Hoogteprofiel beklimming Haute Folie

De Haute Folie is een onbekende kwelgeest uit het Land van Herve. Met ruim 200 klimpunten is dit de moeilijkste beklimming die in deze streek te vinden is. Vanuit de drukke randgemeenten van Luik klim je in alle rust - enkel gehinderd door je eigen ademhaling - in twee vreselijke etappes naar het plateau rondom Romée. Iets minder heftig, maar niet minder mooi zijn de andere varianten; de Haie des Loups en de Bois de Beyne.

De start van de beklimming ligt in het dorp Vaux bij de grote rotonde onder het spoorwegviaduct. Kies de afslag die langs het spoor omhoog klimt; de Rue de Haute-Folie. Als snel veranderd de weg in een klein geasfalteerd steegje dat onder vreselijke percentages langs de huizen naar boven baant. Voor de chicane raakt de beklimming zelfs bijna de 19% aan!

Wie bovenaan bij de grotere weg denkt er te zijn heeft het mis. De Haute Folie heeft nog een verrassing in petto. Volg de grotere weg naar boven (linksaf) en geef je benen even de rust onder milde stijgingspercentages. Pak hierna de eerste rechts (demarrages via het voetpad om het de bocht af te snijden zijn toegestaan) de Rue des Gottes in. Hier krijg je nog 300 meter pittig klimmen voor je kiezen. Je zal niet de eerst zijn die een demarrage moet bekopen met een flinke inzinking.

23 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#1 van 35 rondom Soumagne & Dison

#20 van 293 in België

#366 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Haute Folie? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Koen Miseur op 08 juli 2016 om 18:23

Zware klim maar helemaal niet moeilijker dan de Redoute, en de badges van verkeer en wegdek staan omgekeerd, super slecht wegdek maar helemaal geen verkeer!

raymond op 16 mei 2016 om 16:21

Gewoon een keer doen....maar wat istie zwaar !

Jan-Willem M op 26 april 2016 om 14:43

Erg pittige klim, al was in mijn beleving Rue Tesny nog iets steiler en daarmee zwaarder. Ik heb vanaf de top van de Haute Folie ook nog de Haie des Loups gedaan. Er zijn verschillende routes van de top van Haute Folie naar de voet van Haie des Loups. Je kan bovenop linksaf en via de N621 (kortste route, goed asfalt, druk), op de top rechtsaf via Rue de la Beole en Rue de la Pierre Blanche (prima asfalt, rustig) en rechtsaf via Rue de la Beole en Rue Fond des Bois (abominabel asfalt, levensgevaarlijk).