Hoogteprofiel beklimming Col d'Izoard vanuit Briançon

De Col D’Izoard vanuit Briançon heet de makkelijke zijde te zijn, de eerste meters voelen alles behalve dat. Letterlijk vanuit het centrum van de stad slingert de weg steil omhoog. De eerste kilometer is nog redelijk druk met auto’s, dit vanwege de huizen en bedrijven die langs de weg staan, samen met de steilte niet echt de meest relaxte manier om even warm te draaien. Toch is dit echt de eenvoudigere zijde. Echt waar.

Al vanaf de eerste meters omhoog is de weg overdreven goed. Volgens de inwoners van Briançon komt dat door de Tour de France. Als er ergens aan de weg gewerkt wordt is de standaard uitdrukking van de locals ‘oh, de tour komt vast weer’. Na de eerste vrij zware kilometers waar het erg makkelijk is om jezelf op te blazen rijd je de drukte van de stad uit. Door een glooiende weg rij je door een mooie kloof. Als je te hard van start bent gegaan kun je jezelf hier opnieuw opladen.

Het echte werk begint vanaf het bergdorpje Cervieres (fonteintjes met drinkwater). Vanaf hier gaat het steil omhoog naar de top van deze mythische col. Eerst vrij rustig tot aan het erg mooie dorpje van Les Laus (laatste mogelijk tot de col om water bij te vullen). Zo’n kilometer na dit dorpje gaat de weg met haarspeldbochten omhoog en met uitzondering van een enkele minder steile stukjes is het hier hard werken tot aan de kaal geblazen col zelf. Net onder de col (voor de terugweg) zit Refuge Napoleon waar ze prima taart en eten verkopen, heerlijk om de calorieën weer even bij te vullen.

Om jezelf niet compleet op te blazen is het aan te raden om even warm te draaien voordat je aan deze klim begint. Een mooie en rustige weg om dit te doen is de 'Route D'Espagnols' Die begint net onder het dorpje Saint Martin de Queyrières, het is de weg die onder de drukke Route National doorloopt.

19 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#4 van 23 rondom Briançon

#32 van 155 in Franse Alpen

#48 van 346 in Frankrijk

#66 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col d'Izoard vanuit Briançon? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Johan op 22 augustus 2019 om 21:09

Een mooie klim en de taart was heel erg lekker!

Kees Cornelissen,Zuid Afr op 03 juli 2019 om 16:14

Een zeer goeie klim om de benen op te warmen voor de andere cols in de buurt.Het wegfek is aan het verbrokkelen dr eerste nege kilometers,maar als het echte klimmen begiint met de haar aald bochten ,is het dek prima. 2/7/2019

Nina op 04 juni 2019 om 14:48

Zeer leuke rit vanuit Briançon ! Rustig en niet te lang en te zwaar is echt genieten. Ook een heel mooi landschap.

Ide op 27 juni 2017 om 22:24

Goed te rijden berg. Langs de complete weg omhoog ligt er een fietspad. Ook wel nodig want de motoren kunnen je om de oren razen. Wel duidelijk dat dit de minst favoriete kants is. Bijna geen fietser omhoog zien komen. Wel veel naar benden, zal wel komen doordat de andere kant in de boucle d'izoard is opgenomen. Persoonlijk vond ik het gedeelte voor Cervieres niet zo mooi. Daarboven, als je in het bos komt met de haarspeldbochten is het prachtig. Na het bos wordt je getrakteerd op een mooi maanlandschap. Tot cervieres idd niet zo stijl maar daarna heb ik toch een paar keer de dubbele cijfers gezien. Ook pech gehad met de wind. Deze stond aardig aan en op kop.