Hoogteprofiel beklimming Grand Ballon

Wat maakt deze beklimming vanuit Moosch nu dé variant van de Grand Ballon, terwijl de versie vanuit Cernay moeilijker is? Het antwoord is simpel; dit is de moeilijkste beklimming naar de top van de Grand Ballon zonder tussentijdse afdaling. Geen ruimte voor herstel dus. Deze variant van de Grand Ballon bestaat uit lange stukken die net onder de 10% liggen. In tegenstelling tot veel andere constante beklimmingen in de Vogezen, is dit net een paar procent steiler. En die paar precentjes doen bij veel fietsers exponentieel meer pijn.

De beklimming start in Moosch bij de afslag richting Geishouse. De eerste kilometer kronkelen onder plezante stijgingspercentages door een bos omhoog. Net voor Geishouse laat je het bos achter je en kun je genieten van de prachtige vergezichten. Net voor het uitrijden van het dorp pak je bij het bushokje de weg schuin naar rechtsachter. De top van de Grand Ballon staat hier aangegeven op een houten bord in plaats van de gebruikelijke richtingaanwijzers.

De top is nu nog ruim 7 kilometer verder, maar het moeilijkste begint nu. De weg wordt kleiner en slechter van kwaliteit. Vooral het eerste gedeelte dat rechtuit gaat is pittig. Daarna draait het weggetje het bos in en kronkelt onder afwisselende omhoog. Wie van constante beklimmingen houdt kan hier helemaal kapot gaan. Na het bos volgt een kort steil stuk richting Haag, een t-splisting met een Auberge. Wie zijn laatste sprintkrachten heeft gebruikt om bij de auberge te komen komt zichtzelf goed tegen, want de echte top ligt nog ruim een kilometer verder rechtsaf!

19 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#2 van 34 rondom Grote Vogezen

#2 van 35 in Vogezen

#73 van 346 in Frankrijk

#101 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Grand Ballon? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Thibaut op 25 september 2019 om 16:13

De onderstaande reacties zijn 100% waar: een super zware klim met stukken van ver boven de 10% (tot 14) over een 6-7km super slecht wegdek. Dit alles bij echt hondenweer maakte dit een epische klim voor mij, en daarom is deze beklimming van de grand ballon vanaf Moosch een must do!

sjakie op 22 september 2019 om 06:54

Echt een prachtige klim. Zeer de moeite waard. Wegdek kan hier en daar wel een likje asfalt gebruiken.

Sander op 12 september 2019 om 20:11

Lekker klimmetje! Tel bij de aangegeven percentages maar 1-2% extra op door het slechte wegdek. Constant laveren, en moeilijk zichtbaar in de schaduw. Voor de wielrenner die al het eea heeft gezien een aanrader. Ook veel wisselingen wat betreft percentage maar dat is een uitdaging. Geen probleem met 34-25. Afdalen hier moet je niet willen, daar win je niets mee.

Peter B op 28 augustus 2019 om 21:07

Heel vies klimmetje, per "toeval" hier terecht gekomen vandaag. Ingetekend op Strava, maar dan zie je niet hoe stijl de klim is en hoe het wegdek is. Dit is met stip het meest slechte wegdek waar ik ooit gefietst heb. Het bolt voor geen meter, dit kost je ook de nodige energie. Op enkele stukken zeer veel gaten in het wegdek, maar als je goed kijkt kun je hier wel omheen laveren. Voor wielrenners die van een stevige uitdaging houden een aanrader! Let op: als je er eenmaal aan begonnen bent kun je niet meer terug, afdalen is niet te doen!

Janoz op 25 augustus 2019 om 15:53

Pittige klim vanuit Moosch, met name vanwege het wegdek. Veel laveren om gaten te ontwijken. In het bos zie je het ook slecht. Toen ik bij Le Haag her laa3tste stukje route op kwam zag ik44 pas waar ik vandaan kwam. Twwe dagen geleden bij de Auberge wat gegeten en gedronken. Dit viel niet op als eem ingang van een fietsroute. Maar vanwege deze handicap gaf het wel veel voldoening.

Thimo Petri op 18 juli 2019 om 22:51

Dit is toch wel de zwaarste kant! Zelfs even zoeken soms waar je heen moet met alle zij weggetjes! Wegdek vond ik ook zeer slecht met veeel gaten en veel grind! Het is wel verruit de rustigste kant!! Op wat koeien en herten na niemand tegen gekomen! De afdaling gedaan richting goldbach en willer sur tur.

