Hoogteprofiel beklimming Col du Glandon vanuit La Chambre

De Glandon vanuit La Chambre is een mooie klim! Het uitzicht op omliggende bergen is fantastisch, het landschap is behoorlijk afwisselend en de weg is lekker steil met een paar echte muren! Een echt juweeltje, wel een zwaar juweel.

De klim begint in het bos wat enigszins schaduw op kan leveren (of juist de warmte vasthoudt). Als de bomen eenmaal plaats maken voor Alpenweides is de klim op zijn mooist. Een kabbelent riviertje en een fantastisch uitzicht. Het klimmen is al zwaar, maar wordt nog veel zwaarder.

Het zijn de laatste twee kilometers die het allerzwaarst zijn. Je hebt namelijk al 18 kilometer in de benen en dan volgen de de steilste meters. In zes lange halen, maak je heel wat hoogtemeters. Dan ben je er op de top, je kunt vanaf hier nog door naar de Croix de Fer, die eigenlijk makkelijk aanvoelt na deze 20 kilometer beulen.

 

20 hotels en appartementen in de buurt

Ranglijst

#4 van 13 rondom Maurienne

#9 van 155 in Franse Alpen

#11 van 346 in Frankrijk

#18 van 936 in de gehele ranglijstReacties

Wat vind jij van de Col du Glandon vanuit La Chambre? Laat hieronder je ervaring of tips achter.

Controle of je geen robot bent: Hoeveel wielen heeft een racefiets?
Richard Vrieling op 16 april 2019 om 11:46

Wat een mooie klim! Nadat je het dorp uit bent begin je met bos, daarna nog weer een dorp en dan eens steeds minder bomen, en meer uitzicht op weide, rivieren en sneeuw. We hebben hem in juni gedaan tijdens de 2e van 3 fietsdagen in deze omgeving. De laatste kilometers hakken erin, maar als je een goed ritme vindt kan je zo in een tempo boven komen. De uitzichten tijdens en na het fietsen zijn meer dan de moeite waard. Mijn ervaringen van de Glandon en daarna de Croix-de-Fer en de Mollard heb ik geschreven op mijn blog: https://richardvrieling.blogspot.com/2018/10/fietsen-vanuit-de-maurienne-vallei-2.html

Allan van Alten -Fitcoach op 20 september 2018 om 22:40

Zo gezegd, zo gedaan. Eerst vanuit Allemont, eroverheen en dan vanaf La Chambre terug. Schitterende klim! Na ca. 10 km kun je even bijkomen/bijtanken met een lichte afdaling om vervolgens weer verder te klimmen. De laatste 6 km’s zijn het zwaarst, dus zorg ervoor dat je dan nog de energie hebt. Heel afwisselend: dorpjes, bos, rivier en dan op het laatst lekker open. Ik vond het afgelopen week de mooiste klim en wat de sportprestatie betreft: het ging een heel stuk beter als afgelopen zondag :D

Allan van Alten -Fitcoach op 16 september 2018 om 22:26

Ik heb deze klim gedaan NA de beklimming Croix de Fer vanaf Zuid en ivm. wegwerkzaamheden Col du Mollard. Ik vond het ontzettend zwaar met de km’s die ik in de benen had. Wel erg mooi idd: een aanrader. Wellicht dat ik m in deze vakantie eens aanga net frisse benen :D

Michiel Wijngaard op 07 december 2016 om 14:06

Deze col heb ik beklommen op dinsdag 20 september. Prachtige en zware klim. De laatste vier kilometer zijn verschrikkelijk. Toch ben ik behoorlijk goed bovengekomen. Het is zaak voor een recreatieve fietser ( zoals ik) om vooral rustig te blijven en marge te houden. Onderaan de col was het nog lekker warm maar bovenop de col was het koud en winderig. Via de de Croix de Fer ben ik weer afgedaald naar St Jean de Maurienne. Prachtige tocht!

Freek Dicke op 26 augustus 2016 om 23:46

Geweldige klim, eerst per toeval met de auto vanuit La Chambre gedaan en direct op de lijst gezet. Zondag 21 augustus de klim gemaakt. Gestart met 17 graden, maar na 1km kon het lange spul al uit. Prachtige uitzichten en altijd spanning op de kuiten. Zelfs het deel dat lijkt te dalen is nog 6% stijgen. Vooral de laatste 2km zijn loeizwaar met 12 en 10%, maar dan heb je ook wat gepresteerd. Heb er iets meer dan 2 uur over gedaan, begeleid door mijn gezin dat op strategische punten ondersteunde. Een nadeel is de drukte op de top op zondag waardoor je er niet kan parkeren. Na de top nog even 6km heen en weer naar de Col de la Croix de Fer. Bij de Barrage was het genoeg en kon de fiets in de auto....... Tips: * Neem handschoenen, lange arm- en beenstukken mee en een muts, het kan boven erg koud zijn (in mijn geval 12 graden op de croix de fer) * Voldoende eten en drinken pakken * De weg is goed, maar let op dalende fransozen die altijd over de middenstreep aankomen rijden

Jouke op 08 juli 2016 om 13:58

Mooi met steile laatste kilometers. Uitzichten in haarspeldbochten de moeite, hoewel niet imposant.

Feddo op 29 juni 2016 om 21:00

Oh oh, wat een klim en met 36 graden, werkelijk een killer! Zorg dat je twee goed gevulde bidons hebt en neem voor de zekerheid een extra gelletje. De percentages worden elke kilometer meer. De laatste 6 kilometers zijn écht een hel en je denkt iedere keer "wanneer stopt dit!?" Bovenop wacht een koud colaatje. Drink vooral niet uit de beekjes of uit het fonteintje in het dorpje, want dat vindt je maag niet fijn. Houd tevens na 4 kilometer je neus dicht voor de mest van de omliggende akkers.

Robert op 15 oktober 2015 om 07:51

Mijn favoriete klim! Deze mythische berg heeft meningeen geïnspireerd om sport tot poëzie te verheffen. Zoals bijvoorbeeld hoe de Belgische krant 'Het Volk' de Glandon beschrijft wanneer Eddy MErckx op 19 juli 1977 zijn Waterloo vindt: "...... op de col de Glandon, de ruige, smerige, voorhistorische Alpencol, waarvan de wegen in de afdaling nauwelijks bereidbaar zijn en het smalle bultige asfaltlint bergop amper plaats biedt aan een auto. De Glandon is de schande van Frankrijk, veel meer dan de negorij van het Noorden, de buik van Parijs en de naaktstranden van de Azurenkust. De col de Glandon is een ondermaanse, gemene gril van de natuur waar 's nachts wellicht nog kobolten ronddolen tussen de melkwitte nevels en afschuivende sneeuw. De Glandon is een monster vergeleken met de Tourmalet. De Glandon roept verre duistere krachen op zoals de Killimandjaro in Afrika. De Glandon is het einde van de beschaving. Over die wolkenhoge col hebben de renners om hun moeder geroepen, omdat zijn de dood nabij zagen. Daar ook is het rijk van Eddy Merckx ineen gestort"