Hoogteprofiel beklimming Grand Ballon

Wat maakt deze beklimming vanuit Moosch nu dé variant van de Grand Ballon, terwijl de versie vanuit Cernay moeilijker is? Het antwoord is simpel; dit is de moeilijkste beklimming naar de top van de Grand Ballon zonder tussentijdse afdaling. Geen ruimte voor herstel dus. Deze variant van de Grand Ballon bestaat uit lange stukken die net onder de 10% liggen. In tegenstelling tot veel andere constante beklimmingen in de Vogezen, is dit net een paar procent steiler. En die paar precentjes doen bij veel fietsers exponentieel meer pijn.

De beklimming start in Moosch bij de afslag richting Geishouse. De eerste kilometer kronkelen onder plezante stijgingspercentages door een bos omhoog. Net voor Geishouse laat je het bos achter je en kun je genieten van de prachtige vergezichten. Net voor het uitrijden van het dorp pak je bij het bushokje de weg schuin naar rechtsachter. De top van de Grand Ballon staat hier aangegeven op een houten bord in plaats van de gebruikelijke richtingaanwijzers.

De top is nu nog ruim 7 kilometer verder, maar het moeilijkste begint nu. De weg wordt kleiner en slechter van kwaliteit. Vooral het eerste gedeelte dat rechtuit gaat is pittig. Daarna draait het weggetje het bos in en kronkelt onder afwisselende omhoog. Wie van constante beklimmingen houdt kan hier helemaal kapot gaan. Na het bos volgt een kort steil stuk richting Haag, een t-splisting met een Auberge. Wie zijn laatste sprintkrachten heeft gebruikt om bij de auberge te komen komt zichtzelf goed tegen, want de echte top ligt nog ruim een kilometer verder rechtsaf!


24 hotels en appartementen in de buurt gevonden


Ranglijst

#2 van 34 rondom Grote Vogezen

#2 van 35 in Vogezen

#73 van 346 in Frankrijk

#101 van 935 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Grand Ballon? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
ERIK op 01 augustus 2017 om 19:49

Het wegdek op de route vanuit Moosch is tussen Geishouse en de top erg slecht. Veel gaten en los zand of grind. Wij hebben deze kant afgedaald en dat kan alleen heel voorzichtig.

Tom Smeets op 24 juli 2017 om 08:32

Lokale mensen nemen meestal de variant via Willer sur Thur, en nu weet ik ook waarom: deze variant vanuit Moosch heeft een erbarmelijk slecht wegdek (juli 2017), je kan zelfs niet om de gaten heen rijden. Ik zou iedereen met een racefiets dan ook aanraden deze weg te vermijden...

Robert op 15 mei 2017 om 16:17

Afgelopen weekend 13-5-17 de beklimming van Moosch gedaan. Dat deze weg slecht is dat is een understatement. De weg is heel erg slecht. Er is vanaf 2006 geen onderhoud meer gepleegd vermeldt het bord. Het is slalommen tussen de gaten en het losgelaten asfalt. Dit geeft de beklimmen meer het gevoel van 12%-15% dan de vermeldde maximale 10%

Koen Miseur op 30 april 2017 om 21:51

Slecht wegdek is een understatement, eerlijk deze kant van de Grand Ballon is een afrader, het weg dek lijkt op de oppervlakte van de maan! Dan liever de kant vanuit Willer-sur-Thur, het enige voordeel van de kant vanuit Moosch is dat je amper verkeer hebt, maar daar is een reden voor zo blijkt ;-)!

Le Rasoir op 16 augustus 2016 om 20:55

Deze klim is loodzwaar vanwege het extreem slechte asfalt icm de stijgingspercentages. Wel zitten er een paar korte vlakke stukjes in het stuk tussen Geishouse en de Auberge du Haag. Verder is het inderdaad slalommend kapot gaan... ;)

Jeppe op 07 juli 2016 om 13:44

Deze klim gedaan in voorbereiding op Cyclo L'Alsacienne. Omstandigheden waren zwaar, had al een aardige col in de benen en de temperatuur was ruim 30+. Het eerste gedeelte van de klim vanuit Moosch is prima te doen en loopt no vrij aardig. Zodra je echter rechtsaf slaat vanuit Geishouse wordt het een ander verhaal. Dat heeft vooral te maken met het wegdek, extreem slecht. Tijdens de klim was ik (naast kapot gaan) vooral bezig met het slalommen tussen de gaten door. Zodra je voorbij de Auberge du Haag bent is het wegdek gelukkig weer prima en kun je lekker uitbollen tot aan de Grand Ballon. Verder wel lekker rustig op de klim en natuurlijk grote voldoening als je boven bent.

Merlijn op 04 april 2016 om 18:43

Dit was de tweede echte klim die ik ooit heb gedaan, na een paar dagen eerder de Grand Ballon vanuit Cernay. Die ging makkelijker dan verwacht, maar deze klim was totaal anders! Enorm veel lange steile stukken (+10%), slecht asfalt, en veel wisselingen in percentage zorgden ervoor dat ik toch twee keer even moest afstappen en uitrusten, in tegenstelling tot de versie vanuit Cernay. Alsnog een hele mooie en rustige klim, voor wie van een uitdaging houdt.

Roy op 17 oktober 2015 om 16:12

Verschrikkelijke klim! Ben hier echt dood gegaan vooral op het laatste stuk van 11% voor de t-splitsing. Het was wel ruim boven de 30 graden, dus dat zal wel meegespeeld hebben. Ik ben het met onderstaande reacties eens dat deze klim zwaarder is dan alpe dhuez. Deel de klim goed in, zorg dat je reserve hebt voor de laatste 2km. Succes!

Marijn op 20 september 2015 om 21:58

Geen woord gelogen over deze epische klim. Het extreem slechte wegdek zorgt ervoor dat de toch al eindeloos steile stroken exponentioneel moeilijker te verteren zijn. De laatste kilometer - waar je weer op de strak geasfalteerde hoofdweg aansluit - is een verademing, en lijkt ineens moeiteloos te gaan. Als je eenmaal top bereikt is het heroische gevoel des te groter, en ook de rust en het schitterende bos onderweg maken veel goed. Een zeer memorabele klim!

Le Puncheur op 05 augustus 2015 om 07:57

Deze kant van de Grand Ballon kan zich meten met zware Alpen en Pyreneeen beklimmingen. Veruit de lastigste beklimming van de Vogezen. Vooral het middengedeelte vanaf Geisshouse is extreem zwaar. Slecht wegdek, en zeer steile stukken van honderden meters tot 15%. Bijna geen verkeer tegengekomen. Wij waren het er unaniem over eens dat deze beklimming door de onregelmatigheid en het slechte wegdek zwaarder is dan de Alpe d'Huez.

AG99 op 05 juni 2015 om 10:56

Prachtige klim!

Wim Maes op 11 mei 2015 om 14:51

zeer zware klim met stukken tegen de 14% aan! Afdaling naar Moosch inderdaad af te raden, want tot Geishouse zeer slecht wegdek!

Julien Willems op 05 augustus 2014 om 14:31

Absolute afrader om te dalen en de wegkwaliteit is zo slecht dat een MTB-er beter tot zijn recht komt. Je moet, hoe dan ook, telkens om de gaten heen rijden. Geen pretje dus!