Hoogteprofiel beklimming Le Gros

De klim naar Le Gros boven Mont Dauphin is zelfs bij locals onbekend. Dit is zonde wat dit is misschien wel een van de mooiste beklimmingen tussen Briançon en Embrun. Je fiets door een steile bergwand heen waar je nauwelijks kunt voorstellen dat er een weg loopt. Deze klim is ook samen te doen met een klim van Mont Dauphin (het mooiste via de westzijde). 

De klim begint eenvoudig op een geweldig asfalt richting het Mont Dauphin fort. Maar na een paar bochten sla je af richting Eygliere. Hiervandaan volg je de bordjes Le Gros. Over het algemeen hou links aan. Over een goede geafalteerde weg rij je omhoog. Zeker het begin is continu steil. Het uitzicht wordt mooier en mooier. Langzaam aan zie je rest van de klim boven je opdoemen. Een angstaanjagende streep dwars door een rotswand.

Nadat je door de steile Alpenweides omhoog bent gereden loopt de klim door steile rotswanden. Hier ligt zeker na flinke regenbuien aardig wat gruis en stenen op de weg. Aan de rechterzijde heb je steile rotsen en aan de linkerzijde een diepe afgrond waar je recht op de mooie rotsmuren van Mont Dauphin en Guillestre kijkt. Let wel op dat je niet wegdroomt bij dit geweldige uitzicht, want je wilt echt niet van de weg afraken.

De klim blijft moeilijk zonder echt extreem te zijn. Er volgen geen haarspeldbocten meer en je blijft in de flank fietsen tot je bij de drie huisjes van le Gros aankomt. Hier is verder niets te belmeven met uitzondering van een geweldig uitzicht. 

De afdaling is niet geweldig. De vele steentjes op de weg, de onoverzichtelijke bochten en de levensgevaarlijke afgrond maken voorzichtigheid geboden. Maar de klim is wel zo mooi dat we dit maar voor lief nemen. Een absolute aanrader! 

33 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#11 van 23 rondom Briançon

#109 van 155 in Franse Alpen

#188 van 346 in Frankrijk

#225 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Le Gros? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Eric op 10 augustus 2015 om 14:12

Een aanrader, zeker... Zorg dat je niet het houten bordje Gros volgt. Dan kun je net zoals ik weer terug. Een heerlijke klim in een rustige omgeving. Je kunt genieten van het prachtige uitzicht op Mont Dauphin en de rots waar dat fort op staat. Naarmate je later op de dag hier bent wordt het warmer.. gr eric