jelte op 06 september 2017 om 13:38

Afgelopen weekend heb ik de Keutenberg beklommen. Hiervoor hadden we in onze tour ook de Gulperberg, Kruisberg, Eyserbosweg beklommen. Met ervoor ook enkele minder zware hellingen. De Keutenberg is vooral op het begin heel zwaar. Hier moet je op je tanden bijten. Wanneer je voorbij dit zware, steile stuk bent is het eigenlijk niet al te zwaar meer.

Mike op 14 augustus 2017 om 17:27

Na een bezoekje bij de (uiterst vriendelijke) fietsenmaker in Schin op Geul, teruggekeerd om de Keutenberg te beklimmen ipv mijn weg naar Valkenburg te vervolgen. Wat een heerlijke klim! Ondanks de regen (achterband slipte weg op de witte strepen op het moment dat ik op de pedalen ging staan)met volle teugen genoten!

Jonas op 28 juli 2017 om 17:52

Zeer pittig !!!

Jeff op 04 juli 2017 om 20:33

Voor de liefhebbers van deze berg die ook een mtb hebben is de alternatieve route zeker aan te raden. Er lopen langs de Keuteberg 2 onverharde paden. Eentje is officiële mtb route en de ander wordt standaard tijdens de Bart Brentjes Challenge beklommen. Deze is te vinden Door vóór de Dodeman met je mtb rechts af te slaan en dan naar 600 meter links in te gaan. Dat is echt een killer. Echte aanrader.

Jan op 15 juni 2017 om 21:55

Gisteren de big five van Zuid Limburg gedaan! Volgorde; Kruisberg, Eyserboschweg, Doodeman, Keutenberg en als toetje de Gulpenerberg.... we hebben ze bedwongen! De Keut was toch wel de moeilijkste...;)

milan op 12 augustus 2016 om 15:31

leuk filmpje maar wat niet klopt, is dat ik als 11 jarige met die nog nooit in limburg had gefietst, en 1 keer amerongse berg op was gegaan 2 kjeer de keutenberg op heb kunne fietsen zonder voetje aan de grond maar in het filmpje word gezegd dat je het dan niet haalt

Fietser op 08 augustus 2016 om 16:43

Het stuk van 22% is echt niet te doen! Als je dat stuk gehad hebt, is het even 6% en dan weer gemeen omhoog tegen de 16% aan. Maar.... Een mooie klim die als je in de buurt bent echt een keer moet doen!

Maarten op 15 juli 2016 om 19:32

Als beginneling in mijn eentje deze pukkel beklommen! Kwam kapot boven, maar zonder voetje op de grond! Super trots en voldaan gevoel nadat je boven bent! Een aanrader!

raymond op 11 april 2016 om 15:27

Gisteren hem voor het eerst op gereden, na alle verhalen en de film van hierboven had ik me goed voorbereid en reed ik toch vrij eenvoudig naar boven en kon ik verder door rijden tot de afdaling. Hij is wel ontzettend gaaf om te rijden. Volgende week weer !

Ferdinand op 18 september 2015 om 23:31

Als amateurtje op voornamelijk vlak gebied was dit een fantastische uitdaging. Strijden voor iedere meter dat eerste stuk, een collega amateur inhalend die was gaan lopen en ik met 10 km er langs. Maar erg tof om dat eens mee te maken, aanrader!

Michael van turenhout op 26 augustus 2015 om 18:58

Gewoon doen en vol houden is mentaal en voor dat je het weet is het voor bij en heb je een leuke prestatie neer gezet die veel niet aan durven als je met angst er aan begin ga het niet lukken ook jij kunt dit heb dit jaar pas 300 km gefiets na vandaag 385 we hebben de Vaalse berg gedaan de keutel berg en de kauberg was leuke ervaring wel tande bijten

Thomas op 15 augustus 2015 om 14:42

Als mountainbiker ben ik ook verzot op lastige verharde beklimmingen, en de Keutenberg behoort tot een van m'n favorieten. Het super steile stuk in het begin is net zo uitdagend als een van de vele steile bospaden in het nabijgelegen Gerendal. Fantastische klim, maar niet geschikt om af te dalen.

Ricardo op 09 juli 2015 om 22:18

hardlopend de keutenberg op hij was behoorlijk pittig en idd zwaarder dan de Cauberg

Gerlof Gerlofsma op 02 juli 2015 om 21:03

Wat een prachtberg. Ga je lekker op stuk over de eerste 400 m. Maar was gelukkig te doen vandaag bedwongen

Miquel op 26 februari 2015 om 14:36

Tja, Hendrik, alles is relatief. Wanneer je als profi echt zwaar wilt klimmen, moet je volgens mij de Waalse Ardennen in. Maar voor weinig getrainde amateur-fietsers zoals ik is de Keutenberg zwaar genoeg. Dat stuk van 22 % is bijzonder om eens mee te maken maar gelukkig aan het begin van de klim en maar kort. De eerste 200 meter zijn wel zo steil dat je daarna naar boven blijft harken en eigenlijk pas op het vals plat van 2% weer op adem komt.

Peter op 19 augustus 2014 om 15:20

Nou van het weekeinde deze en de cauberg gedaan en voor een eiland bewoner met enkel vlakke meters been spieren een stevige klim. Wordt dus trainen op de tacx en de tunnels rondom eiland van Dordt

Hendrik op 23 juli 2014 om 15:26

Tja, een kuitenbijtertje. Maar voor een doorgewinterde wielerfanaat, een lachertje. Wél moet ik zeggen, niks voor slapdarmen!!