Hoogteprofiel beklimming Hautacam

De Hautacam is een lastige klim. Een hele lastige klim, de meer explosieve klimmers die goed met steilte wisselingen kunnen omgaan zullen hier op hun best zijn. Diesels die graag met een constante cadans omhoog rijden gaan hier een zware dag hebben. Een hele zware dag. Want de Hautacam is zeer variabel. Om het nog 'mooier' te maken, verwacht geen schaduw op deze omhoog slingerende weg.

Ondanks de weg de enige weg is naar het skigebied van Hautacam fiets je hier in de zomer erg rustig. Niemand op de weg met uitzondering van wat koeien en schapen. De omgeving is fantastisch en het uitzicht op het dal grandioos. Daar heb je op de minder steile stukken dan ook even tijd voor om van te genieten, als de weg weer recht omhoog knalt is het voor velen te zwaar om lekker rond te kijken.

HEt bordje 10 km naar de top geeft precies aan hoe deze beklimming is, er staat gemiddeld 8% maar de weg gaat net na dat bordje flink naar beneden. Dat betekent een ding en dat is keihard klimmen de meters na die afdaling. Zo is eigenlijk de hele klim: veel plezier! Als je nog niet genoeg hebt als je in het skigebied bent aangekomen kun je ook nog doorrijden naar Col de Tramassel 100 meter hoger.

17 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#1 van 19 rondom Lourdes

#1 van 33 in Pyreneeën

#14 van 346 in Frankrijk

#21 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Hautacam? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Ludo op 02 september 2019 om 23:19

Inderdaad pittige klim, met zware stroken, goed wegdek van begin tot einde. Vanaf 1000m hoogte in de mist en nevel gereden, op de top lichte neerslag, de laatste km moeten laveren tussen paarden en schapen op het wegdek. Op de top was het koud had extra kleren mee voor de afdaling maar te weinig. Het is een kuitenbijter, moeilijk door de variabele stroken, heeft me moeite gekost.

Bastiaan op 05 augustus 2019 om 14:29

Pittige klim met veel variatie. Grotendeels in de mist/wolken gereden. De top lag prachtig in het zonnetje. Bijzondere gewaarwording. Goed wegdek tot aan de top.

Roel op 24 september 2018 om 18:28

Zondag 23-9 de Hautacam beklommen. Prachtig!! De vele 'bijgewerkte' asfalt plekken met los grit was wat irritant, maar dat wordt vast snel minder. Bewaar in iedergeval wat energie voor de 1200m naar de col de Trameassel, dat moet je echt nog ff doen!!

Robert op 10 september 2018 om 19:37

Vandaag beklommen en de Col de Tramassel er achteraan. De top dik in de mist en helaas geen kroegje open boven. Pittige klim!

Jan op 24 augustus 2017 om 21:40

Een klim die je gedaan moet hebben,pittig maar o zo mooi!persoonlijk 1 van de mooiste in de regio!

Jennifer op 13 september 2014 om 13:19

Sponsorfietstocht voor de vnb vanuit Nederland naar Lourdes gefietst in 12 dagen.op zich al n ding.dag na aankomst met nog 1 vrouw en 4 mannen de hautacam als extraatje.wat n berg!afzien van begin tot eind ,1 lange klim.nergens n moment van rust.vreselijk maar wat een kick als je boven komt!en zo mooi!

Davy op 04 september 2014 om 19:13

Een stralende dag vorige week in de pyreneeen. Met ons groepje dat ingeschreven was voor climbing for life zijn we van Luz Saint Sauveur richting Argelés d'Agost gefietst. Van daaruit hebben we de 30km lange klim naar Soulor en Aubisque gedaan. 2 prachtige typische pyreneeen cols. Na de afdaling richting Argelés en daar ff iets te eten. Heb ik met 2 kameraden beslist om de Hautacam er 'als dessert' bij te pakken. De zon was nog steeds overvloedig van de partij. Dus wij richting voet Hautacam. Wat een loodzware klim is dit. Hoge gemiddelde percentages en o zo onregelmatig. Nergens, maar dan ook nergens kom je in het goede ritme. Het is constant bijschakelen en op de pedalen lopen... Een echt beest!!!! Maar wat een voldoening eens je boven bent en ook dit beest hebt getemd. Prachtige, loodzware col... Het moto hier is: Pijn is hetzelfde als fijn, maar dan met een p...