Marc op 27 juni 2019 om 18:47

Vandaag deze beklimming gedaan. In tegenstelling tot wat hieronder staat is de klim prima te doen. Ja er zitten wat gaten in de weg, en ja, er ligt wat grind. Maar niet iets om je door te laten tegenhouden! Iedere geoefende wielrenner fietst er prima omheen. Afdalen zou ik lekker via een van de andere kanten doen

Niek op 06 oktober 2018 om 12:25

16 juli 2018 heb ik de Grand Ballon vanuit Moosch beklommen. De eerste 5 km is goed te doen. Daarna neem je de afslag rechtsomhoog bij het bushokje. Je weet niet wat je overkomt, je vraagt je namelijk continu af of je een afslag hebt gemist, maar helaas je zit toch echt op de juiste route. De smalle weg door het bos zit vol met gaten, grind, los zand en hobbels. Zelfs mountainbikers spugen op deze weg. De laatste 2 km gaan over prachtig asfalt naar de top. een epische beklimming die je gedaan moet hebben.

Bas op 14 september 2018 om 18:45

O.... Hier nog een keer! Ik ben zeker blij hem gedaan te hebben! Is een mooie op je lijstje! Wel 100 punten + voor de slechte weg condities, vanuit Willer-sur-Thur is wel een hele mooie weg naar boven! En ook heel pittig! Goede tip voor mensen die het toch niet aandurven! Groetjes Bas

Bas op 14 september 2018 om 18:42

O.... Hier nog een keer! Ik ben zeker blij hem gedaan te hebben! Is een mooie op je lijstje! Wel 100 punten + voor de slechte weg condities, vanuit Willer-sur-Thur is wel een hele mooie weg naar boven! En ook heel pittig! Goede tip voor mensen die het toch niet aandurven! Groetjes Bas

Bas op 14 september 2018 om 18:23

Ik heb deze beklimming zojuist achter de rug!! Pffffff.. Ik ben het zeker eens met de vorige spreker. V. Ą. Geishouse meer gaten dan weg, even rustig om je heen kijken is er niet bij want zelfs bij de klim zou ik het op sommige plaatsen ronduit gevaarlijk vinden, vooral bij in halend en tegemoed komend verkeer is even afstappen en wachten geen overbodige luxe! Voor de afdalers onder ons!? NIET DOEN! tenzij je dood wilt natuurlijk....

Hans op 17 augustus 2018 om 09:02

Gisteren gereden, alle eerdere opmerkingen zijn nog steeds van toepassing. Vanaf Geishouse zeer steil en slechts her en der wat weg tussen de gaten. Tot bij Haag, daarna prima weg. Ik zou zeker niet afdalen langs deze weg, dat is ronduit gevaarlijk.

Jaap op 31 juli 2018 om 08:15

Voor mensen die van een uitdaging houden: gewoon doen. Wegdek is inderdaad erg slecht, maar dat maakt de klim wel heroïsch. Ik heb hem vorige week gedaan en ik heb er van genoten. Hij is loodszwaar, maar als je boven bent heb je wel de zwaarste klim van de Vogezen bedwongen.

Thomas op 23 juli 2018 om 10:09

Tot Geishouse een prachtige klim maar daarna... Verschrikkelijk!!! Dit wegdek, bezaaid met putten en troep, is zelfs voor een mtb te veel. Voortdurend steil, met een wegfiets is het alleen maar stampen om niet om te vallen. Absoluut te vermijden!

Frits Stoekenbroek op 16 juli 2018 om 11:02

Het is al eerder geschreven, niet doen. Vanaf Geishouse is deze weg geen weg maar meer een geitenpad geworden waar zelfs de locals zich niet meer wagen. Ik ben zonder lekke banden boven gekomen maar zelfs met een gravelbike is deze route door de scheuren, gaten en losliggende rotzooi een verzoeking. Inderdaad wel een serieus stijgingspecentage maar mijn beklimming van vorig jaar vanuit Cernay is mij veeeeeel beter bevallen.

ERIK op 01 augustus 2017 om 19:49

Het wegdek op de route vanuit Moosch is tussen Geishouse en de top erg slecht. Veel gaten en los zand of grind. Wij hebben deze kant afgedaald en dat kan alleen heel voorzichtig.

Tom Smeets op 24 juli 2017 om 08:32

Lokale mensen nemen meestal de variant via Willer sur Thur, en nu weet ik ook waarom: deze variant vanuit Moosch heeft een erbarmelijk slecht wegdek (juli 2017), je kan zelfs niet om de gaten heen rijden. Ik zou iedereen met een racefiets dan ook aanraden deze weg te vermijden...

