Hoogteprofiel beklimming Haute Levée

Hier kunnen we korte over zijn; de Haute Levée is een vreselijke beklimming. De beklimming is moeilijk, maar geen tranentrekker. Het negatieve zit hem vooral in de onveilige situatie. Op de steile provinciale weg rijdt ontzettend veel verkeer. Er ontstaan hier voor wielrenners regelmatig gevaarlijke situaties. De Côte d'Amermont is een veel mooier en veiliger alternatief.

De beklimming volgt geheel de N622. De beklimming start in Stavelot, volg de borden richting Spa. Het venijn van de beklimming zit direct bij de start. In de eerste 600 meter is het gemiddelde stijgingspercentage 11%. Zo nu en dan slinger je langs enorme betonnen blokken die moeten voorkomen dat er wederom een vrachtwagen met volle vaart Stavelot in ramt. Na de s-bocht vlakt de beklimming wat af. De volgende kilometer loopt weer langzaam op tot 9%.

Bij de rotonde heb je het idee dat de beklimming is afgelopen. Niets is minder waar, de volgende anderhalve kilometer lopen bijna kaarsrecht vals plat op. Je zult niet de eerste zijn die juist hier helemaal stuk gaat.

29 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#26 van 52 rondom Spa & Stavelot

#41 van 121 in Ardennen

#47 van 293 in België

#404 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Haute Levée? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Guy op 29 juli 2017 om 02:26

Als je je leven beu bent, moet je deze beklimming zeker doen. Drukke verkeersweg, eerste stuk zoals beschreven behoorlijk steil, maar nog bemoeilijkt door betonblokken langs de weg. Hierdoor zoeft het verkeer vlak langs je heen met gevaarlijke situaties als gevolg. De laatste keer deze links laten liggen en via de veel rustigere en mooiere côte d'Amermont om enkele kilometers verder op hetzelfde punt uit te komen richting Francorchamps.

Bram op 15 april 2014 om 20:16

Verkeer valt goed mee. Enkel de eerste paar honderde meters is de weg wat smaller waardoor de auto's wat moeilijker kunnen voorbij steken. Mooie beklimming met direct een pittige start, daarna een loper.

Bram op 15 april 2014 om 20:15

Verkeer valt goed mee. Enkel een eerste paar honderde meters is de weg wat smaller waardoor de auto's wat moeilijker kunnen voorbij steken. Mooie beklimming met direct een pittige start, daarna een loper.