Robert op 15 mei 2017 om 16:17

Afgelopen weekend 13-5-17 de beklimming van Moosch gedaan. Dat deze weg slecht is dat is een understatement. De weg is heel erg slecht. Er is vanaf 2006 geen onderhoud meer gepleegd vermeldt het bord. Het is slalommen tussen de gaten en het losgelaten asfalt. Dit geeft de beklimmen meer het gevoel van 12%-15% dan de vermeldde maximale 10%

Koen Miseur op 30 april 2017 om 21:51

Slecht wegdek is een understatement, eerlijk deze kant van de Grand Ballon is een afrader, het weg dek lijkt op de oppervlakte van de maan! Dan liever de kant vanuit Willer-sur-Thur, het enige voordeel van de kant vanuit Moosch is dat je amper verkeer hebt, maar daar is een reden voor zo blijkt ;-)!

Le Rasoir op 16 augustus 2016 om 20:55

Deze klim is loodzwaar vanwege het extreem slechte asfalt icm de stijgingspercentages. Wel zitten er een paar korte vlakke stukjes in het stuk tussen Geishouse en de Auberge du Haag. Verder is het inderdaad slalommend kapot gaan... ;)

Jeppe op 07 juli 2016 om 13:44

Deze klim gedaan in voorbereiding op Cyclo L'Alsacienne. Omstandigheden waren zwaar, had al een aardige col in de benen en de temperatuur was ruim 30+. Het eerste gedeelte van de klim vanuit Moosch is prima te doen en loopt no vrij aardig. Zodra je echter rechtsaf slaat vanuit Geishouse wordt het een ander verhaal. Dat heeft vooral te maken met het wegdek, extreem slecht. Tijdens de klim was ik (naast kapot gaan) vooral bezig met het slalommen tussen de gaten door. Zodra je voorbij de Auberge du Haag bent is het wegdek gelukkig weer prima en kun je lekker uitbollen tot aan de Grand Ballon. Verder wel lekker rustig op de klim en natuurlijk grote voldoening als je boven bent.

Merlijn op 04 april 2016 om 18:43

Dit was de tweede echte klim die ik ooit heb gedaan, na een paar dagen eerder de Grand Ballon vanuit Cernay. Die ging makkelijker dan verwacht, maar deze klim was totaal anders! Enorm veel lange steile stukken (+10%), slecht asfalt, en veel wisselingen in percentage zorgden ervoor dat ik toch twee keer even moest afstappen en uitrusten, in tegenstelling tot de versie vanuit Cernay. Alsnog een hele mooie en rustige klim, voor wie van een uitdaging houdt.

Roy op 17 oktober 2015 om 16:12

Verschrikkelijke klim! Ben hier echt dood gegaan vooral op het laatste stuk van 11% voor de t-splitsing. Het was wel ruim boven de 30 graden, dus dat zal wel meegespeeld hebben. Ik ben het met onderstaande reacties eens dat deze klim zwaarder is dan alpe dhuez. Deel de klim goed in, zorg dat je reserve hebt voor de laatste 2km. Succes!

Marijn op 20 september 2015 om 21:58

Geen woord gelogen over deze epische klim. Het extreem slechte wegdek zorgt ervoor dat de toch al eindeloos steile stroken exponentioneel moeilijker te verteren zijn. De laatste kilometer - waar je weer op de strak geasfalteerde hoofdweg aansluit - is een verademing, en lijkt ineens moeiteloos te gaan. Als je eenmaal top bereikt is het heroische gevoel des te groter, en ook de rust en het schitterende bos onderweg maken veel goed. Een zeer memorabele klim!

Le Puncheur op 05 augustus 2015 om 07:57

Deze kant van de Grand Ballon kan zich meten met zware Alpen en Pyreneeen beklimmingen. Veruit de lastigste beklimming van de Vogezen. Vooral het middengedeelte vanaf Geisshouse is extreem zwaar. Slecht wegdek, en zeer steile stukken van honderden meters tot 15%. Bijna geen verkeer tegengekomen. Wij waren het er unaniem over eens dat deze beklimming door de onregelmatigheid en het slechte wegdek zwaarder is dan de Alpe d'Huez.

AG99 op 05 juni 2015 om 10:56

Prachtige klim!

Wim Maes op 11 mei 2015 om 14:51

zeer zware klim met stukken tegen de 14% aan! Afdaling naar Moosch inderdaad af te raden, want tot Geishouse zeer slecht wegdek!

Julien Willems op 05 augustus 2014 om 14:31

Absolute afrader om te dalen en de wegkwaliteit is zo slecht dat een MTB-er beter tot zijn recht komt. Je moet, hoe dan ook, telkens om de gaten heen rijden. Geen pretje dus!